2009. február 24., kedd

Újra dolgoznak a Teleki Tékán

Nagy Botond

Újra dolgoznak a Teleki Téka épületén, a híres könyvtár igazgatója, - Spielmann Mihály szerint úgy tûnik, hamarosan befejezôdhet az épület restaurálása. Nemrég tudósítottunk róla, hogy költségvetési gondok miatt leálltak a Marosvásárhely egyik büszkeségének joggal tekintett mûemlék épület felújításával, a jövô teljességgel bizonytalan volt. Nem lehetett tudni, hogy mikorra sikerül renoválni a Tékát, a félig felújított ház befejezéséhez sikerül-e pénzt szerezni. Most sikerült – hitelbe ugyan, de a felújítási munkák immár nem maradnak annyiban. A részletekrôl a Téka igazgatója beszélt.

– Elkezdték a munkát, újra dolgoznak az épületen. Megvolt a licit, sikerült olyan kivitelezôt találni, aki hitelbe elvállalta a munkát – ekképpen kezdhettünk hozzá a renoválás befejezéséhez. Az elôzô munkálatokat még nem vettük át, a kifizetés márciusban esedékes.

– Minek köszönhetô mindez?

– Kicsit mindenki összekapta magát, és az emberek kezdtek odafigyelni arra, hogy mi történik a Téka háza táján. Ez többek között a Népújság cikkének is köszönhetô, fölkeltette az érdeklôdést. Most is javában dolgoznak az épületen, annyira szorgalmasan, hogy talán még a kitûzött idôpont elôtt befejezik a felújítást.

– Mikorra remélik a munkálatok befejeztét?

– Nagyon reméljük, hogy májusra készen áll az épület. Ha minden a tervek szerint halad, akkor tavasszal már egy kívül-belül teljesen felújított Téka várja a könyvbarátokat. A munkálatok értéke 400 ezer lej, és mint említettem, nagyon szorgalmasan dolgoznak, minden esélyünk megvan arra, hogy májusban valóban átadják a restaurált könyvtárépületet.

Nincsenek megjegyzések:

ReMeK-e-hírlevél 2024/5. számából

Beavatás: néprajzi pályázat középiskolásoknak: Iskolai legendák – legendás iskolák A kolozsvári  Babeș –Bolyai Tudományegyetem Magyar Népr...