2021. február 23., kedd

Felolvasómaraton másként

 A Kájoni János Hargita Megyei Könyvtár az idén 13. alkalommal szervezte meg a felolvasómaratont. Ehhez az eseményhez, ugyanúgy, mint az előző esztendőkben, csatlakozott a Márton Áron Főgimnázium is.


A rendezvény időpontját 2021. február 23-ra tették. A járványra való tekintettel az idén az iskola könyvtárában elmaradt a felolvasás, viszont az osztályokban csaknem 250 személy olvasott. Egy IX. osztálynak Markó Ilona magyar nyelv és irodalom szakos tanár vezetésével sikerült a helyszínen is részt vennie. A helyzet megkövetelte, hogy ahol nem tudtak a napján felolvasni, az elkövetkezendő napokon fogják megtenni.


Az felolvasómaraton szerzője ezúttal a 100 esztendeje született és 40 éve elhunyt Pilinszky János, a magyar költészet egyik kiemelkedő egyénisége volt.

A rendezvényhez plakátot készítettem, amelyet az épületben több helyre is kifüggesztettem. A plakáton kívül Pilinszky János életrajzi adatait tartalmazó írásokat, verseket és fotókat helyeztem el a könyvtár előtti nagy asztalon.


A Pilinszky János életéről és munkásságáról készült bemutatóhoz kérésre a felolvasó osztályokban előadást tartottam.

A gimnázium diákjai, tanárai és más alkalmazottai ezúttal Pilinszky János életművéből láthattak kiállítást. Az expozíció anyaga tartalmazta az életrajzát, a műveiről szóló dokumentumokat, megemlítve prózai tevékenységét és műfordításait is. Köteteket, fényképeket, idézeteket és szöveggyűjteményeket válogattam ki.


A jelenlévő diákok többsége Pilinszky János ismert költeményeit olvasta fel. Voltak, akik a költő meséiből, prózai írásaiból és műfordításaiból mutattak be.


Íme a leggyakrabban elhangzott költemények: Négysoros, Kegyelem, Mégse, Zsoltár, Trónfosztás, Kráter, Mire megjössz, Apokrif, Infinítivusz, Tűz és víz, Költemény, Kapcsolat, Harmadnapon, A Nap születése, Ég és föld gyermeke.

A diákok előszeretettel olvastak fel gondolatokat Pilinszky János Csönd és közelség című füveskönyvéből.


A felolvasómaratonra bejelentkezett osztályok fele online olvasott fel. Természetesen, erre a célra lehetett használni a maroktelefonokat is. A gimnáziumban tartott felolvasómaraton társszervezője Markó Ilona magyar nyelv és irodalom szakos tanárnő volt.

A felolvasómaraton résztvevőit a megyei könyvtár által tervezett könyvjelzőkkel ajándékoztuk meg.



A helyi rendezvény szervezője jómagam voltam.


Mint az elmúlt esztendőkben, otthon családi körben is folytattam a felolvasómaratont.


Borbé Levente,

könyvtáros

Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...