2010. január 29., péntek

Kájoni János emlékezete rendezvény a Hargita Megyei Könyvtárban



A Magyar Kultúra Napján, január 22-én nyílt meg a Hargita Megyei Könyvtár rendezésében a KÁJONI JÁNOS EMLÉKEZETE, Kájoni János polihisztorunk születésének 380. évfordulója alkalmából szervezett könyv- és képkiállítás. A kiállítás anyaga bővelkedik Kájoni személyiségének bemutatására felhasznált, a könyvtár gyűjteményeiben is fellelhető dokumentumokkal, kiadványokkal és képekkel. Az anyag tematikus sorrendbe van szervezve, Kájoni munkásságának sokszínűségét külön-külön mutatja be: Kájoni mint építész, orgonakészítő, zeneszerző és zenegyűjtő, nyomdász, a közjóért munkálkodó ember.
A kiállítást az "Amely engem erre a világosságra hozott..." ferences polihisztorunkról készített film bemutatása teszi tökéletessé (csak nagyobb csoportok számára).
Kájoni János munkássága igen nagy jelentőséggel bír, nemcsak helyi, hanem nemzetközi szinten is. Igazi közkinccsé nőtte ki magát. Ezért érzem azt, hogy elengedhetetlen e kiállítás megtekintése a fiatalok számára, akik büszkék lehetnek elődünkre. Érdemes ráfigyelni és tanulni belőle, hogy miként lehet egy életet teljessé tenni, vagyis átadni azt a tehetséget, amiben jók vagyunk.

A kiállítás megtekinthető a Megyei Könyvtár dokumentációs részlegén minden hétköznap 9 és 17 óra között egészen a tavaszi szünetig.
Továbbra is várnak előzetesen bejelentkezett csoportokat.

Borbé Levente

Nincsenek megjegyzések:

ReMeK-e-hírlevél 2024/5. számából

Beavatás: néprajzi pályázat középiskolásoknak: Iskolai legendák – legendás iskolák A kolozsvári  Babeș –Bolyai Tudományegyetem Magyar Népr...