2024. szeptember 27., péntek

Könyvtártörténeti és könyvtárismereti órák fontossága

Az idén is, mint az elmúlt esztendőkben, elsőként a gimnáziumunkba érkezett kilencedikeseket szólítottam meg.

Könyvtártörténeti órákon megismerkedhettek a többszáz esztendős, ferencesek által létesített iskola könyvtárával, a Kájoni János nyomda történetével, a szerzetesi munka szellemiségével, valamint a gimnázium nagy egyéniségeivel. A könyvtárismeret órákon könyvtár-használatból kaptak ízelítőt. Ezeken az ismertetőkön partnerek voltak: Markó Ilona és Borsodi László magyar nyelv és irodalomtanár, valamint a IX-es osztályfőnökök: Márdirosz Barnabás, Szász- Heron Kinga-Amália, Keresztes Olivér, Tóth Zita, Péter Éva és Máthé Emőke-Ibolya.


Kis beszámoló

A bemutatkozás után egy kis, könyvtárismertettel indította, majd áttértem az iskolatörténetre, kezdve a ferences szerzetesek csíksomlyói tevékenységével. Eme gondolatsor magába foglalta a ferencesek letelepedését, a régióban kifejtett tevékenységüket és iskolaépítésben vállalt szerepüket. Külön megemlítettem Kájoni János nyomdájának fontosságát e régióban.

Többek között szó esett Imets Fülöp Jákóról, a gimnáziumi értesítők első szerkesztőjéről, Bándi Vazulról a gimnázium történetének írójáról, majd a két világháború közötti gimnáziumban tanuló és tanító hősökről, s végül de nem utolsósorban a kommunizmus időszakáról.


Hangsúlyt fektettem azokra a gimnáziumi tanárokra, tanítókra, diákokra és csíki emberekre is, akik helytállásukkal, kitartásukkal és önzetlen segítségükkel hozzájárultak az iskola színvonalának neveléséhez, még akkor is, ha csak a gimnáziumi évkönyvekben szerepelnek egy-egy név erejéig.

Külön felhívtam a figyelmet az iskolai évkönyvek szerepére, amit most jelenleg ifj. Borsodi László magyar nyelv és irodalomtanár több, mint két évtizede lelkes csapatával szerkeszt.

Az említett órák fontossága egyszerű. Kell ismerjük a múltat, hogy a jelennel össze tudjunk kapcsolódni. A helyes az, ha értékeinket megőrízve, továbbadjuk a jövő generációnak. 

Fényképezte: Borsodi László, Markó Ilona és jómagam

Borbé Levente,

Márton Áron Főgimnázium,

Csíkszereda





Nincsenek megjegyzések:

Irodalmi Nobel-díj - 2024

Han Kang dél-koreai írónőnek ítélte oda idén az irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia. A díjat a szerzőnek „intenzív költői prózájáért” ítél...