2014. május 6., kedd

ReMeK-e-hírlevél 2014/5. számából

Kárpát-medencei könyvtárosok konferenciája
Kedves Kollégák! Örömmel tájékoztatunk mindenkit, hogy idén is megrendezésre kerül június 1-2 között Csongrádon a Kárpát-medencei könyvtárosok konferenciája az Informatikai és Könyvtári Szövetség és a Csongrádi Információs Központ közös szervezésében.
Az idei program egyik fő súlypontja a Nemzeti Kulturális Alapot érintő változások, különösen a pályázati rendszer átalakulása. Másik súlypont a határon túli könyvtáros szakmai szervezetek által bemutatott helyi könyvtárügyi programok, tervek, és azoknak lehetőségei. A konferencia informális keretek között is igyekszik lehetőséget biztosítani a résztvevőknek a jövőbeli együttműködési keretek kialakítására.
A részletes program és a jelentkezési lap elérhető az intézmény honlapján ide kattintva de a jelentkezési lap közvetlenül is itt:
Jelentkezési űrlap a 2014-es Kárpát-medencei könyvtárosok konferenciájára
A jelentkezési lapokat Kopacz Katalinnak kell elküldeni május 8-ig az alábbi címre: bibliohr@gmai.com.

A Litera egész éves netnapló-pályázatot hirdet "Szabadnapló 2014"
A Netnapló 12 éve a Litera egyik legnépszerűbb és legsikeresebb rovata.
2012-ben elindították Szabadnapló című pályázatukat, amelyben a napló új formáját kívánták a Literán meghonosítani. Idén újra lehetőséget kínálnak minden, a naplóíráshoz kedvet érző tollforgatónak, hogy megcsillantsa tehetségét, megossza gondolatait az olvasókkal.
A pályázatra egy 2 flekk (kb. 3000 karakter) terjedelmű próbanaplót kell beküldeni, bármely napról. A próbanaplókat a szerkesztőség tagjai bírálják el. Havonta egy alkalommal hoznak döntést arról, mely pályázó nyer jogot egész hetes Litera-napló írására.
A pályázat meghirdetésétől folyamatosan várják a jelentkezéseket.
Év végén az egyes naplók közül szerkesztőségi szavazással választják ki a legjobbat, amelyet díjaznak.
Eredményhirdetés és díjátadás: 2014. december 30-án, a Litera előszilveszteri partiján
A pályázatban részt vehet az is, aki már írt naplót a Literára.
A Litera eddigi naplói itt olvashatók.
Részletes pályázati útmutató: http://www.litera.hu/hirek/szabadnaplo-2014-ujraindul-a-litera-naplopalyazata

Köszöntő est a hetvenéves Farkas Árpád tiszteletére
Élő klasszikusként köszöntötték Farkas Árpád József Attila-díjas költőt 70. születésnapján, 2014. április 3-án, a Székelyföld folyóirat szerkesztői és szerzői, az ünnepelt rokonai, barátai Magyarország Sepsiszentgyörgyi Kulturális Központja szervezésében, a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében.
A Székelyföld kulturális folyóirat áprilisi számában tizenhárom író és költő üdvözölte – versben és prózában – a kerek évfordulóhoz érkezett „élő klasszikust”.
Kis zene is fűszerezte a hangulatot: előbb a Kaláka együttes által megénekelt Virágzápor hangzott el, majd a Plugor Sándor Művészeti Líceum vonósnégyese adott elő Kodály- és Bartók-műveket, végül pedig Majláth Attila egy népdalt. Kolcsár József színész verseket olvasott fel, a városvezetés jókívánságait Incze Sándor tanácstag, nyugalmazott református esperes tolmácsolta, személyes ráadással is nyomatékosítva az üzenetet.
A rendhagyó születésnap dedikálásokkal, oldott beszélgetéssel végződött.
Forrás: http://www.3szek.ro/load/cikk/69202/versek_a_koltonek
http://www.hirmondo.ro/web/index.php/ajanlo/54321-Ember-versek-bartai.html
http://www.kmkt.ro/article/225_seara_literara_cu_ocazia_celei_de-a_70-a_zi

A legnagyobb történet – természettudományi előadás-sorozat a könyvtárban
A legnagyobb történet - Az ősrobbanástól az ember megjelenéséig természettudományi előadássorozat nyitó előadása hangzott el 2014. április 25-én a Kájoni János Megyei Könyvtárban.
"A világ megismerhetősége mellett állok ki!" – tisztázta bevezetésként Nagy Péter előadó az átlagos természettudományi műveltséggel bíró közember számára kezdetben nyilvánvaló tényt. A nyilvánvalóságot viszont az előadó szavai és a Luka Levente informatikus hozzáértését és kreativitását igazoló multimédiás anyag percről-percre halványították. A könyvtár előadótermében összegyűlt közel 80 érdeklődő az előadás folyamán ízelítőt kapott a tudomány ’működéséről’, arról, hogy milyen is valójában a tudományos gondolkodás; áttekintették az Arkhimédész, Kopernikusz, Galileo Galilei, Newton, Maxwell, Einstein és Max Planck nevéhez fűződő paradigmaváltásokat és a napjainkban folyamatban lévő váltást előidéző ellentmondásokat. Bár volt egy pillanat, amikor neves tudósok is azt hitték, hogy mindent ismernek, ami megismerhető, vitathatatlan csak az, hogy a nagyon nagy és a nagyon kicsi "dolgok" megismerésre várnak. A sorozat további előadásairól a könyvtár idejében értesíti az érdeklődőket.
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/118/a-legnagyobb-tortenet

Átadták a felújított sárospataki nagykönyvtárat
Megújult a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményei Nagykönyvtára, a több mint 116 millió forintból megszépült létesítmény.
A Sárospataki Református Kollégium egy egységes, de többcélú intézmény, amely magába foglal gimnáziumot, általános iskolát és diákotthont, teológiai akadémiát, valamint közművelődést szolgáló közgyűjteményt. Ez utóbbin belül működik az iskolamúzeum és a nagykönyvtár.
A könyvtár a kollégium alapításával egy időben, 1531-ben kezdte meg működését, a Nagykönyvtár pedig Pollack Mihály tervei alapján 1834-ben készült el. A magyar történelem jeles személyiségeinek (protestáns főnemesi családoknak, a Rákócziaknak, Dobóknak, Lorántffyaknak) adományait, értékes kiadványokat is tartalmazó gyűjtemény jelenleg több mint 440 ezer darab könyvből, kéziratból áll. Különösen értékes teológiai, filozófiai, irodalmi, nyelvészeti, társadalomtudományi és történelemi témájú könyvek találhatók itt. Oroszországból pedig 2006-ban kerültek vissza a második világháború után odaszállított könyvek a sárospataki vitrinekbe.
Megújult egyebek mellett a könyvtár nagytermének intarziás parkettája, restaurálták a fa karzatot és oszlopsorait, a mennyezet festményeit, felújították a könyves szekrényeket.
Forrás: http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/kulturaert-felelos-allamtitkarsag/hirek/atadtak-felujitott-sarospataki-nagykonyvtarat

165 éves lett a Brassói Lapok
A legrégebbi, máig is megjelenő magyar lapként tartják számon az 1849. április 16-án megalapított Brassói Lapot. Bem József tábornok volt az, aki a forradalmi időkben, brassói tartózkodása alkalmával magyar, román és német nyelvű lapot is létrehozott a városban. A három kiadvány közül azonban csak a Brassói Lapok élt meg máig is. Igaz, az évek folyamán többször is nevet változtatott, viselte már a Népi Egység, a Vörös Zászló és az Új Idő nevet is.
A 165 éves évforduló alkalmából megjelent a Székely Lapok is, amely tartalmában megegyezik a Brassói Lapokéval, csupán címlapjának fejléce különbözik attól. A lap négy plusz oldallal gazdagodott, amely székelyföldi híreket, tudósításokat és kulturális kalauzt is tartalmaz. A lap ára nem változott, de arculata egy kissé átalakult.
Forrás: http://erdely.ma/kultura.php?id=163325

Elhunyt a román költészet nagyasszonya
Életének 90. évében elhunyt Nina Cassian román költő, műfordító, esszéíró, dalszerző, a kortárs román költészet egyik legjelentősebb alkotója. Az 1924-ben Galacon született, több mint ötven verses- és esszékötetet publikáló, 1985-ben emigrált művészt New York-i otthonában érte halál.
Brassói és bukaresti irodalmi, festészeti, színi és zenei tanulmányai után 1947-től a román fővárosban dolgozott lapszerkesztőként és irodalomtanárként.
Irodalmi pályafutása a dekadencia és szürrealizmus jegyében indult 1947-ben, majd egy nyolcéves ’kitérőt’ tett - ahogy maga írt róla - a ’proletkult’ költészetben. Lírája, egyéni hangja 1956 után teljesedett ki, párhuzamosan kísérletezett és alkotott maradandót a modernizmus és a gyermekirodalom terén. 1985-ben egy alapítványi ösztöndíjjal vendégtanári körutat tett Amerikában: ekkor értesült egy közeli barátja, a rendszert nyíltan bíráló Gheorghe Ursu mérnök letartóztatásáról és haláláról, és úgy döntött, nem tér vissza az országba. Könyveit a Ceauşescu-diktatúra betiltotta, a könyvtárakból kivonta.
Jelentősek Shakespeare, Bertold Brecht és Moliere fordításai, költészetét Amerikában is elismerés övezte. Nina Cassian legszebb versei magyarul is megjelentek különböző kortárs antológiákban, folyóiratokban, illetve a bukaresti Ifjúsági Könyvkiadó szerzői kötetében.
Forrás: http://www.kulturpart.hu/irodalom/41146/elhunyt_a_roman_kolteszet_nagyasszonya

Meghalt Gabriel García Márquez
2014. április 17-én mexikóvárosi otthonában elhunyt a világirodalom egyik legnagyobb klasszikusa, a Száz év magány halhatatlan szerzője, Gabriel García Márquez, kolumbiai író.
A Nobel-díjas író regényeiért és novelláiért több tízmillió olvasó rajongott, a legnépszerűbb spanyol nyelvű írónak tekintik. A Száz év magány több mint 50 millió példányban kelt el, 25-nél is több nyelvre fordították.
A mágikus realizmus mestere 1927-ben született egy kolumbiai kisvárosban, Aracatacában, tizenegy gyermekes családban, egy távírász és egy homeopátiás vándorpatikus legidősebb fiaként. Márquez szüleit alig ismerte, nagyanyja és az ’1000 napos’ háborút is megjárt, nyugalmazott ezredes nagyapja nevelte. Nagyszüleinek meséi és szülőfaluja, Aracataca adják varázslatos történeteinek alapjait.
Pályájának kezdetén, 1947-ben egy a kolumbiai napilap, az El Espectador riportereként dolgozott, később külföldi tudósítóként Rómában, Párizsban, Barcelonában, Caracasban és New Yorkban is megfordult. Az ötvenes években jelentette meg azt a cikksorozatot, amelyből első könyve, az Egy hajótörött története című mű született. Mivel ebben egy, a kormányzat által dicsőségesnek beállított hajótörés valódi történetét beszélte el, Kolumbiában nem volt többé biztonságban. Akkor kezdődött külföldi tudósítói karrierje.
Egyes műveinek valóságos alapja van, az 1981-ben megjelent Egy előre bejelentett gyilkosság krónikája című regényében egy vérbosszú újságokban is olvasható történetét dolgozta fel, a Szerelem a kolera idején című művében pedig szülei szerelmét mesélte el. Gyermekkori élményei több művében visszatérő motívumként jelennek meg. 1982-ben regényeiért és novelláiért megkapta az Irodalmi Nobel-díjat. 2002-ben adta ki önéletrajzi könyvét, egy háromkötetesre tervezett mű első részét. Magyarul Azért élek, hogy elmeséljem az életemet címmel 2003-ban a Magvető Könyvkiadónál jelent meg. Márquez a 2000-es évek óta idős kori demenciában szenvedett, 2004-ben megjelent, magyarul Bánatos kurváim emlékezete címen olvasható műve után már nem publikált több könyvet.
Forrás: http://www.litera.hu/hirek/meghalt-gabriel-garcia-marquez

Elhunyt Henze Gertrud
2014. április 22-én 112 éves korában halt meg Henze Gertrud, egykori német könyvtáros. Utolsó időben is szívesen olvasott, nagyítót használva és járókeret segítségével közlekedett. Egy öregotthonban töltötte utolsó éveit, ahol április 22-én csendesen elaludt.
Forrás: https://de.nachrichten.yahoo.com/wohl-%C3%A4lteste-deutsche-tot---gertrud-henze-mit-112-jahren-gestorben-155938016.html
Forreiter Csilla, Székely Mikó Kollégium könyvtárosa

Új kulturális e-folyóirat
Könyvkultúra Magazin címmel a Kelló elindította online folyóiratát. Kiadványukban naponta frissülő hírek, kritikák találhatók könyvekről, kultúráról, a könyves közélet eseményeiről.
A magazin arra törekszik, hogy összegyűjtse annak a sok ezer könyvtárosnak és pedagógusnak, több száz kiadónak és könyvkereskedőnek a tapasztalatát, akikkel a Kelló kapcsolatban áll, és így tegye rövidebbé, járhatóbbá és érdekesebbé a szerző és az olvasó közötti utat.
Észrevételeiket, javaslataikat, témaajánlataikat, gondolataikat a magazin@kello.hu email címre várják!
Az új kulturális e-folyóirat itt olvasható: http://konyvkultura.kello.hu/
Forrás: Bariczné Rózsa Mária, könyvtári értékesítési vezető

E lapszám felelős szerkesztője: Tóth-Wagner Anikó
A hírlevél változatlan formában szabadon terjeszthető. Megrendelhető a következő címen: bakai.magdolna@gmail.com.

Nincsenek megjegyzések:

ReMeK-e-hírlevél 2024/5. számából

Beavatás: néprajzi pályázat középiskolásoknak: Iskolai legendák – legendás iskolák A kolozsvári  Babeș –Bolyai Tudományegyetem Magyar Népr...