2024. június 3., hétfő

ReMeK-e-hírlevél 2024/6. számából

Meghirdették a 2024-es „Könyvtár, ami összeköt” pályázatot

A magyar Országgyűlés Elnöke 14. alkalommal hirdette meg a „Könyvtár, ami összeköt” – Kárpát-medencei fiatal magyar könyvtárosok együttműködése elnevezésű ösztöndíjprogramot. Ennek keretében 2024. szeptember 15. és 29. között nyolc határontúli és két magyarországi szakember tölthet egyidejűleg két hetet az Országgyűlési Könyvtárban.

A program célja a Kárpát-medencei fiatal magyar könyvtárosok közös munkavégzésének, tapasztalatcseréjének, szakmai együttműködésének elősegítése, támogatása. A résztvevőknek az Országgyűlési Könyvtárban eltöltött két hét során lehetőségük nyílik a könyvtár állományának, szolgáltatásainak, működésének megismerésére, gyakorlati munkavégzésre, saját szakmai tevékenységük bemutatására, kapcsolatépítésre, közös szakmai együttműködési projektek kidolgozására, illetve azokban való részvételre.

A programra az alábbi országokból lehet pályázni: Horvátország, Magyarország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna. A pályázat beküldési határideje: 2024. július 31.

A pályázatot ide kattintva lehet letöltenihttps://www.parlament.hu/documents/d/guest/palyazati_felhivas_2024_konyvtar_ami_osszekot_2024

Forráshttps://www.parlament.hu/web/guest/palyazati-kiirasok-konyvtar

 

Ignácz Rózsa irodalmi verseny – felhívás

Az Ignácz Rózsa Erdélyi Magyar Egyesület, a Kovászna Városi Művelődési Ház, valamint a Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület és Népfőiskola 2024. szeptember 27. és 29. között szervezi meg Kovásznán a hagyományos Ignácz Rózsa Napokat, amelyek keretében szeptember 28-án lesz az Ignácz Rózsa irodalmi verseny.

Ennek idei hívószava az „út”. Helyszín: Kovászna Városi Művelődési Ház, Ignácz Rózsa terem. A versenyre Kovászna megye területéről várják a benevezőket.

A versenyt mind a prózamondó, mind az alkotói műfajban, ezúttal is három korosztály számára hirdetik meg: V-VIII. osztályosok, IX-XII. osztályosok, felnőtt korosztály.

A prózamondó verseny nevezési határideje: 2024. június 10., éjfél.

Az alkotói verseny nevezési határideje: 2024. augusztus 25., éjfél.

Forráshttps://www.hirmondo.ro/kultura/versenyfelhivas-ignacz-rozsa-irodalmi-verseny/

 

Felhívás a magyar nemzet emlékezeti helyszíneinek begyűjtésére

A Nemzeti Örökség Intézete, a Miniszterelnökség nemzeti emlékezetért felelős szakmai háttérintézménye felel a nemzeti emlékezet szempontjából kulcsfontosságú történelmi sírkertek vagyonkezeléséért és üzemeltetéséért, a nemzeti és történelmi emlékhelyek hálózatának szakmai koordinációjáért, a nemzeti sírkert intézményébe sorolt, államilag védett sírok kezeléséért, valamint idén indítja el a nemzeti emlékezetvagyonhoz kapcsolódó, ún. Nemzeti Emlékezetpedagógiai Program országos szintű rendszerét középiskolás diákok számára.

Mindezek mellett fontos küldetése a magyarság történelméhez kapcsolódó, jelenleg határon túli emlékezeti helyszínek összegyűjtése és ismertté tétele a helyi magyar közösségek identitásának erősítése, a határon túli magyar emlékhelyekre irányuló turizmus fellendítése érdekében, valamint a közös múlt ismeretének kulcsfontosságú szerepe okán.

Az Emlékhely Névtér határon túli magyar emlékhelyeket regisztráló adatbázisának (elérhető a https://magyarnemzetinevter.hu/emlekhelyi-nevter/hataron-tuli-magyar-emlekhelyek/ címen) nagy létszámú, külső segítő közreműködésével történő bővítése most indul, ezért a szervezők felhívást tettek közzé, miszerint minden érdekelt beküldheti a Nemzeti Örökség Intézete számára az ismert és/vagy korábban feltérképezett, esetleg regionális, a beküldő személyhez területileg vagy tematikusan köthető magyar emlékezeti helyszíneket, hogy egész nemzetünk számára kiemelten fontos feladatként a helyben felhalmozott tudásanyag is hozzájárulhasson a világ magyarsága kulturális és történelmi értékeinek megőrzéséhez.

Forráshttps://hetnap.rs/cikk/Gyujtsuk-ossze-a-magyar-nemzet-emlekezeti-helyszineit-a-Magyar-Nemzeti-Nevter-Hataron-Tuli-Emlekhely-Nevtereben-47822.html

 

Felszabadult hangulatban zajlott a Csíkszeredai Könyvvásár

Egyaránt hozott vidám, elgondolkoztató és megható pillanatokat is a Csíkszeredai Könyvvásár 2024. május 9-i nyitónapja, amelyen az első órák a gyerekeknek, a gyerekekről szóltak. Hajdu Áron, a helybeli Bookart Kiadó vezetője Pro Urbe díjban részesült.

Idén is számos színpadi program, könnyűzenei koncert, dedikálás, gyermekfoglalkozás színesítette a négynapos könyvünnepet, amelyre több mint 30 kiadó hozta el a kortárs magyar irodalom újdonságait.

A szervezők a könyvvásáron is kiemelt figyelmet szenteltek a fiatal generációk szórakoztatásának, és újra berendezték az előző évekből jól ismert Szöcskedombot. A Kájoni János Megyei Könyvtár munkatársai Barátom a könyv címmel tartottak szabad gyermekfoglalkozást a könyvekkel való ismerkedést célozva, majd egész estig a Papírszínház és kapcsolódó eseményei, gitáron kísért gyerekdalok, színezők, s természetesen szebbnél szebb kiadványok várták a Szöcskedombra látogató gyermekolvasókat.

Forrás és a teljes cikk itthttps://maszol.ro/kultura/Felszabadult-hangulat-es-unnepelyes-pillanatok-elkezdodott-a-Csikszeredai-Konyvvasar

Forráshttps://csikszeredaikonyvvasar.ro/2024/05/13/bucsuzunk-de-nem-ures-kezzel-a-9-csikszeredai-konyvvasar-negyedik-napjarol/

 

SepsiBook3 könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál: teltház, értő közönséggel

Ezúttal is a bőség zavarával küszködtek a program összeállításánál, és bár a korábbi rendezvényekhez képest igyekeztek korlátozni a programok számát, végül 80 eseményben állapodtak meg. Idén, a 2024. május 23. és 26. között lezajlott harmadik kiadás esetében az eddigieknél több volt a más területekről érkező rendezvény, de mindegyik kapcsolódott az írott kultúrához. Minikonferenciák és műhelyfoglalkozások is várták az érdeklődőket, például a Bod Péter Megyei Könyvtár 50. évfordulójára reagáló, olvasásra ösztönző konferencia, a Nimród vadászlap vándorkonferenciája, a csupakép könyvhöz (silent book) kapcsolódó műhelyfoglalkozás vagy a kreatív írás műhely.

Pontos képét adta a SepsiBook3 annak, hogy mi is történik jelenleg a könyves világban – mondta a programigazgató, hozzátéve, hogy külön figyelmet fordítottak a régiók irodalmára, ezenkívül reagáltak Király László születésnapjára, Farkas Árpád születési évfordulójára, valamint tisztelegtek a decemberben elhunyt Kovács András Ferenc emléke előtt.

Hangsúlyos részét képezték az irodalmi fesztiválnak a gyermekeknek, fiataloknak és családoknak szóló programok – mondta Hollanda Andrea, a gyermek- és ifjúsági programok felelőse. Szerinte fontos, hogy a gyerekek úgy menjenek el a szerzőkkel való találkozásokra, hogy már legyen fogalmuk arról, mit írt az a bizonyos szerző, és miről szólnak a könyvei, ezért több héten át érzékenyítő foglalkozásokat tartottak a gyerekeknek, amelyek nagyon népszerűek voltak: 20 osztályból 400 gyerek vett részt ezeken. Dániel András, Pifkó Célia, Laboda Kornél, Kiss Judit Ágnes, Végvári Imre, Szőcs Imre, Gergely Edó, Szőcs Margit és Alex Moldovan közönségtalálkozói mellett rengeteg más program, foglalkozás várta a fiatalokat és a családokat – mondta.

A tevékenységek közül a Vincellér Katalin irodalomtörténész által vezetett műhelymunkát, a Cimbora folyóirat folytatásos regényhez kapcsolódó foglalkozását, a kreatív­írás-műhelyt, valamint a Könyvcsata vetélkedőt emelte ki a szakember, utóbbira ezúttal 22 csapat jelentkezett. A Könyvkelengye program idei csomagja szintén a SepsiBookon került átadásra a könyv szerzőjének jelenlétében.

A könyvvásár tovább fejlődött, idén 38 standnál több mint 50 kiadó könyvei közül lehetett vásárolni, és egy olyan stand is volt, ahol a SepsiBookhoz köthető promóciós tárgyakat kínáltak eladásra.

Természetesen koncerteket is szerveztek: Beck Zoltán zenész és Grecsó Krisztián író verskoncertje időutazásra hívta az érdeklődőket, Ada Milea gyerek- és felnőttkoncerttel is érkezett, ezenkívül több neves helyi zenekar is fellépett: Kelekótya, Mozsikácska, Impro-Víziók 2.2, Szőcs Botond és barátai, valamint a Felsőháromszéki Ifjúsági Fúvószenekar.

Már korábban elindítottak különböző játékokat a SepsiBookkal kapcsolatosan, nagy sikernek örvendett például a BookFace nevű vetélkedő, a kvíz szintén sikeres volt.

Idén is volt közösségi futás a Fitness Tribe-bal, szombat reggel kifutottak a #Sepsi felirattól az Arénáig, ahol kisorsoltak 20 könyvutalványt a résztvevők között. A már említett tárlatok mellett a Goethe Institut küldött két interaktív kiállítást, ezenkívül ikebanakiállítás is volt.

A meghívottak között Bart Dániel, a magyarországi kézműves sörök szakértője is jelen volt könyvbemutatón, ezen kívül kóstolással egybekötött kávébemutatót is tartottak.

A szervezők várakozását is felülmúlta, hogy a négynapos rendezvény, amelynek díszvendégei Nádas Péter és Gabriela Adameșteanu írók voltak, közel 11 ezer látogatót vonzott, ez az előző kiadáshoz képest közel negyvenöt százalékos növekedést jelent.

Forráshttps://www.3szek.ro/load/cikk/165923/nyolcvan-esemeny-varja-a-kozonseget-sepsibook3-konyvvasar-es-kortars-irodalmi-fesztival

Fotó: Forreiter Csilla

Műhelykonferencia az olvasásról

A harmadik SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál keretében, 2024. május 24-én szakmai műhelykonferencia volt, Az élményszerű olvasás és a könyvtárpedagógiai programok szerepe az olvasásfejlesztésben címmel. A közel ötven magyarországi és székelyföldi résztvevőt Szonda Szabolcs, a könyvtár vezetője, Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, valamint Szőcs Endre székelyudvarhelyi könyvtárigazgató, a Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesületének elnöke köszöntötte.

Az élénk érdeklődéssel kísért rendezvényen könyvtárosok és olvasáskutatók vázolták fel az olvasás jelenlegi helyzetét, illetve bemutatták az intézményeikben működő programokat és jó gyakorlatokat – ahogyan hagyományos foglalkozásokon vagy kevésbé szokott módokon odavonzzák és könyvtárközelben tartják az olvasókat.

Olvasásszociológiai jellegű bemutatóval érkezett Péterfi Rita, a budapesti Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum főigazgatója, valamint Pompor Zoltán és Gombos Péter, a Magyar Olvasástársaság elnöke, illetve alelnöke, akik friss, vonatkozó mérések sokatmondó, hasznos eredményeit is ismertették.

Dr. Tóth Máté, a szentendrei Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár igazgatója az általa vezetett intézmény partnerkapcsolatait tekintette át, hangsúlyozva, hogy fontos együttműködőkké válhatnak a különböző nem kulturális intézmények is abban, hogy a könyv jelen legyen a település életének különféle területein.

Az egri Bródy Sándor Könyvtárban zajló programokat Szabó Eszter és Szécsényi Orsolya könyvtárosok mutatták be, kiemelve a társasjátékban rejlő lehetőségeket, hiszen ennek nemcsak a közösségépítésben van szerepe, hanem olvasásfejlesztési, műveltséggyarapító, például helytörténeti ismereteket gazdagító pedagógiai eszköz lehet.

Örvendetes és motiváló, hogy a székelyföldi tékákból érkezett könyvtárosok szintén sok, témába vágó „jógyakorlatról” számoltak be. Agyagási Hajnal és Lázok Klára a Maros Megyei Könyvtár és a Teleki-Bolyai Téka olvasásfejlesztő tevékenységeiről, Kovács Erzsébet a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár könyvtárpedagógiai foglalkozásairól szólt. Ezeket egészítette ki Vincze Csilla Mária, a Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtár igazgatója, röviden bemutatva intézményének programjait. A csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár biblioterápiás foglalkozásait Péter Katalin könyvtáros ismertette.

A beszámolókból olyan közös szakmai ötlettár áll össze, amely serkenteni, színesíteni hivatott a közkönyvtárakban zajló munkát.

Köszönet a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár ajándékáért is, amelyet Szőcs Endre igazgató hozott el: a Bod Péter Megyei Könyvtár ötvenedik születésnapja alkalmából az udvarhelyi téka ünnepi krónikát állított össze az elmúlt bő száz év sajtójából, a háromszéki könyvtárügy alakulásáról – finom kézműves édesség kíséretében.

Forrás és fotók itthttp://www.kmkt.ro/muhelykonferenciat-tartottunk-az-olvasasrol

 

Figyelmeztető sztrájkot tartottak a múzeumi és könyvtári alkalmazottak

2024. május 18-án késő este ért véget a múzeumi és könyvtári alkalmazottak fővárosi tüntetése. A kulturális ágazatban és médiában dolgozók érdekeit képviselő CulturMedia szakszervezeti szövetség által kezdeményezett megmozdulás a Sötétség a romániai múzeumokban címet viselte, és a Múzeumok éjszakája rendezvénnyel egyidőben szervezték meg.

Decebal Vleja, a CulturMedia szakszervezeti szövetség első alelnökének tájékoztatása szerint a tüntetésen körülbelül 600 személy vett részt, akik számos más település mellett Nagyszebenből, Brassóból, Temesvárról érkeztek a fővárosi Victoriei térre.

A tiltakozás közvetlen előzménye, hogy elmaradt a múzeumokban és a könyvtárakban dolgozók korábban áprilisra beígért 20 százalékos béremelése. Mindezt úgy, hogy közben az oktatási minisztérium alárendeltségébe tartozó hasonló intézményekben sürgősségi kormányrendelettel 2023 végén megemelték a fizetéseket.

A kulturális minisztérium évek óta figyelmen kívül hagyja a muzeológusok, régészek, restaurátorok, könyvtárosok kérését. A szakszervezet tájékoztatása szerint az elmúlt években többször is felhívták a figyelmet arra, hogy sokszor rossz, fenntarthatatlan körülmények között és alacsony bérekért kell dolgozniuk, de nem történt semmi.

Ehhez jött hozzá a december végi sürgősségi rendelet, ami azt eredményezte, hogy a kulturális minisztérium, illetve a helyi vagy megyei önkormányzatok alárendeltségébe tartozó múzeumok és könyvtárak dolgozói akár 30 százalékkal is kisebb fizetést kaphatnak, mint az oktatási minisztérium alárendeltségébe tartozó, azonos feladatokat ellátó kollégáik.

Forráshttps://maszol.ro/belfold/Fenyegetoznek-a-muzeumi-es-konyvtari-alkalmazottak-altalanos-sztrajkba-lepnek

 

Nyárádszereda olvas

Idén áprilisban immár második alkalommal került megrendezésre a Nyárádszereda olvas című program, amely a könyvekről, az olvasás szeretetéről, irodalmi beszélgetésekről, játékokról és ezekhez köthető kézműves tevékenységekről szólt, kiszen kicsitől nagyig mindenkit szeretettel várt az Olvassunk! nevű helyi olvasócsoport.

A rendezvény egyik célkitűzése, hogy találkozási lehetőséget biztosítson az irodalom-, könyv- és olvasáskedvelők számára, a nap programsorozatával pedig a szervezők igyekeztek minden korosztálynak maradandó élményt nyújtani. Hogy ez így is volt, azt számos nem hivatalos, de annál hitelesebb „mutató” jelezte: a legkisebb gyerekek is hangosan énekeltek a kézműves foglalkozásokon, a meseperceket lankadatlanul figyelő szempárok követték, a diákok is izgultak a könyvvadászaton, vagy jól szórakoztak a kvízjátékokon, de a fűben elcsendesülő olvasók látványa, a villámcsődületen részt vevők száma és a közönség tapsa is erre utalt. Tanászi Rozália, az Olvassunk! egyesület elnöke, a szervezők egyike úgy összegzett: ismét egy sikeres közösségépítő rendezvényt tudhatnak maguk mögött, csodálatos és teltházas programokkal, ahol megmutatkozott az összefogás ereje, és amiért köszönet jár a pedagógusoknak és olvasótársaknak a gyerekekkel, fiatalokkal való foglalkozásokért.

Forrás és a teljes cikk, a meghívottak bemutatásával is, itthttps://nepujsag.ro/articles/ismet-olvasott-nyaradszereda

 

Iktári Bethlen Zsuzsanna könyvei és mindennapjai – a Teleki Téka új kiállítása

2024. május 17-én nyílt meg Marosvásárhelyen a Teleki Téka legújabb időszakos kiállítása Bethlen Zsuzsannáról, Teleki Sámuel feleségéről. A kiállítás kurátora Lázok Klára, a Teleki Téka igazgatója. A grófnő és könyvtára. Iktári Bethlen Zsuzsanna könyvei és mindennapjai című időszakos tárlat az egyszerű, de kemény nagyasszonyt rajzolja elénk, aki férje távollétében igazgatja a birtokot, gondoskodik családjának és tágabb környezetének lelki és szellemi épüléséről, és nem utolsósorban férjének könyvgyűjtési szenvedélyét segíti, miközben ő is olvas, gyűjt és rendszerez.

A kiállítást színesítik gyerekeihez és férjéhez írott levelei, az ékszerek és ruhák leltárjegyzéke, a kortársak visszaemlékezései, a korabeli hírlapok rá vonatkozó tudósításai, amelyek révén a grófnő mindennapjaiba is betekintést nyerünk.

Forráshttps://szekelyhon.ro/aktualis/a-no-teleki-samuel-mogott

 

Frissülő könyvállomány Csíkszentsimonban

Új könyvekkel bővült a Csíkszentsimoni Községi Könyvtár. A helyi önkormányzat kétezer lej étékben vásárolt összesen 64 kötetet, amellyel a könyvtár állományának bővítésén túl az olvasói igényeknek is igyekeztek eleget tenni. Sándor Katalin könyvtáros kiemelte: a helyi könyvtárnak több mint négyszáz bejegyzett olvasója van, ebből közel a fele számít aktívnak. „Időnként olvasóink érkeztek kérésekkel, amelyeket lejegyeztem, és a korábbi évekhez hasonlóan, amikor a könyvállományt bővítettük, akkor ezt a listát is figyelembe vettük. Az újonnan vásárolt könyvek között található gyermekirodalom, science-fiction, klasszikus regények és kortárs szerzők tollából származó könyvek egyaránt” – mondta a könyvtáros.

Forráshttps://hargitanepe.ro/hirek/csikszek/frissitettek-a-konyvallomanyt-csikszentsimonban

 

Ana Blandiana román költő, író az idei Asztúria hercegnője-díjas

A döntéshozó testület, amely ebben az évben 38 jelölt közül választotta ki a nyertest, a legragyogóbb irodalmi hagyományok örökösének, radikálisan egyedi alkotónak nevezte méltatásában Blandianát, aki "rendíthetetlen költészetével rendkívüli ellenállást mutatott a cenzúrával szemben".

Az idén 82 éves költő Otilia Valeria Coman néven született, ortodox pap lányaként. A diktatúra alatt több alkalommal is eltiltották a publikálástól, a forradalmat megelőző két évben a könyvtárakból is kivonták műveit.

A rendszerváltást követően politikai tevékenységbe fogott a kommunista örökség felszámolása és egy nyitott társadalom megteremtésének céljával. Életműve több mint 30 verseskötetet, regényt, esszét tartalmaz, műveit 25 nyelvre fordították le. A romániai PEN Club tiszteletbeli elnöke, tagja az Európai Költészeti Akadémiának és a Romániai Írók Szövetségének is.

1969-ben elnyerte a Romániai Írók Szövetségének költészeti díját, egy évvel később a Román Akadémia költészeti díját. 1980-ban megkapta az Írószövetség prózai díját is. 1982-ben Herder-díjjal ismerték el munkásságát.

A díjat hagyományosan októberben adják át ünnepélyes keretek között, a spanyol királyi család jelenlétében, Oviedóban. A díjazottak a világhírű Joan Miró szobrát és 50 ezer eurós pénzjutalmat kapnak az elismerés mellé.

Forrás és a teljes cikk itthttps://www.prae.hu/news/44905-ana-blandiana-roman-kolto-nyerte-el-az-aszturia-hercegnoje-dijat/

 

A Méhes György Tehetségkutató Pályázat legjobbjai

Megvannak a Méhes György Tehetségkutató Pályázat eredményei. A zsűrinek 163 beérkezett munkából kellett kiválasztania a legjobb verseket és prózai szövegeket, idén pedig junior kategóriában is díjazták a legtehetségesebb alkotókat.

Az Erdélyi Magyar Írók Ligája 2023 decemberében hirdette meg irodalmi pályázatát vers és próza kategóriában. A pályázatot az 1998. január 1. és 2010. január 1. között született, állandó romániai lakcímmel rendelkező, a pályázat kiírásakor kötettel még nem rendelkező alkotók számára írták ki.

A kiírók próza és vers kategóriában is első, második és harmadik díjat osztottak, 3000, 2000 és 1500 lej összegben. Az E-MIL idén junior díjat is odaítélt a 13–16 év korosztály legjobbjainak, akik esetében szintén az első három-három pályázó részesült elismerésben.

A Méhes György – Nagy Elek Alapítvány támogatásával létrejött pályázatra jelentkezők kétharmada verset, egyharmada prózát küldött be. 67 településről mintegy 55 általános, középiskolai és egyetemi intézményből érkeztek be pályaművek, kétharmaduk a senior, egyharmaduk pedig a junior kategóriában.

A beérkezett alkotásokat Márton Evelin író, szerkesztő, Borsodi L. László költő, irodalomkritikus és Sánta Miriám költő bírálták el.

Forrás és a díjazottak névsora itthttps://maszol.ro/kultura/Ok-lettek-a-Mehes-Gyorgy-Tehetsegkutato-Palyazat-legjobbjai

 

Könyvbemutató a Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtárban

2024. május 3-án hiánypótló könyvet mutattunk be a Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtárban, amelyet a Kortárs Női Reflexiók Fóruma adott ki 2023-ban, Ferenc pápa magyarországi látogatásának emlékére, Regina Gisela címmel. A 15 szerzős kötet I. Szent István királyunk feleségének életét, emberi, feleségi mivoltát, valamint liturgikus emlékezetét mutatja be. A szerzők között találjuk az erdélyi származású Józsa Judit kerámiaművészt, dr. Bernád Rita-Magdolna levéltárost, Hegedűs Enikő művészettörténészt. A könyvet J. Újváry Zsuzsanna docens asszony mutatta be.

Forráshttps://www.facebook.com/gyergyoszentmiklosi.varosikonyvtar

 

Puskás István könyvbemutatója a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtárban

Puskás István új könyvét 2024. május 23-án mutatták be a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtárban. A helybeli közgazdász, könyvelő az elmúlt években négy eltérő szerkezetű és témájú regényt írt – az ötödik, ezúttal bemutatott, Könyvkontines című regényét idén áprilisban jelentette meg a Molioris Könyvkiadó.

A 100 (2021), a négyláb (2022), a Reggel, ha sötét (2022) és A hadtápos felesége (2023) után ezúttal megint teljesen más vizekre evezett a szerző, akivel Katona Zoltán beszélgetett a könyvtár olvasótermében.

Forráshttps://www.facebook.com/Biblioudv/

 

Ablak az időre - Könyvbemutató Kovásznán

A helybeli Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület (KCsSKE) alapítója és tiszteletbeli elnöke, Gazda József művészeti író, etnográfus és szociográfus Mindennek mestere – A falusi tudás könyve című kötetének bemutatójára került sor, nagyszámú érdeklődő jelenlétében, 2024. május 22-én, a kovásznai Városi Művelődési Ház Ignácz Rózsa-termében. A bővített kiadásban megjelent könyvről Ferencz Éva, a KCsSKE elnöke faggatta a szerzőt.

A saját fényképeivel gazdagon illusztrált kötet alapkiadásban eredetileg a budapesti Püski Kiadónál jelent meg 1994-ben, majd a budapesti Hét Krajcár Kiadónál 2022-ben, a szerző elmondása szerint a székely kapuk készítéséről szóló fejezettel kiegészítve, újra kiadták.

A Gazda József íróval folytatott közel másfél órás beszélgetés bevezetőjében Ferencz Éva rámutatott, hogy manapság a társadalmi életben mindenkinek van mindenről véleménye, és van sokféle felület, ahol ezt nyilvánosságra is lehet hozni. Viszont nem is olyan régen ez nem így volt, illetve ha akadt is mindenkinek véleménye, fontosabb volt a mindenki mestersége, s mindennek megvolt a mestere.

A 89. évében járó író többek között az adatgyűjtések során szerzett tapasztalatairól, emlékeiről beszélt, kitért azokra a nehézségekre, hatalmi gáncsoskodásokra is, amelyeket a kommunizmus idején könyvei kiadása kapcsán megélt.

Forrás és a teljes cikk itthttps://www.3szek.ro/load/cikk/166002/ablak-az-idore-konyvbemutato-kovasznan

 

Történeti utazás a csíkszeredai Márton Áron Főgimnáziumban

2024. május 10-én a csíkszeredai Márton Áron Főgimnáziumba a helybeli Nagy Imre Általános Iskola VIII. A osztályos, végzős diákjai jöttek el Esztány Zita osztályfőnökükkel és Kuna Ibolya könyvtárossal, a látogatás szervezőjével. A látogatók a csíki iskolák kezdetének történetébe kaptak betekintést.

Borbé Levente könyvtáros fogadta őket. Beszélt az iskola létrejöttéről és fejlődésének történetéről, hangsúlyt fektetve a tanulás, tanítás fontosságára, amelynek alappillére az olvasás. Továbbá kiemelte a könyvtár mint információtár fontos szerepét, amelyhez hozzá lehet kapcsolni a multimédiát is, a világháló adta lehetőséggel együtt. Mindez nagy szerepet játszik az ismeretek átadásában. Továbbá szó esett a hajdani olvasási szokásokról, a csíki és erdélyi könyv- és könyvtártörténetről, kiemelve a ferencesek tevékenységének fontosságát a térségben.

A VIII.-osok közül sokan kedvet kaptak, hogy ebben az iskolában folytassák tanulmányaikat.

Forráshttps://szekelyiskkonyvtaros.blogspot.com/2024/05/iskolank-viii-osztalyos-vendegei.html

 

Bemutatkozik Bodnár Róbert, a kolozsvári Egyetemi Könyvtár Digitalizáló Műhelyének vezetője

A Könyvtárvilág májusi számában bemutatkozót közöl Bodnár Róbertről, a Kolozsvári Egyetemi Könyvtár Digitalizáló Műhelyének irodavezetőjéről, a Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesületének aktív tagjáról.

Az önvallomásból kiderül, hogyan került Róbert Kolozsvárra könyvtártan szakra, majd a kolozsvári Egyetemi Könyvtárba. 2011-ben sikerült elnyernie az Országgyűlési Könyvtár által újonnan alapított, Könyvtár, ami összeköt pályázati ösztöndíját, amelynek révén határon túli könyvtárosok egy hónapig az OGYK-ban, illetve más budapesti könyvtárakban tanulhattak. „Ez egy nagyon meghatározó, szép élmény volt, amelynek talán legnagyobb előnye, hogy a részt vevő kollégákkal továbbra is tartjuk a kapcsolatot, szükség esetén tudjuk, kihez lehet fordulni.”

Az RMKE aktív tagja 2006-tól, 2018-tól pedig az RMKE képviseletében részt vesz a Könyvtárak Nemzeti Bizottságának (Comisia Națională a Bibliotecilor) munkájában is.

Forrás és a bemutatkozás itthttps://mke.info.hu/konyvtarvilag/2024/05/bemutatkozik-bodnar-robert-a-kolozsvari-kozponti-egyetemi-konyvtar-digitalis-muhelyenek-irodavezetoje/9256/

 

Beszélgetés Visky András íróval legújabb kötete kapcsán

Visky András legújabb, A test történetei című kötetét is bemutatták az idei, 9. Csíkszeredai Könyvvásár második napján. A szerzővel Juhász Anna irodalmár beszélgetett. Az eseményen olyan témákat feszegettek mint a női sorsok, a veszteség szimbólumának az irodalomban való megjelenése, az inspiráció az írásban, az átváltozás jelensége vagy a test szerepe az életben és a művészetben. A kötetben öt drámát találunk, A test történetei négy, egymástól független nő szenvedéstörténetét mutatja be. Ezek a drámák a chicagói Theatre Y megkeresésére születtek, az ősbemutató is ott zajlott, a Western Avenue-n. A Caravaggio terminál című darabot pedig Robert Woodruff amerikai rendezőnek írta.

Visky András felhívta a közönség figyelmét korunk egyik nagy problémájára, mégpedig arra, hogy nem érzékeljük a másik lélek szenvedését.

Forráshttps://liget.ro/studio/erzekeljuk-e-a-masik-lelek-szenvedeset-beszelgetes-visky-andras-iroval

 

Újabb Corvinák érhetők el online

2024. május 16-án az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) alapítói terében tartott sajtótájékoztató alkalmával mutatták be a Bibliotheca Corvina Virtualis oldalon legújabban közzétett corvinákat.

Az OSZK mint a magyar írott kulturális örökség őrzője, kiemelt figyelmet fordít Hunyadi Mátyás király (1458–1490) szellemi örökségére, a Corvina könyvtár kódexeire és ősnyomtatványaira; fontos feladatának tekinti a nagyhírű reneszánsz uralkodói gyűjtemény emlékezetének ápolását. Több mint húsz évvel ezelőtt indult meg a fennmaradt és a világ könyvtáraiban szétszórva őrzött kódexek szisztematikus, részletes újrafeldolgozása, a folyamat azóta már rendkívül sok új eredményt hozott. 2022 tavaszán a projekt új lendületet kapott, amikor az OSZK a teljesség igényével fordult a külföldi őrzőgyűjteményekhez, és azóta folyamatosan gyarapítja a hiányzó corvinák digitális másolatait.

2022 májusától 2024 májusáig összesen 46 corvina digitális másolatát sikerült megszerezni, valamint 19, már korábban beszerzett tétel közzétételéhez érkezett engedély. A gyarapodó állományból az eddigi publikált corvinák mellé ebből az alkalomból újabb 28 corvina kerül jó minőségű képekkel, magyar és angol nyelvű adattartalommal a corvinákat bemutató honlapra; így „térnek haza” hasonló társaikhoz. A latin és görög nyelvű kódexeket nyolc ország (az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország, Németország, Ausztria, Csehország és Lengyelország) intézményei bocsátották rendelkezésre.

Forráshttps://oszk.hu/hirek/ujabb-28-corvinat-tett-kozze-digitalisan-nemzeti-konyvtar_240516

 

Adalékok a középkori Erdély zenetörténeti forrástérképéhez

Minden várakozást fölülmúlóan sikeres volt a Lendület Digitális Zenei Fragmentológia Kutatócsoport erdélyi levéltári körútja. A három helyszínen – Kolozsváron, Gyergyószentmiklóson és Csíkszeredában –folytatott kutatásnak kettős célja volt: egyrészt minél több középkori kottás kódextöredék föltárása, azonosítása és digitalizálása, másrészt az új leletek elhelyezése a középkori Erdély liturgikus-zenei forrástérképén.

A csoport a négynapos körúton összesen 41 középkori kottás töredéket vizsgált meg és digitalizált. 14 közülük a kutatásban eddig ismeretlen, szinte bizonyosan besztercei, illetve kolozsvári egyházakban használt liturgikus-zenei kódexekből származik. Bár csupán töredékekről, szakadozott pergamenlapokról, gerincet erősítő csíkokról és csak egészen ritkán egészben fölhasznált fóliókról van szó, az ezekből nyert adatok mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a középkori Erdély zenetörténeti forrástérképét egyre árnyaltabban és pontosabban lehessen megrajzolni.

Forráshttps://abtk.hun-ren.hu/ismerettar/ismeretterjesztes/3546-vart-es-varatlan-felfedezesek-erdelyi-leveltarakban

 

Online elérhető a nagyszebeni Brukenthal Könyvtár katalógusa

Március óta használható a nagyszebeni Brukenthal Könyvtár online katalógusa, amelyben egyelőre mintegy 50 000 kötet szerepel. Az intézmény vezetője szerint nagy kihívás a régi kötetek ilyen jellegű katalogizálása.

„A Brukenthal Könyvtár több mint 280 000 kötetből álló gyűjteményét csakis a könyvtárban, a papíralapú irattartókban való kereséssel lehetett megtekinteni korábban. Kihívást jelent a digitalizálás, az online katalógus beindítása. Most a mintegy 50 000 kötetnyi régi és új könyvvel, valamint időszakos kiadvánnyal indítottuk el, és folyamatosan bővítjük az online adatbázist. A keresés eddig nehézkesebb volt, az érdeklődőknek be kellett jönniük, és keresgélni az állományokban. Most már egyszerű, online keresnek, és ha megtalálják, mi segítünk tovább. Ez az első lépés a Brukenthal Nemzeti Múzeum modernizációjában” – nyiltakozta Alexandru Constantin Chituță, az intézmény vezetője. Mint mondta, jelenleg azon dolgoznak, hogy a múzeum gyűjteményét online bemutassák, ami szintén fokozatosan zajlik.

Forráshttps://maszol.ro/kultura/Online-katalogust-inditott-a-Brukenthal-Konyvtar

 

Szerkesztők:

Kovács Eszter (Központi Egyetemi Könyvtár, Kolozsvár, könyvtáros), kovacseszti@yahoo.com

Tóth-Wagner Anikó (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, könyvtáros), twsaniko@gmail.com

Olvasószerkesztő: Szonda Szabolcs (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, igazgató), szonda_szabolcs@kmkt.ro

Technikai szerkesztő: Krecht Alpár László (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, könyvtáros), alpar@krecht.ro

 

E lapszám felelős szerkesztője: Kovács Eszter.

 

A hírlevél változatlan formában szabadon terjeszthető. Megrendelhető a remekehirlevel@gmail.com címen.


Nincsenek megjegyzések:

6.Olvass többet! Konferencia KOVÁSZNÁN

Az első debreceni Olvass többet! konferencia után már az ötödikre kerül sor október 26-án Kovásznán!  A szervezők szeretettel várnak minden ...