2024. április 28., vasárnap

Harom-vára túra a IX. E osztállyal

Romok a Harom-várából

* * *

A csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium IX. E osztályos diákjaival és Tankó József angol nyelvtanárral együtt az Iskola Másként hét keretén belül 2024. április 25-én meglátogattuk a zsögödi Harom-várát és annak környékét.

Autóbusszal indultunk a csíkszeredai színház épületétől, egészen Zsögödfürdőig. A találkozón a borvizes csorgó előtt beszéltem a zsögödfürdői szállodáról amely épület nem is olyan régen még vendégeket fogadó kis hotel volt. Ezt követően egy rövid ismertetőt tartottam Zsögödfürdő történetéről. Nem hagytam ki a borvíz mondáját sem.

Borús időt fogtunk ki, ezért valamelyest ütemesebben haladtunk előre a Harom-vára felé vezető úton.


Elhagyva Zsögödfürdő központját, az erdei úton igyekeztünk a cél felé, figyelve a turista jelzést. Menet közben meg-megálltunk, hiszen a közelünkben volt a Csihányos természetvédelmi terület, a zsögödi Kisvár, valamint a zsögödi dák vár is. Mindegyikről egy rövid ismertetőt tartottam. Kiemeltem a Csihányos természetvédelmi terület ritka növény- és állatfajtáit. Elmeséltem a Kisvár mondáját is. 

Ezt követően már meredekebb út várt ránk. Az erdőbe érve időnként megfigyelhettük a fel-felvillanó Csíki-medence egy részét is. Néhol eléggé szép volt a kilátás az Olt partja felé. Az erdő mélyén már csak az útra összpontosítottunk. Elhagyva Rejtek-patakát hamarosan egy kapaszkodóhoz érkeztünk. A meredek hegy senkin sem tudott kifogni, pillanatok alatt a Harom-vára romjaihoz érkeztünk. Előtte néhány közös fotó is született.

A várról árulkodó köveket részben, s a falak nagy részét szinte már teljesen beborította a moha és egyéb növényzet. 

Mikor a csapat szétnézett, s lepihent a csúcson, akkor meséltem a vár múltjáról, a Harom-vára mondájáról. Visszafele megcsodáltuk a fel-felbukkanó csíki panorámát. Azért igyekeztünk, hogy le ne késsük a járatot vissza Csíkszeredáig. Leérve a zsögödfürdői borvízhez, már jött is a busz.

* * *  

A túrán elhangzott történetek a helyi értékeknek a megismerését szolgálták. A mondák s legendák pedig visszahozták eleink mesélésének varázsát, amelyek most már gyöngyszemeknek számítanak nemcsak a helytörténetben, hanem a lejegyzett szavak birodalmában is. A történetek tanulságos mivolta pedig gondolkodásra sarkallja a hallgatókat, hiszen legtöbb esetben a téma középpontjába a közösség megvédése kerül, amely mellett érdemes kiállni.

A program szervezője: Kovács Zsuzsa osztályfőnök

Túravezető: Borbé Levente

Kísérőtanár: Tankó József


A kirándulás anyagához tartozó linkek:

ZSÖGÖDFÜRDŐ TÖRTÉNETE: https://fenyoszegi.blogspot.com/2020/12/zsogodferedo.html

VASÚT ZSÖGÖDÖN KERESZTÜL: https://fenyoszegi.blogspot.com/2020/12/vasut-zsogodon-keresztul.html

A ZSÖGÖDFÜRDŐI SZÁLLODA TÖRTÉNÉNETE: https://fenyoszegi.blogspot.com/2020/12/zsogodfurdei-szalloda-tortenete.html

HAROM-VÁRA MONDÁJA: https://fenyoszegi.blogspot.com/2020/12/haromvar-meseje.html

A BORVÍZ MONDÁJA: https://fenyoszegi.blogspot.com/2020/12/hogy-is-lett-borviz.html

* * *

A másnapra tervezett kirándulás a tusnádfürdői Vártetőhöz elmaradt, mivel az időjárás beleszólt. Az eső teljesen vizessé tette az utakat, pedig Kovács Krisztina biológia szakos tanár kísért volna el bennünket, ismertetve a környék botanikáját. De ami késik, nem múlik…

A diákok ezért a suliban vertek tanyát. Megtekintették az ezzel kapcsolatos filmanyagot. Szurokfű (vad oregánó) teát szolgáltunk fel, miközben rövid előadást tartottam a csíki gyógynövényekről. Ezt követően jöhetett a társasjátékok ideje...

Fényképezte: Borbé Levente, Tankó József 

Borbé Levente,

könyvtáros


Nincsenek megjegyzések:

Iskolánk VIII. osztályos vendégei

2024. május 10-én újabb vendégfogadásra került sor a Márton Áron Főgimnáziumban. Az eseményre a Nagy Imre Általános Iskola VIII...