2010. január 18., hétfő

A Magyar Kultúra Napja a Kájoni János Megyei Könyvtárban

KÁJONI JÁNOS EMLÉKEZETE

Kájoni János születésének 380. évfordulója
- könyv- és képkiállítás, filmvetítés


A Magyar Kultúra Napján, január 22-én a Kájoni János Megyei Könyvtárban az intézmény névadója előtt tisztelgő kiállítás nyílik, amely Kájoni János sokoldalú munkásságát, igazi polihisztori személyiségét mutatja be a könyvtár gyűjteményeiben fellelhető dokumentumok, kiadványok és képek által.
Pénteken, január 22-én a kiállítás megtekintésére előzetesen bejelentkezett csoportok számára levetítjük az “Amely engem erre a világosságra hozott...” Kájoni János nyomában című filmet, amely Kájoni teljes életútját bemutatja.
A rendezvényre a nagy tudású XVII. századi ferences születésének 380. évfordulója ad alkalmat. Kájoni Jegenyén született 1629 végén, vagy 1630 elején, személyisége elválaszthatatlan Csíksomlyótól, de Szárhegyen is tevékenykedett, itt halt meg 1687. április 25-én.
Méltó keret a megemlékezésre a Magyar Kultúra Napja, hiszen Kájoni sokoldalú tudományos, irodalmi, zenei és építő munkásságával, felekezeti türelmességével jelképes személyiséggé vált Erdélyben, az építő, közjóért munkálkodó szellemi ember példaképévé. A Kájoni János Megyei Könyvtár ezzel a kiállítással igyekszik ráirányítani a figyelmet munkásságának rendkívüli jelentőségére. Törekvésünk olyan intézményi arculatot kialakítani, amely összhangban áll azzal a kulturális eszménnyel, amit Kájoni képvisel, az egyetemes kulturális értékek szolgálatával.

A kiállítás a Kájoni János Megyei Könyvtár dokumentációs részlegén (A Mikó-vár épületében) január 22-étől kezdődően ingyenesen látogatható a könyvtár nyitvatartási ideje alatt, naponta 9-17 óra között. Kérjük, nagyobb csoportok, iskolai osztályok látogatását előzetesen bejelenteni a könyvtár Művészeti-, vagy Dokumentációs részlegén, a 0266- 371790 telefonszámon.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk a könyvtárban!

Csíkszereda, 2009. január 15.

A szervezők,
Kájoni János Megyei Könyvtár,
Művészeti-történelmi és Dokumentációs részlegei

Nincsenek megjegyzések:

ReMeK-e-hírlevél 2024/5. számából

Beavatás: néprajzi pályázat középiskolásoknak: Iskolai legendák – legendás iskolák A kolozsvári  Babeș –Bolyai Tudományegyetem Magyar Népr...