2022. december 8., csütörtök

95 éve született FODOR SÁNDOR

Kilencvenöt esztendeje született Fodor Sándor erdélyi magyar író, novellista, újságíró, műfordító és szerkesztő. Tíz kerek esztendeje van annak is, hogy eltávozott közülünk.

E neves nap alkalmából december hetedikén, az író születésnapján, Daczó Katalin televíziós újságíró, szerkesztő, valamint a Romániai Magyar Televízió magyar adásának munkatársa, igényes programmal készült.

Elsőként a Márton Áron Főgimnáziumban tette tiszteletét, ahol Borsodi László magyar nyelv és irodalom szakos tanárral együtt rendkívüli irodalom órát tartottak az író életéről és munkásságáról. A vetítéssel egybekötött emlékezés felolvasással volt színesítve. A Csipike meseregény érdekes és izgalmas momentumai elevenedtek meg a felovasott, eseményekben gazdag, szinte sodró történetek közben.

* * *

Délután öt órakor kezdődően a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében folytatódott a program. Itt már egy kicsit másabb hangvételű volt az előadás, hiszen a közönség egy része ismerte a csíksomlyói születésű írót.


Az előadást Kelemen Katalin, a Kájoni János Megyei Könyvtár dokumentációs részlegének vezetője nyitotta meg. Beszédében összefoglalta Fodor Sándor életének legfőbb állomásait, kiemelve írói pályafutását. Ugyanakkor felhívta a figyelmet az ez alkalomra készült Fodor Sándor műveiből összeállított kiállításra, amelyet helyben lehetett megtekinteni.


Daczó Katalin az író életének képes archívumának bemutatásával kedveskedett az egybegyűlteknek. A háttárben kivetített, folyamatosan változó fotók segítségével keltette fel a figyelmet az előadáshoz. A Fodor Sándor életművét felelevenítő pillanatok nemcsak képekben tárultak a nagyérdemű elé, hanem az RTV magyar adásának archívumából előkerült és feljavított interjúrészletek is be voltak mutatva. Hogy hol érezte otthon magát az író? Ahol a legtöbbet töltött életéből: Csíkszeredában, Csíksomlyón és Kolozsvárott. Többek között ez is fel volt elevenítve az egyik interjúrészletben.


Fodor Sándor alkotói szellemiségét Tóth Bálint felolvasása tette valóságosabbá. Az író hagyatékából fennmaradt, és mindezidáig nyomtatásban meg nem jelenő levelekből, írásokból olvasott fel részleteket.

Daczó Katalin a Kájoni János Megyei Könyvtár részére egy kis emlékcsomagot nyújtott át Kelemen Katalinnak, amelyet az író lánya ajándékozott a könyvtár részére. A csomag régi értesítőket tartalmazott, amelyek között ott lapult a gimnázium első értesítője. Igen kellemes meglepetés volt ez a könyvtárnak, hiszen az értesítő egy kincs, nincs meg az intézmény dokumentumai között.


Az összetett megemlékezés hozzászólásokkal és kérdésekkel záródott. Többek között Rafain Enikő egyik versével ajándékozta meg a hallgatóságot, amely sorok nagyon odaillettek Fodor Sándor a hazulról haza kettős otthonának világába. Korodi Attila polgármester a kérdésekre válaszolva elmondta, hogy igenis lesz Fodor Sándor szobor.

E tartalmas előadást az egybegyűlteknek az íróval közös emlékeinek felidézése zárta.

*

Jómagam sem maradtam ki a megemlékezések sorozatából. Segítettem a tanárokat az erre az alkalomra való felkészülésben. Egy szerény kis emlékkiállítással kedveskedtem a gimnázium diákjainak, amelyet még jövő héten is meg lehet tekinteni.

Borbé Levente,

könyvtáros



Nincsenek megjegyzések:

Kelemen Katalin könyvtárosi munkássága

  A 2000-es esztendők Hargita Megyei Könyvtárának lelkes csapatát gimnáziumi iskolai könyvtároskodásom kezdetén megismertem. Az idő telik, s...