2011. október 18., kedd

A Márton Áron Gimnázium könyvtárának visszaköltözése



A 2010-2011-es tanév befejezte előtt értesítettek a könyvtár visszaköltöztetéséről.
Az ideiglenes könyvtár, amelynek termei több rendezvény és tanóra helyszínei voltak, utolsó „perceit élte”. Kolléganőmmel, Balázs-Bécsi Enikővel újból terveket szőttünk.
A februári költözéshez képest, ez sokkal bonyolultabbnak bizonyult. Kissé késve, mert nem volt könnyű beszerezni a szállítóeszközöket, beindult a költözés, azokkal a bizonyos ládákkal és szekerekkel, amelyekkel viszont sokkal könnyebb volt szállítani, majd szétválogatni a dokumentumokat. A költöztetésben ezúttal az iskola munkásai  segítettek. A dokumentumok szállítása korántsem volt egyszerű folyamat, mivel az ideiglenes könyvtár és a régi könyvtárhelyiség közötti szakaszon javítások folytak. Hol az építész állványokat kellett várni, hogy arrább tegyék, hol pedig a padlócement öntés utáni megkötésére. Kölcsönösen egymást zavartuk a munkánkban, de más lehetőség nem kínálkozott.  Az idő alatt válogattuk a köteteket, ügyelve arra, hogy milyen sorrendben kerüljenek vissza. A válogatás nagyon fontos volt, mert a könyvtárraktárba új polcok kerültek, ezzel teljesen megváltoztatva annak arculatát.


Az új polcok új rendezést is követeltek, ezért kisebb-nagyobb megpróbáltatásokba ütköztünk.  Mivel ezúttal minden egyes dokumentum „szem elé” kellett, hogy kerüljön, hosszabb időt vett igénybe azok szelektálása, mint az ideiglenes könyvtár költöztetésekor, hiszen akkor a dokumentumok egyharmada nem került „rivaldafénybe”. Például az irodalomkönyveknél is inkább a gyakrabban használt példányok kerültek elől, míg a többi a helyszűke miatt e könyvek mögött lapult. Ezeket a köteteket mind elő kellett hozni, láthatóvá kellett tenni, és újból beépíteni az ábécés valamint a szakozásos sorrendbe.
A felújított könyvraktár szisztematikusan épült fel. A könyvek fokozatosan kerültek az új polcok gerincére, szépen betöltve azokat. Az akadályok közé tartozott a villanyhiány is, amely tervezési okok miatt le lett szerelve. 

A teljes állomány előhozatala augusztus hónap derekán ért véget. Tíz napos pihenő után újra kezdtük, szintén, mint azelőtt, reggel héttől este ötig-hatig, néha előfordult, hogy azon túl is. A könyvtárköltöztetés akadozott, az ideiglenes tankönyvraktár költözése végett is, amelyet az iskola munkásai végeztek el, és majd a későbbi rendbetétele ránk várt. Igyekeztünk rugalmassá tenni a raktárhelyiségben lepakolt dokumentumok felrakását a dokumentációs és információs központ polcaira. Mivel a dokumentációs és információs központ az idegen nyelvű órák helyszíne lett, csak szünetekben, és a tanórák lejárta után tudtunk dolgozni. 

Természetesen eközben nemcsak tankönyvekkel foglalkoztunk, de kiszolgáltuk a diákokat és tanárokat egyaránt.
A termek rendbetétele a címkézéssel fejeződött be. A címkék ugyanúgy segítenek eligazodni nekünk, mint azoknak a pedagógusoknak és diákoknak, akik saját maguk szeretnek búvárkodni a dokumentumok között. A régi könyvállomány is új helyet-teret kapott. Utoljára pedig visszakerült a falakra a gimnázium régi képeiből való válogatás, meg más, tartalmas, nemcsak díszítő jellegű kép és tárgy.
A dokumentumokat teljességgel kolléganőmmel ketten szedtük le, szelektáltuk, majd raktuk fel a polcokra.

Örömmel tölt el bennünket, hogy a hosszas és nehéz munka után minden a helyére került. A könyvtárraktár megújulásával a könyvtár, valamint a 2008-ban felújított dokumentációs és információs központ korszerű helyiségei kényelmes, kellemes és tartalmas búvárkodást, tanulást-elmélkedést biztosít az iskola tanárai, diákjai és más alkalmazottai számára. 

Borbé Levente
 

1 megjegyzés:

Forreiter Csilla írta...

Hatalmas munka, gratulálok!

ReMeK-e-hírlevél 2024/5. számából

Beavatás: néprajzi pályázat középiskolásoknak: Iskolai legendák – legendás iskolák A kolozsvári  Babeș –Bolyai Tudományegyetem Magyar Népr...