2024. szeptember 2., hétfő

ReMeK-e-hírlevél 2024/9. számából

Az Előretolt Helyőrség Íróakadémia új pályázata fiatal írók számára

Új pályázatot hirdetett meg az Előretolt Helyőrség Íróakadémia és az azt működtető Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft (KMTG). A pályázatok benyújtásának határideje 2024. szeptember 15., vasárnap éjfél.

Az Előretolt Helyőrség Íróakadémia 2024-ben pályakezdő szépíró kategóriában tett közzé pályázati felhívást. Ebben az évben 10 (tíz) alkotó részesülhet jelentős szakmai, valamint a későbbiekben anyagi támogatásban.

Olyan, 18-25 év közötti tollforgató tehetségek jelentkezését várják, akik még nem rendelkeznek önálló szépirodalmi kötettel, de már fel tudnak mutatni tehetségüket bizonyító írásműveket, és úgy érzik: alkotói pályájuk kibontakozását elősegítheti az Előretolt Helyőrség Íróakadémia oktatóinak iránymutatása, szakmai tapasztalata, egy alkotói közösséghez való tartozás, a pályakezdés nehézségeinek áthidalásához nyújtott szakmai, szellemi és anyagi támogatás.

Az íróakadémiai képzés időtartama 3 tanév. A képzés első tanévében a KMTG a pályázat nyerteseinek egyedülálló tanulási és továbbképzési lehetőségeket kínál jeles írók irányításával, továbbá a pályázat nyertesei korszerű önmenedzselési módszereket sajátíthatnak el. A képzés második tanévétől, azaz a 2025/26-os tanévtől kezdődően a pályázat nyerteseinek a KMTG 1 tanévre szóló, havi nettó 100 000 Ft művészeti tanulmányi ösztöndíjat ítél oda. Amennyiben a hallgató teljesíti az Íróakadémia szakmai elvárásait, a KMTG további 1 évvel meghosszabbítja az ösztöndíjat.

A KMTG közreműködik továbbá a szerzők arra érdemes műveinek megjelentetésében, közönségtalálkozók és szakmai rendezvények szervezésében, gondoskodik a médiajelenlétről, valamint elősegíti a szerzők érdekeinek érvényesítését.

Forráshttps://kultura.hu/eloretolt-helyorseg-iroakademia-palyazata-fiatal-irok-szamara/


Ismét vonzó volt a Kertkönyvtár

A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár népszerű nyári programja, a Kertkönyvtár idén augusztus 14-ig várta az érdeklődőket. Babzsákokra, plédekre, párnákra heveredve lehetett olvasni, mesét hallgatni, társasjátékozni, játszani, barátkozni, vagy csak megpihenni a könyvtár sarkánál lévő kis kert fenyőfája alatt. A hallgatóság nagyrésze visszatérő könyvtárlátogató volt, de sokakat ez a program fogott meg az olvasásnak, és sok, külföldön élő unoka itt kapaszkodott a magyar szóba. A Kertkönyvtár keddtől péntekig 10 és 12 óra között tartott nyitva.

Forrás és a teljes cikk itt: https://szekelyhon.ro/aktualis/nyari-programot-kinal-a-sepsiszentgyorgyi-bod-peter-megyei-konyvtar

 

Újra indul az Aranyfonál családi olvasójáték

Az Aranyfonál családi olvasójáték a Bod Péter Megyei Könyvtár olvasásnépszerűsítő és közösségfejlesztő programja. Olyan családokat szólít meg, akiknek fontos a rendszeres felolvasás, olvasás. Célja, hogy a családi felolvasások, beszélgetések, közös nevetések során minőségi időt töltsenek együtt a családtagok, még szorosabbá váljon a szülő-gyerek kapcsolat, és olvasóvá nevelődjenek a gyerekek.

Az olvasójáték idei olvasmánya Marta Guśniowska Ha lúd, legyen kövér című könyve, amely az élet értelmét a mindennapi, apró dolgokban és a humorban véli megtalálni. A könyvet 7 éven felülieknek ajánlják.

A játékra jelentkező családokat 2024. szeptember 3-án közös találkozóra várják a könyvtárban, amelynek során megkapják a könyvet, ismerkednek, és bevezetik őket Marta Guśniowska lengyel írónő abszurd humorú világába. A történet egy, a gyermekkönyvekben ritkán előforduló témát − szomorúság, kiábrándultság − dolgoz fel, ezért fontosnak tartják a közös kezdést.

Idén nem kapnak házi feladatot a családok, hanem a könyv elolvasása után, az olvasójáték zárómozzanataként október elején egy foglalkozáson közösen megbeszélik és feldolgozzák az olvasottakat.

Forráshttps://www.facebook.com/gyermekkonyvtar.sepsi/posts/917166903792691

 

„A jövő könyvtára”. Magyar könyvtárosok nemzetközi együttműködése – szakmai konferencia Székelyudvarhelyen

2024. augusztus 29-30-án került sor Székelyudvarhelyen „A jövő könyvtára” című nemzetközi szakmai konferenciára, amelyet 2018 óta szerveznek meg évenként, célja intézmények bemutatása, szakmai tevékenységek ismertetése, valamint a könyvtárak előtt álló, jelen- és jövőbeli kihívások megbeszélése mellett a Kárpát-medencei magyar könyvtárosok közötti kapcsolatépítés, kapcsolattartás.

Az idei konferencia aktuális témáinak bemutatását külföldi meghívottak és hazai szakemberek vállalták, így szerepeltek a programban a következő előadások: Könyves véleményvezérek a könyvtárban? Avagy a könyves influenszerek és a közkönyvtárak olvasásnépszerűsítő tevékenységének lehetséges metszéspontjai (Bujdosóné Dr. Dani Erzsébet, igazgató – Katona József Könyvtár, Kecskemét); Több, mint kép – A silent book közösségi élményt teremtő ereje (Lovas-Szabó Kitti, könyvtáros - a.lapozó meseklub foglalkozásvezetője, Budapest); Lenni vagy nem lenni? Avagy mit vár el a fenntartó a könyvtáraktól? (Bíró Barna-Botond, elnök – Hargita Megye Tanácsa, Csíkszereda); Programming for and with young adults (Merel Kuitert, könyvtáros - Libraries of Noord-Oost Brabant, Hollandia). A gyakorlati foglalkozások közül kiemelendő a Közkönyvtári Börze 2024 (Kovácsné Koreny Ágnes, főigazgató - Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, Budapest), illetve a marosvásárhelyi Teleki-Bolyai Könyvtár programjainak bemutatása (Lázok Klára osztályvezető és Agyagási Hajnal osztályvezető közreműködésével).

Forráshttps://www.udvarhely.ro/esemeny/a-jovo-konyvtara-magyar-konyvtarosok-nemzetkozi-egyuttmukodese-szakmai-konferencia/

Borbé Levente, a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium könyvtárosa itt közöl beszámolót a rendezvényről:

http://szekelyiskkonyvtaros.blogspot.com/2024/08/a-jovo-konyvtara-magyar-konyvtarosok_31.html

 

Nyitott Könyvek Éjszakája Székelyudvarhelyen

2024. augusztus 30-án került sor Székelyudvarhelyen a Nyitott Könyvek Éjszakája rendezvényre, amelynek keretében 19 és 23:30 óra között számos tevékenységet próbálhattak ki az érdeklődők.

A Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár, a Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár szervezésében sorra kerülő rendezvényen minden érdeklődő korosztály számára programok széles skálájából lehetett választani: irodalmi kincskeresés QR-kóddal, papírszínház, kupola-filmvetítés, foglalkozások, író-olvasó találkozók, családi társasjátékozás.

Forráshttps://www.udvarhely.ro/esemeny/nyitott-konyvek-ejszakaja-2024/

 

Tékaforgatag a marosvásárhelyi Forgatagon

Többnapos rendezvénnyel várta az érdeklődőket a Tékaforgatag a marosvásárhelyi Forgatag keretében: Teleki-séták, könyvudvar, könyvbemutatók és sok-sok izgalmas könyves beszélgetés, gyermekfoglalkozások és háromnapos könyvturkáló várta a forgatagozókat.

2024. augusztus 28. és 31. között egyebek mellett Gyerekek, ruhák, könyvek. Egy grófnő mindennapjai címmel került sor kurátori tárlatvezetésre A grófnő és könyvtára c. kiállítás keretében, Lázok Klárával, a Teleki-Bolyai Téka osztályvezető könyvtárosával, augusztus 29-én pedig Főúri palota, tudományok hajléka címmel a Teleki Téka tereibe tekinthettek be az érdeklődők Bányai Réka könyvtáros vezetésével.

Forráshttps://www.facebook.com/events/863518785191760

 

Az Erdélyi Könyvfaló Olvasójáték szervezői újabb kalandra hívják az iskolásokat

Idén októberben ismét megszervezik az Erdélyi Könyvfaló Olvasójátékot Kolozsváron, a játékra háromfős csapatok jelentkezését várják, regisztrálni 2024. szeptember 9. és 30. között lehet. A regisztrációt követően a csapatok feladatlapot kapnak, amelyet október 6-ig kell kitöltve visszaküldeniük. Ez után, október 14. és 19. között szervezik meg a „nagyjátékot” és író-olvasó találkozókat Kolozsváron.

Az Erdélyi Könyvfaló Olvasójátékot az Ábel Kiadó, a Koinónia Kiadó, a Librológus Kulturális Egyesület, a Talentum Református Iskola és a Cimbora – Kíváncsi diákok lapja szervezi, az Iskola Alapítvány, a Bethlen Gábor Alap, a Communitas Alapítvány, a Kolozs Megyei Tanács és Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának támogatásával, erdélyi pedagógusok partnerségével.

Az ajánlott könyvek korcsoportonként:

II–III–IV. osztály

Ladó Ágota – Székely Sebestyén György: Léghajó a város felett (KoinóniaQuadro)

Nyulász Péter: A fürdők réme (BerGer Kiadó)

Zágoni Balázs: Barni és a lányok (Koinónia)

V–VI. osztály

Mészöly Ágnes: A kazamaták rejtélye (Cerkabella)

Berszán Lídia: Egymásmesék (Koinónia)

VII–VIII. osztály

Berszán Lídia: Egymásmesék (Koinónia)

Mészöly Ágnes: Szabadlábon (Pagony)

IX–XII. osztály

K. Kovács István: Emlékek a katonaládából (Ábel)

Nényei Pál: Az irodalom visszavág Petőfi (Pagony).

Forráshttps://transtelex.ro/kultura/2024/08/09/erdelyi-konyvfalo-olvasojatek-2024

 

Benedek Elek leszármazottai élesztik újra a Székely Truppot

Irodalommal és zenével járják az ország-világot Elek apó családtagjai. Bardócz Orsolya, Sebestyén Aba, Benedek Huszár Botond és Benedek Huszár János – Elek apó leszármazottai – most arra vállalkoztak, hogy száz év elteltével újraélesztik a hagyományt: A Székely Trupp ébredése című zenés-verses estjüket 2024. augusztus 6-án Baróton mutatták be. Terveik szerint szeptember végén, a Magyar Népmese Napján Budapestre is elviszik a produkciót.

A Székely Trupp estjén Benedek Elek szövegei, versei mellett a hajdani trupp tagjainak írásai, megzenésített versei hangzanak el.

Forrás és a teljes cikk itthttps://kultura.hu/benedek-elek-leszarmazottai-elesztik-ujra-a-szekely-truppot/


Könyvbemutató - Erdővidék a magasból is gyönyörű

Erdővidék madárszemmel a címe az erdőfülei Emlékgyár második könyvének. Bár Szőcs Szilárd és Deák András kötete sok mindenben különbözik az elsőtől – amelyben az Erdővidék 100 arca filmsorozatukban elhangzottakat „gyúrták át” olvashatóvá –, mondhatni, ott folytatták, ahol alig másfél éve abbahagyták. Mondhatni, hiszen az új kötet is a hazaszeretetről szól.

A Barót Napok alkalmával bemutatott könyvben nem csak a szűkebb értelemben vett Erdővidék – Barót, BibarcfalvaBodosKöpec, Miklósvár, Felsőrákos, Bardoc, Erdőfüle, Székelyszáldobos, Olasztelek, Vargyas, Nagybacon, Kisbacon, MagyarhermánySzárazajtaNagyajtaKözépajta és Bölön – szépsége válik láthatóvá a szerzők által készített drónfelvételeknek hála, hanem Ágostonfalva, Ürmös, Apáca, Zalánpatak, Uzonkafürdő, sőt, a Vargyas-szoros is. Nemcsak a képekből, hanem a szövegből is kiviláglik a lokálpatriotizmus. A szerkesztők ugyanis mindegyik településről felkértek egy-egy ott született, ott rég élő vagy oda kötődő személyt, írjanak arról, nekik miért az adott hely a szívük csücske, számukra miért éppen Erdővidék azon szelete jelenti az világ közepét. És ők írtak jó szívvel, őszintén.

Forrás és a teljes cikk itt: https://www.3szek.ro/load/cikk/168035/erdovidek-a-magasbol-is-gyonyoru-konyvbemutato-baroton

 

Dupla Merítés-díjas Tompa Andrea

Kis jubileumhoz érkezett a Merítés-díj, idén tizedszer adják át a széppróza díjait. Ráadásul idén olyasmi történt, ami eddig még senkinek sem sikerült: a győztes duplázott, 2021 után másodszor nyerte el a zsűri díját. Sőt duplán duplázott, hiszen ez a könyv nyerte el a Közönségdíjat is. Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez már egyszer sikerült Vida Gábornak is 2018-ban…

A Merítés-díjat a moly.hu közösség tagjai hozták létre 2014-ben abból a célból, hogy egy, az olvasóközönség véleményét tükröző irodalmi díjat szavazzanak meg az év legkiemelkedőbb magyar művének. Első évben még csak széppróza kategóriában osztották ki, aztán ez fokozatosan bővült a líra, az ifjúsági és a gyermekirodalom kategóriával. A díjra az adott naptári évben megjelent, első kiadású magyar művek esélyesek. Nevezési folyamat nincsen, a zsűri maga választja ki a szavazásban részt vevő könyveket, a lehető legnagyobb körből merítve.

A moly.hu felhasználóinak szavazatai alapján a Merítés-díj közönségdíját kapta: Tompa Andrea: Sokszor nem halunk meg

A szavazás teljes végeredményét itt lehet megtekintenihttps://moly.hu/szavazasok/merites-dij-2024-szepproza-kozonsegszavazas.

Forrás és a teljes cikk itthttps://meritesdij.wixsite.com/meritesdij/post/mer%C3%ADt%C3%A9s-d%C3%ADj-2024-sz%C3%A9ppr%C3%B3za-a-gy%C5%91ztesek

 


Kettős könyvbemutató Marosszentgyörgyön

2024. augusztus 7-én került sor a marosszentgyörgyi római katolikus plébánia tanácstermében Baricz Lajos A Szeretet éltet – 133 szonett és Járja át a fény – 128 szonett című köteteinek bemutatójára. A mintegy hetven jelenlévő mellett a rendezvényen megjelentek a falu elöljárói és vezető személyiségei, kulturális szereplői is.

A köteteket Nagy Miklós Kund művészeti író ismertette, aki egyúttal beszélt a kötetek borítóján szereplő képek alkotóiról és a kiállított alkotásokról, Szabó Albert rézdomborműveiről, illetve Bálint Zsigmond fényképeiről. A Szabó Albert készítette magyar Szent Korona, a jogar és az országalma öt éve már a templomban kaptak helyet. Bálint Zsigmond a képek keletkezéséről beszélt a közönségnek.

A műsorvezető szerepét ez alkalommal is Moldovan Irén magyartanár, író látta el, aki már indulásból interaktívvá alakította a közönséget ötletével, körkérdésével: „Mi könnyebb: verset írni, vagy verset értelmezni?”. A felvezetőben elmondta, hogy ezek a könyvek is a gyergyószentmiklósi F&F International kiadónál jelentek meg, a szerző magánkiadványaként.

Forráshttps://nepujsag.ro/articles/kettos-koenyvbemutato-kettos-tarlat-marosszentgyoergyoen

 

Ízig-vérig erdélyiek: Bánffy Miklósról és Kós Károlyról szóló kötetek bemutatója

Bánffy Miklós születésének 150. és Kós Károly születésének 140. évfordulóján jelent meg 2023-ban a Kós-Bánffy, Bánffy-Kós Emlékkönyv, amely a Kolozsvári Magyar Napok idei kiadásán ismét a figyelem középpontjába került.

Szebeni Zsuzsa, a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet vezetője az esemény bevezetéseként elmondta, hogy a kettős évforduló ellenére sem volt könnyű támogatókat, segítséget találni a kötet megjelenéséhez, nem volt könnyű az elindulás, a megfelelő irány meglelése sem. Épp ezért hálás idősebb Dávid Gyula irodalomtörténésznek, aki segített meghatározni a kötet kereteit, ifjabb Dávid Gyulának – aki szakdolgozata megírásakor kezdett a Bánffy-családdal foglalkozni, ugyanis a bonchidai kastély reneszánszkori történetét tanulmányozta – pedig azért, mert izgalmas, szakszerű építészettörténeti adalékokkal járult hozzá az emlékkönyv megszületéséhez.

A kötetben két, az erdélyi közéletet, kulturális életet meghatározó személyiséget igyekeztek összehozni, és épp ebben volt egy kulcspont a bonchidai Bánffy-kastély, ahol a két személyiség többször találkozott, beszélgetett. Egyik visszatérő témájuk a koronázás volt, ami a kötetben is központi motívum. Szebeni Zsuzsa – Bánffy Miklós életművének kutatója – hozzátette, a kéziratok tanulmányozása közben jött rá, hogy bár Kós Károly Bánffy Miklóst mindig gróf úrnak szólította, tulajdonképpen nagyon közeli barátok voltak, kapcsolatuk a bizalomra épült.

Forrás és a teljes cikk itthttps://kronikaonline.ro/kultura/banffy-miklos-es-kos-karoly-baratsaganak-epizodjai-a-ket-jeles-erdelyi-szemelyisegrol-szolo-kotetet-ismertettek-kolozsvaron

 

A könyv, amit útravalóként kapnak a csíkszeredai diákok

Prigye Kinga, a csíkszeredai Városháza kulturális osztályának vezetője mesélt arról a könyvsorozatról, amit a hagyomány szerint minden évben a frissen végzett csíkszeredai diákoknak ajándékoz a hivatal. Ez a sorozat az Útravaló nevet kapta, az ötlet Ráduly Róbert Kálmántól, Csíkszereda korábbi polgármesterétől származik, a sorozatot Korodi Attila jelenlegi városvezető átvette és tovább éltette.

A sorozat első kötete egy nagytusnádi származású történésznek, Kocsis Lajosnak a munkája, aki egy speciálisan csíki székely vagyonnak, a Csíki Magánjavak történetének több százéves visszatekintését, krónikáját tárja elénk. A sorozat második kötete Tivai Nagy Imre Emlékezés régi csíkiakról című könyve, amely egy évszázaddal ezelőtt a Csíki Lapokban közölt karcolatok, írások gyűjteménye. Fellapozva, minden bizonnyal másképp tekintünk a városra, a térségre, más színben látjuk a Szék útját vagy éppenséggel a több évszázadra visszanyúló örmény–székely barátságot. A sorozat harmadik kötete A halálra ítélt zászlóalj volt, 2010-ben. A könyv három kiadást is megért, ma is ritkaságnak számít, nehéz megtalálni.

Felmerülhet a kérdés, hogy mi alapján dönt egy adott könyv mellett a kiadó. Az osztályvezető elmondása szerint fontos szempont, hogy a szerző vagy alkotása kötődjön Csíkszeredához vagy a vidékhez. „A megjelent tartalmak a szülőföld, a térség múltjának ismereteit kívánja mélyíteni, így többségében helytörténeti, kultúrtörténeti, történelmi témájúak. A kötetek múltunk valamelyik korszakát, vagy annak egy szeletét tárják elénk, segítve a napjainkhoz vezető utunk megértését, a fejlődésünk alakulását, őseink küzdelmeit, örökségük szolgálatát” – fejtette ki Prigye Kinga. Az Útravaló sorozat 2000-2500 példányban jelenik meg minden évben, amelyből átlagosan 1500 darabot kapnak a városban elballagó, magyar szakon végzett középiskolás diákok és egyetemi hallgatók. A maradék példányokat a kiadó székhelyén megvásárolhatják az érdeklődők, illetve protokollcélra használja a csíkszeredai városháza.

Forráshttps://szekelyhon.ro/aktualis/a-konyv-amit-utravalokent-kapnak-a-vegzos-diakok

 

Szerkesztők:

Kovács Eszter (Központi Egyetemi Könyvtár, Kolozsvár, könyvtáros), kovacseszti@yahoo.com

Tóth-Wagner Anikó (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, könyvtáros), twsaniko@gmail.com

Olvasószerkesztő: Szonda Szabolcs (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, igazgató), szonda_szabolcs@kmkt.ro

Technikai szerkesztő: Krecht Alpár László (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, könyvtáros), alpar@krecht.ro

 

E lapszám felelős szerkesztője: Kovács Eszter.

 

A hírlevél változatlan formában szabadon terjeszthető. Megrendelhető a remekehirlevel@gmail.com címen.

 

Nincsenek megjegyzések:

6.Olvass többet! Konferencia KOVÁSZNÁN

Az első debreceni Olvass többet! konferencia után már az ötödikre kerül sor október 26-án Kovásznán!  A szervezők szeretettel várnak minden ...