2024. augusztus 31., szombat

„A jövő könyvtára” - magyar könyvtárosok nemzetközi együttműködése - szakmai konferencia 2024

2024. augusztus 30-31 között került sor az idén a Jövő könyvtára konferencia megszervezésére Székelyudvarhelyen. A konferenciát hagyományos módon a székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal Szent István termében nyitották meg. E rangos eseményre többnyire a Kárpát-Medence magyar könyvtárosai voltak meghívva.

Gálovics Rózsa a konferencia főszervezője köszöntötte a konferencia résztvevőit és kiemelte konferencia lefolyásához szükséges a helyi szervezők készséges segítségét, közreműködését.

Szőcs Endre a szakmai együttléten túl a több esztendőn át visszatérő kollégák baráti - és a jó partneri kapcsolatának jelentőségéről beszélt.


Az idén is kiváló előadók látogattak el hozzánk

Magyarországról:

- Bujdosóné Dr. Dani Erzsébet, a Kecskeméti Katona József Könyvtár igazgatója az olvasásnépszerűsítésre fókuszált. A könyves influenszerek befolyásait és kommentárjaik hatását fejtette ki. Hiszen a véleményük révén, figyelemre méltó hatást gyakorolhatnak az olvasókra. Ezért a kapcsolódási pontjaikat, mint lehetőséget is fel kellett fedezzék. A könyvtári programok az influenszeri tevékenységeket bizonyos mértékig közreműködésük révén fel tudják használni, belopni programjaikba.

- Lovas-Szabó Kitti Budapestről a Silent book közösségi élményéről számolt be. Az a.lapozó meseklubb foglalkozásvezetőjeként a „néma könyveket” szólaltatja meg, természetesen a gyerekeken keresztül. Az adott könyv meglévő keretein belül a történet szárnyain, amelynek határa a „csillagos ég” lehet elkalandozni. Ezzel a módszerrel szélesíti a fiatalok fantáziáját, valamint visszahozza a hajdani mesélés csodás bűvöletének világát. A tevékenység nemcsak kicsiket mozgathat meg...

- Kovácsné Koreny Ágnes, a Budapesti Szabó Ervin Könyvtár főigazgatójának előadása a közkönyvtári börze bemutatására összpontosult. Mindez egyfajta lehetőség a közkönyvtáraknak, hogy be tudják mutatni könyvtáros társaiknak a szóban forgó ötleteiket és ezeknek a gyakorlatba ültetését. Ugyanakkor a bemutatott újdonságok táptalajra találhassanak más könyvtárakban is.

Hollandiából Merel Kuitert, a NOBB (Libraries of Noord-Oost Brabant) könyvtárosa online jelentkezett be. A Programming for and with young adults programjuk bemutatásával. A fiatal felnőttek a könyvtári térben való becsalogatását hangoztatta, valamint az ottani könyvtárosok által szervezett programokról beszélt, saját tapasztalatain keresztül. 

Kulcsfontosságúnak tartja feltérképezni milyen világhálós platformokon vannak jelen az ottani fiatalok. Megkérdezte őket az aktuális problémájukról, ugyanakkor érdeklődött az ötleteikről, amelyet a programjaikba lehet belopni. Fontos az általuk kiválasztott időpont meghatározása, mert akkor a tevékenységükre többen jönnek el. Legfontosabb elemnek tartja a fiatalokkal kialakított bizalmi és partneri viszonyt. Egyik izgalmas programjuk az „élő könyvtár” volt, amelyben „embereket kölcsönözhettek ki”, akik egy bizonyos téma kapcsán beszélgettek el vélük.

Itthonról:

- Lázok Klára, a marosvásárhelyi Teleki-Bolyai Könyvtár osztályvezetője és Agyagási Hajnal, a Maros Megyei Könyvtár egyik osztályvezetője beszéltek az általuk szervezett programjaikról. A programok kialakításánál aktívan részt vesznek a kollégák is. A könyvtárismertetőkön túl a programokat szerveznek kicsiknek-nagyoknak egyaránt. Igyekszenek bevonni ezekbe a programokba, elsősorban a város lakosságát. Elérhető és publikus helyeken reklámozzák programajánlataikat. A kiállítások, könyvbemutatók, különböző tematikus előadások a város nevezetességeiről vagy annak híres embereiről figyelemfelkeltőek.

A Teleki-Bolyai Könyvtár már régebbtől csatlakozott a Múzeumok éjszakája programhoz. A Beszélő könyvek rendezvénysorozatukon a gyűjteményükben fellelhető könyvekről tartanak érdekes bemutatokat, mindezt bemutatót szakértők bevonásával együtt.

- Bíró Barna-Botond a Hargita Megye Tanácsának elnöke a közkönyvtárak jövőbeli szerepéről, valamint arról, hogy mit várnak el az őket fenntartók az említett kulturális egységektől. Kifejtette, hogy a könyvtárak is kell láttassák magukat, kulturális tevékenységüket, annak tervezetét, amelyeket szívesen támogatnak.


Másnap az a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtárban folyatódott a konferencia. A könyvtárosok az előző napi előadók témáiból választották, hogy kihez mennek egy kerekasztal beszélgetésre. Ezt követően számos érdekes program állt a jelenlévők számára. Ellátogathattak a Kovács-fényképészethez, a Városi Képtárban, a Bolyai-Erdély Géniusza Kiállításra a Haáz Rezső Múzeumban. Kipróbálhatták a Városik Könyvtár földrengés-szimulátorát és az interaktív sószobát.

Haáz Rezső Múzeum

 

A konferencia zárását a Polgármesteri Hivatal Szent István termében tartották meg.

*

Köszönetet érdemel a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár közössége a kiváló szervezésért, a barátságos hangulatért!

*

A konferencián részt vett iskolai könyvtárosok névsora:

1. Barabás Zója – nyugalmazott könyvtáros, Móra Ferenc Általános Iskola, Székelyudvarhely

2. Borbé Levente – Márton Áron Főgimnázium, Csíkszereda

3. Bordi Ágnes – Móra Ferenc Általános Iskola, Székelyudvarhely

4. Dunkler Réka – Bethlen Gábor Általános Iskola, Székelyudvarhely

5. Forreiter Csilla Éva – Székely Mikó Kollégium, Sepsiszentgyörgy

6. Kelemen Rebeka – Áprily Lajos Általános Iskola, Parajd

7. Kiss Károly – Plugor Sándor Művészeti Líceum, Sepsiszentgyörgy

8. Kiss László – Mikes Kelemen Elméleti Líceum, Sepsiszentgyörgy

9. Lakatos Tamás – Kászon (kultúrigazgató és községi könyvtáros is

10. Török Júlia – Puskás Tivadar Szakközépiskola ; Berde Áron Gazdasági Líceum, Sepsiszentgyörgy

A konferencia programja: http://szekelyiskkonyvtaros.blogspot.com/2024/08/a-jovo-konyvtara-magyar-konyvtarosok.html

Borbé Levente,

könyvtáros



Nincsenek megjegyzések:

6.Olvass többet! Konferencia KOVÁSZNÁN

Az első debreceni Olvass többet! konferencia után már az ötödikre kerül sor október 26-án Kovásznán!  A szervezők szeretettel várnak minden ...