2022. február 22., kedd

Online szakmai gyűlés Hargita megyében

2022. febuár 21-én, hétfőn, 12 órai kezdettel a Hargita megyei iskolai könyvtárosok online gyűlést tartottak.

Fotó: Dánél Hajnalka

A köszöntőbeszéd után Borbé Levente, a gyűlés szervezője egy átfogó ismertetőt tartott az iskolai könyvtárosok járvány alatti tevékenységéről. Ugyanakkor összefoglalta az elmúlt tanév munkásságának eseményeit. Az általa levezetett könyvtárismereti, könyvtártörténeti és iskolatörténeti, valamint olvasásnépszerűsítő foglalkozásokról beszélt. Ezek közül kiemelte a rendkívüli magyar- és osztályfőnöki órák jelentőségét, valamint a biblioterápiai foglalkozásokat. Örült annak, hogy újból fizikai jelenléttel tudta megvalósítani programjait, természetesen a járványszabályok adta lehetőségek keretén belül.

Ezt követően Dunkler Réka, a székelyudvarhelyi Bethlen Gábor Általános Iskola könyvtárosa a diákok által kedvelt Kreatív olvasónaplóról beszélt. Többnyire olvasásnépszerűsítő programokat szervezett, amelyet interaktív játékokkal tett érdekessé. Nem maradtak el a drámapedagógiával kapcsolatos projektek és a diákok közös könyvismertetői sem. Végezetül könyvajánlókkal és online könyvtárosi anyagok bemutatásával zárta beszédét.

Egyed Daniela, a csíkszeredai Nagy István Művészeti Líceum könyvtárosa részletesen beszámolt jelenlegi könyvtárosi tevékenységéről. A gyerekek olvasási programokban való bekapcsolódását szorgalmazza. A szokásos művek bemutatásán kívül újabb programokkal népszerűsíti az olvasást, amelyeket a tanítókkal és tanárokkal együtt visznek sikerre. Igaz, a tevékenységeket korosztályokra lebontva tudja megvalósítani. Az is való, hogy több munkát vesz igénybe, de a siker soha nem marad el. A könyvajánlók és az interaktív segédeszközök bemutatása is terítékre került.

Hatos Melinda, a székelykeresztúri Orbán Balázs Gimnázium könyvtárosa többek között az Olvass többet! határtalanul – magyarul nemzetközi olvasó versenyt ajánlotta kollégái figyelmébe. Beszélt az olvasásnépszerűsítő verseny lebonyolításáról, amelyet a verseny facebook oldalán is el lehet érni.

Grünesz Orsolya a csíkszeredai Apáczai Csere János Pedagógusok Házától elmondta, hogy a szokásos könyvtárosi munkán kívül a Sapientiás diákokkal a könyvtárba beérkező új könyvekhez könyvismertetőket írnak.

Barabás Zóját a székelyudvarhelyi Móra Ferenc Általános Iskola könyvtárosát telefonon lehetett elérni. Náluk a könyvtárosi programok, beleértve a kölcsönzést is, osztályonként órához kötöttek. A gyakran járó osztályok diákjai hosszabb programmal látogathatták a könyvtárukat.

* * *

A megbeszélés során a résztvevők is észrevették, hogy már egyre több lehetőség nyílik munkájuk megvalósítására. A járványszabályok feloldásával ez csak bővülni fog. A végkonklúzió az, hogy tevékenységek mindenütt zajlanak, ráadásul eredményesen.

Akiknek nem sikerült bejelentkezni a gyűlésre, más lehetőségeket igénybe véve (messengeren, e-mail-en, valamint gyűlés végén), telefonon keresztül érdeklődhettek a kollégáktól.


A munkám technikai részét Kovács Zsuzsa csíkszeredai fizika-informatika tanár segítette.


Résztvevők névsora:

  • Barabás Zója - Móra Ferenc Általános Iskola, Székelyudvarhely

  • Borbé Levente Márton Áron Főgimnázium, Csíkszereda

  • Dánél Hajnalka Petőfi Sándor Általános Iskola, Csíkszereda

  • Dunkler Réka Kinga - Bethlen Gábor Általános Iskola, Székelyudvarhely

  • Egyed Daniela Nagy István Művészeti Líceum, Csíkszereda

  • Gábor Emilia Mártonffy György Általános Iskola, Csíkkarcfalva

  • Gábor Tünde Anikó – Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Líceum, Gyimesfelsőlok

  • Grünesz Orsolya - Apáczai Csere János Pedagógusok Háza , Csíkszereda

  • Hatos Melinda – Orbán Balázs Gimnázium, Székelykeresztúr

  • Kelemen Rebeka – Parajd község iskoláinak könyvtárosa

  • Kovács Edit – Joannes Kájoni Szakközépiskola, Csíkszereda

  • Péter Erika - Petőfi Sándor Iskolaközpont - Csíkdánfalva

  • Simó Ildikó – Mártonffi János Általános Iskola, Szentegyháza



Borbé Levente,

a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium könyvtárosa



Nincsenek megjegyzések:

ReMeK-e-hírlevél 2024/5. számából

Beavatás: néprajzi pályázat középiskolásoknak: Iskolai legendák – legendás iskolák A kolozsvári  Babeș –Bolyai Tudományegyetem Magyar Népr...