2024. május 12., vasárnap

Iskolánk VIII. osztályos vendégei

2024. május 10-én újabb vendégfogadásra került sor a Márton Áron Főgimnáziumban. Az eseményre a Nagy Imre Általános Iskola VIII. A osztályos végzős diákjai jöttek el Esztány Zita osztályfőnökükkel és Kuna Ibolya könyvtárossal. A látogatók a csíki iskolák kezdetének történetébe kaptak betekintést.

A kedves csapat a Segítő Mária Gimnázium felől érkezett az első „állomásukra”, a könyvtárba. A kedves üdvözlések, ismerkedés után beszéltem az iskola létrejöttéről és fejlődésének történetéről, hangsúlyt fektetve a tanulás, tanítás fontosságára, amelynek alappillére az olvasás.

A könyvtár, mint információtár, amelyhez hozzá lehet kapcsolni a multimédiát is a világháló adta lehetőséggel együtt, nagy szerepet játszik a tanulás átadásában. Mindehhez általános műveltség szükségeltetik, hiszen egy szakszerű beavatás nélkül aligha lehet eligazodni benne. Ezért elengedhetetlenek a szaktanárok, és természetesen a könyvtárosok segítsége is.

A program magába foglalta a hajdani olvasási szokásokat, a csíki és erdélyi könyv- és könyvtártörténetet, kiemelve a ferencesek tevékenységének fontosságát e térségben.

A résztvevők rokonai, kiemelve szüleiket, nagyszüleiket, dédszüleiket, és így tovább, e gimnázium falai között jártak. 

A vendégek megtekinthették a könyvtár termeit régi és új dokumentumaival együtt, valamint a sporttermet, egy újonnan felszerelt osztálytermet, a gimnázium impozáns dísztermét, és végül de nem utolsó sorban az iskola múzeumát. Ezt követően kívülről is megszemlélhették a gimnáziumot. Emlékként itt néhány kép is készült az eseményről.

A VIII.-os végzősök betekintést nyerhettek a több évszázados csíki iskolai múltba, részesei lehettek eme gazdag események történetének, amelyekről az iskola falai, a tablók, az emlékplakettek, szobrok és kopjafák árulkodnak. Sokan kedvet kaptak, hogy ebben a gimnáziumban folytassák tanulmányaikat.

A sikeres program további látogatókat csalogat az iskolába. A diákok megértették a tanulás fontosságát. A lényeg az, hogy lelkükben őrizzék őseik kulturális értékeinek élő bizonyítékait, s mindezt ők is átadják a következő generációnak.

A rendezvény szervezője Kuna Ibolya könyvtáros volt.

Borbé Levente,

könyvtáros

Nincsenek megjegyzések:

6.Olvass többet! Konferencia KOVÁSZNÁN

Az első debreceni Olvass többet! konferencia után már az ötödikre kerül sor október 26-án Kovásznán!  A szervezők szeretettel várnak minden ...