2019. október 29., kedd

Lackfi János rendhagyó irodalomórája városunkban


A 2019. november 28-án megtartott előadás szervezője a Kájoni János Hargita Megyei Könyvtár volt. A szervezést Török Edit, a megyei könyvtár munkatársa bonyolította le. A nagy érdeklődésre való tekintettel az eredeti helyszín helyett a volt Szakszervezeti Művelődési Házban tartották meg. A résztvevők Csíkszereda iskoláiból, főleg líceumokból érkeztek.


Török Edit könyvtáros rövid köszöntőbeszéde után a kedves vendégek rögtön belevágtak a sűrűjébe. A költő, író, műfordító és tanár elmesélte, hogy ötven kötet szerzője. Humorosan hozzátette, hogy a 48 esztendős életkorát kötetei számával már túlszárnyalta.
Lackfi bemutatkozója szorosan összefüggött a mai diákok elképzeléseivel, hogy mit jelent számukra a költő. Legtöbb esetben a költőket úgy fogadják el, ha két évszámot találnak a neve után (születés és elhalálozás). Már ő maga is járt úgy élő költőként, hogy csodálat tárgyává vált. Mikor egy-két diákot szembesített azzal, hogy költőként tananyag lett, az már csak „hab a tortán”-nak számított. 


A bemutatkozóját Lackfi Dorottya énekes (lánya) és Sinha Róbert klasszikus gitárművész követte. Lackfi Dorottya édesapja felolvasását követve, verseit, műfordításait és saját szerzeményeit adta elő. A zenés pörgő műsor hangulatemelő momentumai magukkal ragadóak voltak.


Az előadás sikeressége egymagában a költő előadóképességében rejlett. Szinte ösztönösen volt képes válaszolni bármilyen kis hangfoszlányra, ami a közönség felől érkezett hozzá. Népszerűségét a fitalokkal megtalált összhang hordozta magában. Fokozni tudta a költőelődei átírt vicces verseivel a hangulatot. A közönség kitörő tapssal, jókedvvel, önfeledt nevetéssel jutalmazta. A hangulatot ő sem hagyta egy percig sem lankadni. Kitűnő tehetséggel van megáldva, hiszen együtt „dolgozott” a közönséggel. Felolvasás közben hangulatelevenítő mozdulatokat tett, a könnyen érthetőség végett. A mai embernek nagyon kell az, amit Lackfi tud: a derű, a jókedv, ha kell rögtönzött változatban is. Ezért olyan sikeresek paródiái, ironikus és humoros hangvételű tálalásai.
Az előadást a diákok által feltett kérdések zárták. Minden egyes kérdést előszeretettel válaszolt meg. Így kerekebbé vált a másfél órás program, hiszen betekintést nyerhettünk irodalmi munkálkodásába, a költővé válása időszakának éveire, és más személyes hangvételű történeteire. Megtudtuk, hogy az igazi neve Oláh János volt. A Lackfit akkor vette fel, amikor már versei kezdtek megjelenni. Operaénekesnek készült. Ami még érdekes, hogy hat gyerek apja, és már van négy unokája. Felesége Bárdos Júlia művészettörténész.


A Márton Áron Főgimnázium öt osztállyal jelentkezett az eseményre (IX.D, IX.E, IX.F, X.B, X.C), amelynek szervezését jómagam bonyolítottam le. Az osztályokat Bara Katalin, Csonta Noémi és Markó Ilona magyar nyelv és irodalomszakos tanárok kísérték el, amelyhez én is csatlakoztam.

Borbé Levente,
könyvtáros




Nincsenek megjegyzések:

Kivételes alkotások a Márton Áron Főgimnázium diákjaitól

E tanév kezdetétől a Márton Áron Főgimnázium szépművészeti tantermében lázas munka folyt a beavatott diákok körében. Az újraha...