2021. szeptember 6., hétfő

Búcsú a gyerekkortól

Nádas Péter kisregénye, A Biblia, igen érdekes olvasmány. Magyarországon játszódik az ötvenes években, ahol már a kommunizmus eszméje átjárta a mindennapokat. Egy tizenkétéves gyerkőc áll a cselekmény központjában, aki egyes szám első személyben meséli el az akkori nyarát. A budapesti svábhegyi kertesvillák egyik lakója. Szülei tisztviselők. Elég gyakran vannak elfoglalva, ezért kevés idejük jut kisfiúk neveltetésére. A legényke sajnos nem éppen a gyerekek mintaképe. Unatkozását eléggé rémes dolgokkal csillapítja. Mint például a kutya elverése. A közelükben lakó kislány játszótársával sem bánik valami elegánsan... Ez mind a szeretethiányával magyarázható. Szegényke vajon kitől kaphatja meg, ha nem foglalkoznak véle? Magányosságát valamelyest orvosolja Szidike, a parasztcselédlány, aki a házhoz jelentkezik munkára. A gyerek kiváncsiskodása Szidike iránt egyre nagyobb. Ezért félszegségében, nehogy nevetség tárgya legyen, még ellenséges is véle szemben. Az egész a suhancos szerelmi fellángolásból fakad. Viszont mikor lopással gyanúsítják meg Szidikét, akkor a fiú csak összezavarodva, lapítva figyeli szüleinek a számára különösnek tűnő viselkedését.

A parasztcselédlány a megvádolása után hazamegy, és nem tér vissza hozzuk. A gyerek, az anyukájával együtt autóba ülve utánamennek.

A tanyasi élet nyomora erős benyomást tesz a gyerekre. Ezúttal kétségbe vonja szüleinek életmódját, s mintha egyre távolabb érezné magát tőlük. Az házban megtalálták Szidikét, és saját Bibliájukat is. A fiú védelmére kél a cselédlánynak, hogy ő adta neki ajándékba. Ezzel a tettével a már gyerekkornak is búcsút inthetett, mert már értette azt, hogy valami nincs rendjén.

Borbé Levente,

könyvtáros

 

Nincsenek megjegyzések:

ReMeK-e-hírlevél 2024/5. számából

Beavatás: néprajzi pályázat középiskolásoknak: Iskolai legendák – legendás iskolák A kolozsvári  Babeș –Bolyai Tudományegyetem Magyar Népr...