2024. augusztus 14., szerda

Álmodni jó

Gyakran találjuk magunkat szemben a mindennapokban olyan helyzetekkel, amelyek nem éppen kellemesek, megnehezítik életünket. Vajon eme problémákkal képesek vagyunk megküzdeni? Honnan kezdődik a nehézség? Összehasonlításképpen pedig másoknak a sorsa, a sajátunkhoz mérve milyen is? Észre kell vennünk, hogy akadnak sokkal nagyobb megpróbáltatások a hétköznapok viharaiban, mint a miénk.
 

    Szőcs Imre könyvbe szedett kis történetei A tűzember, az ellopott gyerekkor titokzatos, és néha már mágikus világába kalauzolja el az olvasót. Ott, ahol az életért való küzdelem a fennmaradásért egyfajta létforma.
    A kötet címe az egyik történetet öleli magában, de valahogy a varázslatos szikralángokon túl, tovaszállva, a későbbiekben elénk tárul a többi is. Egy-egy kisgyerek bőrében bújva láthatjuk azt a csupasz valóságot, ami egyáltalán nem felemelő, viszont puszta létük titokzatos vágyai kaput nyitnak a fantázia csodálatos birodalmába. Hiszen ezek a kis emberpalánták is álmodnak, szeretetre vágynak. Mi is lehetne számukra kézzelfoghatóbb, mint az álom, amelyből valamilyen misztikus erő folytán, a mindennapi megpróbáltatások mellett mégis jut nekik belőle egy kis szelet. S mindez elég is, hogy mágikus gyöngédséggel ringatja el őket a következő ébredésig. 
     Hogy a valóságot mennyire szépíti meg az álom, azt mi magunk is tudjuk. Merjünk álmodni. Azért nem árt, ha tudjuk, hogy mit érhetünk el, és mit nem. S ha már tisztában leszünk a korlátainkkal, még akkor is jól esik egy csöppnyi álom, hiszen az is a valóság részévé válhat. A létünk mégsem egy lecsupaszított akármi. A gyerekek történetén keresztül, akiket mesebelinek tűnő lények segítik, ismerhetjük meg ezt a titkot. Hiszen ők a megélhetésért, olyan munkát kénytelenek végezni, amelyet az úgynevezett normál körülmények nehezen tudnánk elképzelni. Szinte rabszolgaként élik mindennapjaikat, és mégis mernek álmodni, még akkor is ha néha úgy érzik, hogy az elérhetetlennel paroláznak.
*
    A történeteket ajánlom tizenéveseknek és felnőtteknek egyaránt.  Jó olvasóköri témák, ugyanakkor fellehet dolgozni biblioterápiás tevékenységek alatt is. 
    Érdekességképpen a felolvasás után meglehet vizsgálni, hogy a foglalkozáson résztvevő fiataloknak milyen a gyerekkoruk. Esetleg, ha felnőttek, akkor nekik milyen gyerekkor jutott ki „osztályrészül”. 
*
A kötetet a kolozsvári Koinónia kiadónál adták ki 2023-ban. 
Az olvasmányokat Rudolf Ráhel rajzai teszik életszerűbbé, színesebbé.
* * *
Szőcs Imre
Író, műfordító, könyvtáros. Francia és román szépirodalmi műveket ültet át magyar nyelvre. Műfordításait és írásait a Nagyvilágban, a Székelyföldben, a Látóban, valamint más irodalmi folyóiratokban jelentette meg. A Cimbora folyóiratban pedig gyakran közöl az írásaiból.
 
Borbé Levente,
könyvtáros
 







Nincsenek megjegyzések:

6.Olvass többet! Konferencia KOVÁSZNÁN

Az első debreceni Olvass többet! konferencia után már az ötödikre kerül sor október 26-án Kovásznán!  A szervezők szeretettel várnak minden ...