2023. augusztus 19., szombat

Szőcs Gézára emlékezve

70 éve, 1953. augusztus huszonegyedikén született Szőcs Géza erdélyi magyar költő, prózaíró, szerkesztő és politikus.

Szőcs Géza 2020. november ötödikén távozott közülünk. Az erdélyi és a magyar irodalom egyik kiemelkedő alakja volt. Tehetsége már az 1970-es években megmutatkozott. Nem hajolt meg a kommunista diktatúrának. Segítette a próbálkozó tehetséges ifjakat, hogy megtalálják helyüket és saját stílusokat az irodalom berkeiben.

Versei szellemesek, néha a szokatlan ellentétek teszik varázslatossá. Csodálatos képi világa túlmutatnak a személyességen, úgy hogy nem adja fel sajátos egyéni stílusát és többértelmű néha rejtett üzenetét.

Egyik kedvenc műve, amellyel megragadta a figyelmemet a Limpopo című humoros strucckisasszony naplója. A Kelet-Európába került struccfarmon sok kérdés vetődik fel a struccélet nehézségeire, titkaira, valamint „filozofikus” szemléletükre, és más egyebekre. A műben előforduló nyelvi játékok, bölcsességek és néha ellentmondásos elméletek mulatságos szövedéke teszi könnyedé.

A kötet térképe

Minderről beszéljen ő maga és a művei:

1. József Attila-díjasaink portrésorozat // Szőcs Géza: https://www.youtube.com/watch?v=WiK09uFh3Rw

2. MAGYARADÁS / Írók, költők, könyvek – Szőcs Géza (2008): https://www.youtube.com/watch?v=wu4HkHZkIHs

3. Szőcs Géza műveiből: https://szocsgeza.eu/hu/

Borbé Levente,

könyvtáros


Nincsenek megjegyzések:

ReMeK-e-hírlevél 2024/5. számából

Beavatás: néprajzi pályázat középiskolásoknak: Iskolai legendák – legendás iskolák A kolozsvári  Babeș –Bolyai Tudományegyetem Magyar Népr...