2010. január 26., kedd

MAGYAR KULTÚRA NAPJA a Csíkszeredai Márton Áron Gimnáziumban

A Hargita Megyei Kulturális Központ Irodalmi Karavánja (HMKK) rendezésében látogattak el január 22-én, pénteken iskolánkba a vajdasági Híd folyóirat szerkesztőségéből néhányan a lap képviselői közül. A folyóirat képviselői – írók és költők – találkoztak az intézmény diákjaival, tanáraival és alkalmazottjaival gimnáziumunk dísztermében.
A vendégeket Varga László igazgató köszöntötte. Ritka alkalomnak lehettünk tanúi, hiszen nem mindennapos, hogy délvidéki vendégeket fogadjunk iskolánkban. Az igazgató beszédében hangsúlyozta, hogy mennyire fontos szerepet tölt be kultúránkban a nyelv. A nyelvünk-kultúránk hordozója, ahogy a találkozó mottója is sejteti „a HÍD – ami összeköt bennünket”.
Az igazgató úr beszédét Ferencz Angéla, a HMKK igazgatója váltotta fel. Elmondta, mikor igazi élő írókkal-költőkkel találkozik, egy kicsit megszeppen, de a diákok fejével gondolkozva ez is egy rendkívüli alkalom, amelyen sok mindennel lehet gazdagodni.
Faragó Kornélia, a lap főszerkesztője rövid ismertetőt tartott a Hídról, amelyben hangsúlyozta, hogy a nagy tradíciójú folyóiratuk képes a folytonos megújulásra.
Akik munkáikból felolvastak a közönségnek:
- Virág Gábor rövid prózai írásaiból válogatott
- Végel László regény- és drámaíró, valamint esszéista
- Maurits Ferenc grafikus, festőművész és költő Az előadás végén iskolánk diákjai hálájuk jeléül virággal jutalmazták a vendégeket.
A résztvevők pedig a Híd korábbi számait kapták ajándékba.

A folyóiratról bővebben: http://www.inaplo.hu/ico/cim/Hid-folyoirat/HID.html

B.L.
a M.Á.G. könyvtárosa

Nincsenek megjegyzések:

ReMeK-e-hírlevél 2024/5. számából

Beavatás: néprajzi pályázat középiskolásoknak: Iskolai legendák – legendás iskolák A kolozsvári  Babeș –Bolyai Tudományegyetem Magyar Népr...