2024. szeptember 20., péntek

Természettudományos mese- és történetíró pályázat

  Pályáztató: Richter TETT

è Pályázhatnak:  Általános iskolás, középiskolás és középfokú szakképzésben résztvevő diákok. A pályázaton a magyarországi, továbbá a Kárpát-medence (Ausztria, Horvátország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna) államaiban működő általános iskolák és középiskolák tanulói vehetnek részt egyénileg vagy kétfős csapatként (a csapattagoknak ugyanabban a korcsoportba kell tartozniuk).

è A program célja: A pályázat célja, hogy a résztvevők munkáikkal mutassák be, számukra mit jelent a természettudomány (környezet- és természetismeret/természettudomány, földrajz, biológia, fizika, kémia), milyen hasznosítható tudást és élményt nyújt a terület felfedezése, megismerése és szeretete, mindezt olyan mesés formában, hogy az alkotók műveiből gyűjtemény állhasson össze, mely inspirációt jelent majd a jövő diákjainak, kutatóinak és természettudósainak, és nem utolsó soron tanárainak. Fentieken túlmenően cél a diákok szemléletformálása a természettudományokhoz kapcsolódó irodalmi alkotások – mese vagy egyéb rövidebb történet – készítésével, valamint a diákok íráskészségének, fantáziájának erősítése. 

è Támogatható tevékenységek: Pályázni olyan, a pályázó önálló alkotásának tekinthető magyar nyelvű mese vagy egyéb rövidebb történet megírásával lehet, amelynek természettudományi vonatkozása van, azaz a történet kapcsolódik a környezetismerethez, természetismerethez, földrajzhoz, biológiához, fizikához vagy kémiához. Korcsoportok: 1. korcsoport: általános iskola 3-5. osztályos tanulói, 2. korcsoport: általános iskolák és középiskolák 6-8. osztályos tanulói, 3. korcsoport: középiskolák, illetve középfokú szakképzésben résztvevő oktatási intézmények azon legalább 9. osztályos tanulói, akik érettségi bizonyítványt még nem szereztek. A művek megengedett terjedelme szóközökkel együtt:
1. korcsoportban: maximum 5.000 karakter, 2. korcsoportban: maximum 9.000 karakter, 3. korcsoportban: maximum 14.000 karakter.

è A támogatás összegeA pályázat legfontosabb elismerése, hogy a zsűri által kiemelkedő színvonalúnak talált művek megjelenési lehetőséget kapnak a Richter TETT-könyvben. Ezen túlmenően minden kategóriában külön díjazzák a három legjobbnak ítélt pályaművet. Kétfős nevezés esetén a nyeremény fele-fele arányban illeti meg a pályázókat. I. helyezett: 300.000 Ft összegű díj, II. helyezett: 250.000 Ft összegű díj, III. helyezett: 200.000  Ft összegű díj

è Benyújtási határidő: 2024. november 14. (csütörtök), éjfél

è További információk: https://tettmesepalyazat.hu/palyazat/a-palyazatrol?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR3uY3WS-363bS1m4qzfgjs7SxaSGDK0_q6RMFtiZvUFoeLazaDX5iq1BWE_aem_IqnKcgImMUyCtDRlaZ7dng


2024. szeptember 14., szombat

Irodalomóra másként

Szervező: Finta Erika, a szentegyházi városi könyvtár könyvtárosa

Előadó: Borbé Levente, a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium könyvtárosa

Közreműködők: A szentegyházi Mártonffi János Általános Iskola osztályfőnökei.

 

2024. szeptember 11-én, szerdán a szentegyházi városi könyvtár meghívottja voltam. Finta Erika, az említett intézmény könyvtárosa, a közös szakmai együttműködés jegyében indította útjára ezt a foglalkozás sorozatot. Az előadás az Iskola másként héten volt megvalósítva. Irodalomóra másként címmel a foglalkozás az olvasás csodás univerzumát és ösztönzését szorgalmazta.

*

Finta Erikával a vendégek érkezése előtt megosztottuk könyvtári tevékenységeink ötleteit is.

A résztvevő négy V-VIII. osztály diákjai az olvasás szépségéről, hasznosságáról és annak gondolkozás- és élményfejlesztő hatásáról hallhattak rövidke előadást.

A két ötödikes és a két hatodikos osztály és kísérőik Lázár Ervin eleven meséit hallhatták, láthatták.

A lyukas zoknival indítottam. A felolvasás végén a kedves jelenlévőkkel megtaláltuk azt a közös pontot, hogy bizony egymás nélkül az élet sem ugyanaz…

A következő aranyos mese a Dömdö-dömdö-dömdödöm volt. A gyerekek pillanatok alatt bekapcsolódtak a történetbe. Azt rögtön felfedezték, már az előző meséből kiindulva, hogy egyedül nem megyünk sokra. Ellenben a közösségben felmerülő gondokat, bajokat mégis meg kell próbálni megoldani, vagy legalább a feszültséget enyhíteni.

A két mese felolvasása közben az esszenciális mozzanatokat megelevenítettem előttük. Az előadás igazán jóra sikerült. 

A két hetedik és a két nyolcadik osztálynak ugyanezt a megoldást alkalmaztam, valamelyest kitoldva új elemekkel. Itt a diákok interaktív beavatását értem.

A mű, amelyet előadtam Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg története volt. A regény történetét felolvasással kezdtem, majd áttértem a dinamikusabb formához. A kis herceget diákok és a könyvtárosnéni játszotta el. A többi szerep nekem maradt. A közönség sem tétlenkedett, hiszen segített a kis herceg utazásában. 

A diákokat áthatotta a történet. Végül beszéltem az embertípusokról és arról, hogy mitől változik meg a lélek. A legjobb azonban az, ha szeretve vagy és te is tudsz szeretettel fordulni másokhoz. Bizony jó egy békés környezet, legyen az a család, a barátok, akár egy kisebb közösség. Akkor a problémák sem látszanak annyira nehezeknek. 

Az előadások végén igyekeztem az olvasás nagyszerűségéről beszélni. Hiszen a könyv böngészés közben megelevenedik, ott az olvasó az író segítségével megteremtheti a saját történetét, amelyben nemcsak főhősként vehet részt, de talán merészen tovább is gondolhatja mindazt, esetleg elő is adhatja, ahogyan most már ők is megtapasztalták.

Az olvasás egy élmény, amelynek eseménye elkísér az adott történet világába, és a fantáziánkat folyton bővíti. Megérted a papírra vetett szavak értelmét. A gondolkodásodat pedig szorgosan alakítja, bizonyos esetekben lassan de biztosan át is formálja. Olvasással csak több lehetsz. Viszont a tartalmas könyvekhez kell az olvasómesterek segítsége. Főleg akik kéznél vannak: pedagógusok, könyvtárosok, de olvasott személyek, mint a rokonok vagy barátok.

 

A sikeres programért köszönet illeti Finta Erika könyvtárost, aki biztosította az előadások gördülékenységét, és természetesen a szívélyes fogadtatásért egyaránt. 

 

Fényképezte: Finta Erika


Borbé Levente,

könyvtáros


2024. szeptember 2., hétfő

ReMeK-e-hírlevél 2024/9. számából

Az Előretolt Helyőrség Íróakadémia új pályázata fiatal írók számára

Új pályázatot hirdetett meg az Előretolt Helyőrség Íróakadémia és az azt működtető Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft (KMTG). A pályázatok benyújtásának határideje 2024. szeptember 15., vasárnap éjfél.

Az Előretolt Helyőrség Íróakadémia 2024-ben pályakezdő szépíró kategóriában tett közzé pályázati felhívást. Ebben az évben 10 (tíz) alkotó részesülhet jelentős szakmai, valamint a későbbiekben anyagi támogatásban.

Olyan, 18-25 év közötti tollforgató tehetségek jelentkezését várják, akik még nem rendelkeznek önálló szépirodalmi kötettel, de már fel tudnak mutatni tehetségüket bizonyító írásműveket, és úgy érzik: alkotói pályájuk kibontakozását elősegítheti az Előretolt Helyőrség Íróakadémia oktatóinak iránymutatása, szakmai tapasztalata, egy alkotói közösséghez való tartozás, a pályakezdés nehézségeinek áthidalásához nyújtott szakmai, szellemi és anyagi támogatás.

Az íróakadémiai képzés időtartama 3 tanév. A képzés első tanévében a KMTG a pályázat nyerteseinek egyedülálló tanulási és továbbképzési lehetőségeket kínál jeles írók irányításával, továbbá a pályázat nyertesei korszerű önmenedzselési módszereket sajátíthatnak el. A képzés második tanévétől, azaz a 2025/26-os tanévtől kezdődően a pályázat nyerteseinek a KMTG 1 tanévre szóló, havi nettó 100 000 Ft művészeti tanulmányi ösztöndíjat ítél oda. Amennyiben a hallgató teljesíti az Íróakadémia szakmai elvárásait, a KMTG további 1 évvel meghosszabbítja az ösztöndíjat.

A KMTG közreműködik továbbá a szerzők arra érdemes műveinek megjelentetésében, közönségtalálkozók és szakmai rendezvények szervezésében, gondoskodik a médiajelenlétről, valamint elősegíti a szerzők érdekeinek érvényesítését.

Forráshttps://kultura.hu/eloretolt-helyorseg-iroakademia-palyazata-fiatal-irok-szamara/


Ismét vonzó volt a Kertkönyvtár

A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár népszerű nyári programja, a Kertkönyvtár idén augusztus 14-ig várta az érdeklődőket. Babzsákokra, plédekre, párnákra heveredve lehetett olvasni, mesét hallgatni, társasjátékozni, játszani, barátkozni, vagy csak megpihenni a könyvtár sarkánál lévő kis kert fenyőfája alatt. A hallgatóság nagyrésze visszatérő könyvtárlátogató volt, de sokakat ez a program fogott meg az olvasásnak, és sok, külföldön élő unoka itt kapaszkodott a magyar szóba. A Kertkönyvtár keddtől péntekig 10 és 12 óra között tartott nyitva.

Forrás és a teljes cikk itt: https://szekelyhon.ro/aktualis/nyari-programot-kinal-a-sepsiszentgyorgyi-bod-peter-megyei-konyvtar

 

Újra indul az Aranyfonál családi olvasójáték

Az Aranyfonál családi olvasójáték a Bod Péter Megyei Könyvtár olvasásnépszerűsítő és közösségfejlesztő programja. Olyan családokat szólít meg, akiknek fontos a rendszeres felolvasás, olvasás. Célja, hogy a családi felolvasások, beszélgetések, közös nevetések során minőségi időt töltsenek együtt a családtagok, még szorosabbá váljon a szülő-gyerek kapcsolat, és olvasóvá nevelődjenek a gyerekek.

Az olvasójáték idei olvasmánya Marta Guśniowska Ha lúd, legyen kövér című könyve, amely az élet értelmét a mindennapi, apró dolgokban és a humorban véli megtalálni. A könyvet 7 éven felülieknek ajánlják.

A játékra jelentkező családokat 2024. szeptember 3-án közös találkozóra várják a könyvtárban, amelynek során megkapják a könyvet, ismerkednek, és bevezetik őket Marta Guśniowska lengyel írónő abszurd humorú világába. A történet egy, a gyermekkönyvekben ritkán előforduló témát − szomorúság, kiábrándultság − dolgoz fel, ezért fontosnak tartják a közös kezdést.

Idén nem kapnak házi feladatot a családok, hanem a könyv elolvasása után, az olvasójáték zárómozzanataként október elején egy foglalkozáson közösen megbeszélik és feldolgozzák az olvasottakat.

Forráshttps://www.facebook.com/gyermekkonyvtar.sepsi/posts/917166903792691

 

„A jövő könyvtára”. Magyar könyvtárosok nemzetközi együttműködése – szakmai konferencia Székelyudvarhelyen

2024. augusztus 29-30-án került sor Székelyudvarhelyen „A jövő könyvtára” című nemzetközi szakmai konferenciára, amelyet 2018 óta szerveznek meg évenként, célja intézmények bemutatása, szakmai tevékenységek ismertetése, valamint a könyvtárak előtt álló, jelen- és jövőbeli kihívások megbeszélése mellett a Kárpát-medencei magyar könyvtárosok közötti kapcsolatépítés, kapcsolattartás.

Az idei konferencia aktuális témáinak bemutatását külföldi meghívottak és hazai szakemberek vállalták, így szerepeltek a programban a következő előadások: Könyves véleményvezérek a könyvtárban? Avagy a könyves influenszerek és a közkönyvtárak olvasásnépszerűsítő tevékenységének lehetséges metszéspontjai (Bujdosóné Dr. Dani Erzsébet, igazgató – Katona József Könyvtár, Kecskemét); Több, mint kép – A silent book közösségi élményt teremtő ereje (Lovas-Szabó Kitti, könyvtáros - a.lapozó meseklub foglalkozásvezetője, Budapest); Lenni vagy nem lenni? Avagy mit vár el a fenntartó a könyvtáraktól? (Bíró Barna-Botond, elnök – Hargita Megye Tanácsa, Csíkszereda); Programming for and with young adults (Merel Kuitert, könyvtáros - Libraries of Noord-Oost Brabant, Hollandia). A gyakorlati foglalkozások közül kiemelendő a Közkönyvtári Börze 2024 (Kovácsné Koreny Ágnes, főigazgató - Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, Budapest), illetve a marosvásárhelyi Teleki-Bolyai Könyvtár programjainak bemutatása (Lázok Klára osztályvezető és Agyagási Hajnal osztályvezető közreműködésével).

Forráshttps://www.udvarhely.ro/esemeny/a-jovo-konyvtara-magyar-konyvtarosok-nemzetkozi-egyuttmukodese-szakmai-konferencia/

Borbé Levente, a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium könyvtárosa itt közöl beszámolót a rendezvényről:

http://szekelyiskkonyvtaros.blogspot.com/2024/08/a-jovo-konyvtara-magyar-konyvtarosok_31.html

 

Nyitott Könyvek Éjszakája Székelyudvarhelyen

2024. augusztus 30-án került sor Székelyudvarhelyen a Nyitott Könyvek Éjszakája rendezvényre, amelynek keretében 19 és 23:30 óra között számos tevékenységet próbálhattak ki az érdeklődők.

A Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár, a Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár szervezésében sorra kerülő rendezvényen minden érdeklődő korosztály számára programok széles skálájából lehetett választani: irodalmi kincskeresés QR-kóddal, papírszínház, kupola-filmvetítés, foglalkozások, író-olvasó találkozók, családi társasjátékozás.

Forráshttps://www.udvarhely.ro/esemeny/nyitott-konyvek-ejszakaja-2024/

 

Tékaforgatag a marosvásárhelyi Forgatagon

Többnapos rendezvénnyel várta az érdeklődőket a Tékaforgatag a marosvásárhelyi Forgatag keretében: Teleki-séták, könyvudvar, könyvbemutatók és sok-sok izgalmas könyves beszélgetés, gyermekfoglalkozások és háromnapos könyvturkáló várta a forgatagozókat.

2024. augusztus 28. és 31. között egyebek mellett Gyerekek, ruhák, könyvek. Egy grófnő mindennapjai címmel került sor kurátori tárlatvezetésre A grófnő és könyvtára c. kiállítás keretében, Lázok Klárával, a Teleki-Bolyai Téka osztályvezető könyvtárosával, augusztus 29-én pedig Főúri palota, tudományok hajléka címmel a Teleki Téka tereibe tekinthettek be az érdeklődők Bányai Réka könyvtáros vezetésével.

Forráshttps://www.facebook.com/events/863518785191760

 

Az Erdélyi Könyvfaló Olvasójáték szervezői újabb kalandra hívják az iskolásokat

Idén októberben ismét megszervezik az Erdélyi Könyvfaló Olvasójátékot Kolozsváron, a játékra háromfős csapatok jelentkezését várják, regisztrálni 2024. szeptember 9. és 30. között lehet. A regisztrációt követően a csapatok feladatlapot kapnak, amelyet október 6-ig kell kitöltve visszaküldeniük. Ez után, október 14. és 19. között szervezik meg a „nagyjátékot” és író-olvasó találkozókat Kolozsváron.

Az Erdélyi Könyvfaló Olvasójátékot az Ábel Kiadó, a Koinónia Kiadó, a Librológus Kulturális Egyesület, a Talentum Református Iskola és a Cimbora – Kíváncsi diákok lapja szervezi, az Iskola Alapítvány, a Bethlen Gábor Alap, a Communitas Alapítvány, a Kolozs Megyei Tanács és Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának támogatásával, erdélyi pedagógusok partnerségével.

Az ajánlott könyvek korcsoportonként:

II–III–IV. osztály

Ladó Ágota – Székely Sebestyén György: Léghajó a város felett (KoinóniaQuadro)

Nyulász Péter: A fürdők réme (BerGer Kiadó)

Zágoni Balázs: Barni és a lányok (Koinónia)

V–VI. osztály

Mészöly Ágnes: A kazamaták rejtélye (Cerkabella)

Berszán Lídia: Egymásmesék (Koinónia)

VII–VIII. osztály

Berszán Lídia: Egymásmesék (Koinónia)

Mészöly Ágnes: Szabadlábon (Pagony)

IX–XII. osztály

K. Kovács István: Emlékek a katonaládából (Ábel)

Nényei Pál: Az irodalom visszavág Petőfi (Pagony).

Forráshttps://transtelex.ro/kultura/2024/08/09/erdelyi-konyvfalo-olvasojatek-2024

 

Benedek Elek leszármazottai élesztik újra a Székely Truppot

Irodalommal és zenével járják az ország-világot Elek apó családtagjai. Bardócz Orsolya, Sebestyén Aba, Benedek Huszár Botond és Benedek Huszár János – Elek apó leszármazottai – most arra vállalkoztak, hogy száz év elteltével újraélesztik a hagyományt: A Székely Trupp ébredése című zenés-verses estjüket 2024. augusztus 6-án Baróton mutatták be. Terveik szerint szeptember végén, a Magyar Népmese Napján Budapestre is elviszik a produkciót.

A Székely Trupp estjén Benedek Elek szövegei, versei mellett a hajdani trupp tagjainak írásai, megzenésített versei hangzanak el.

Forrás és a teljes cikk itthttps://kultura.hu/benedek-elek-leszarmazottai-elesztik-ujra-a-szekely-truppot/


Könyvbemutató - Erdővidék a magasból is gyönyörű

Erdővidék madárszemmel a címe az erdőfülei Emlékgyár második könyvének. Bár Szőcs Szilárd és Deák András kötete sok mindenben különbözik az elsőtől – amelyben az Erdővidék 100 arca filmsorozatukban elhangzottakat „gyúrták át” olvashatóvá –, mondhatni, ott folytatták, ahol alig másfél éve abbahagyták. Mondhatni, hiszen az új kötet is a hazaszeretetről szól.

A Barót Napok alkalmával bemutatott könyvben nem csak a szűkebb értelemben vett Erdővidék – Barót, BibarcfalvaBodosKöpec, Miklósvár, Felsőrákos, Bardoc, Erdőfüle, Székelyszáldobos, Olasztelek, Vargyas, Nagybacon, Kisbacon, MagyarhermánySzárazajtaNagyajtaKözépajta és Bölön – szépsége válik láthatóvá a szerzők által készített drónfelvételeknek hála, hanem Ágostonfalva, Ürmös, Apáca, Zalánpatak, Uzonkafürdő, sőt, a Vargyas-szoros is. Nemcsak a képekből, hanem a szövegből is kiviláglik a lokálpatriotizmus. A szerkesztők ugyanis mindegyik településről felkértek egy-egy ott született, ott rég élő vagy oda kötődő személyt, írjanak arról, nekik miért az adott hely a szívük csücske, számukra miért éppen Erdővidék azon szelete jelenti az világ közepét. És ők írtak jó szívvel, őszintén.

Forrás és a teljes cikk itt: https://www.3szek.ro/load/cikk/168035/erdovidek-a-magasbol-is-gyonyoru-konyvbemutato-baroton

 

Dupla Merítés-díjas Tompa Andrea

Kis jubileumhoz érkezett a Merítés-díj, idén tizedszer adják át a széppróza díjait. Ráadásul idén olyasmi történt, ami eddig még senkinek sem sikerült: a győztes duplázott, 2021 után másodszor nyerte el a zsűri díját. Sőt duplán duplázott, hiszen ez a könyv nyerte el a Közönségdíjat is. Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez már egyszer sikerült Vida Gábornak is 2018-ban…

A Merítés-díjat a moly.hu közösség tagjai hozták létre 2014-ben abból a célból, hogy egy, az olvasóközönség véleményét tükröző irodalmi díjat szavazzanak meg az év legkiemelkedőbb magyar művének. Első évben még csak széppróza kategóriában osztották ki, aztán ez fokozatosan bővült a líra, az ifjúsági és a gyermekirodalom kategóriával. A díjra az adott naptári évben megjelent, első kiadású magyar művek esélyesek. Nevezési folyamat nincsen, a zsűri maga választja ki a szavazásban részt vevő könyveket, a lehető legnagyobb körből merítve.

A moly.hu felhasználóinak szavazatai alapján a Merítés-díj közönségdíját kapta: Tompa Andrea: Sokszor nem halunk meg

A szavazás teljes végeredményét itt lehet megtekintenihttps://moly.hu/szavazasok/merites-dij-2024-szepproza-kozonsegszavazas.

Forrás és a teljes cikk itthttps://meritesdij.wixsite.com/meritesdij/post/mer%C3%ADt%C3%A9s-d%C3%ADj-2024-sz%C3%A9ppr%C3%B3za-a-gy%C5%91ztesek

 


Kettős könyvbemutató Marosszentgyörgyön

2024. augusztus 7-én került sor a marosszentgyörgyi római katolikus plébánia tanácstermében Baricz Lajos A Szeretet éltet – 133 szonett és Járja át a fény – 128 szonett című köteteinek bemutatójára. A mintegy hetven jelenlévő mellett a rendezvényen megjelentek a falu elöljárói és vezető személyiségei, kulturális szereplői is.

A köteteket Nagy Miklós Kund művészeti író ismertette, aki egyúttal beszélt a kötetek borítóján szereplő képek alkotóiról és a kiállított alkotásokról, Szabó Albert rézdomborműveiről, illetve Bálint Zsigmond fényképeiről. A Szabó Albert készítette magyar Szent Korona, a jogar és az országalma öt éve már a templomban kaptak helyet. Bálint Zsigmond a képek keletkezéséről beszélt a közönségnek.

A műsorvezető szerepét ez alkalommal is Moldovan Irén magyartanár, író látta el, aki már indulásból interaktívvá alakította a közönséget ötletével, körkérdésével: „Mi könnyebb: verset írni, vagy verset értelmezni?”. A felvezetőben elmondta, hogy ezek a könyvek is a gyergyószentmiklósi F&F International kiadónál jelentek meg, a szerző magánkiadványaként.

Forráshttps://nepujsag.ro/articles/kettos-koenyvbemutato-kettos-tarlat-marosszentgyoergyoen

 

Ízig-vérig erdélyiek: Bánffy Miklósról és Kós Károlyról szóló kötetek bemutatója

Bánffy Miklós születésének 150. és Kós Károly születésének 140. évfordulóján jelent meg 2023-ban a Kós-Bánffy, Bánffy-Kós Emlékkönyv, amely a Kolozsvári Magyar Napok idei kiadásán ismét a figyelem középpontjába került.

Szebeni Zsuzsa, a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet vezetője az esemény bevezetéseként elmondta, hogy a kettős évforduló ellenére sem volt könnyű támogatókat, segítséget találni a kötet megjelenéséhez, nem volt könnyű az elindulás, a megfelelő irány meglelése sem. Épp ezért hálás idősebb Dávid Gyula irodalomtörténésznek, aki segített meghatározni a kötet kereteit, ifjabb Dávid Gyulának – aki szakdolgozata megírásakor kezdett a Bánffy-családdal foglalkozni, ugyanis a bonchidai kastély reneszánszkori történetét tanulmányozta – pedig azért, mert izgalmas, szakszerű építészettörténeti adalékokkal járult hozzá az emlékkönyv megszületéséhez.

A kötetben két, az erdélyi közéletet, kulturális életet meghatározó személyiséget igyekeztek összehozni, és épp ebben volt egy kulcspont a bonchidai Bánffy-kastély, ahol a két személyiség többször találkozott, beszélgetett. Egyik visszatérő témájuk a koronázás volt, ami a kötetben is központi motívum. Szebeni Zsuzsa – Bánffy Miklós életművének kutatója – hozzátette, a kéziratok tanulmányozása közben jött rá, hogy bár Kós Károly Bánffy Miklóst mindig gróf úrnak szólította, tulajdonképpen nagyon közeli barátok voltak, kapcsolatuk a bizalomra épült.

Forrás és a teljes cikk itthttps://kronikaonline.ro/kultura/banffy-miklos-es-kos-karoly-baratsaganak-epizodjai-a-ket-jeles-erdelyi-szemelyisegrol-szolo-kotetet-ismertettek-kolozsvaron

 

A könyv, amit útravalóként kapnak a csíkszeredai diákok

Prigye Kinga, a csíkszeredai Városháza kulturális osztályának vezetője mesélt arról a könyvsorozatról, amit a hagyomány szerint minden évben a frissen végzett csíkszeredai diákoknak ajándékoz a hivatal. Ez a sorozat az Útravaló nevet kapta, az ötlet Ráduly Róbert Kálmántól, Csíkszereda korábbi polgármesterétől származik, a sorozatot Korodi Attila jelenlegi városvezető átvette és tovább éltette.

A sorozat első kötete egy nagytusnádi származású történésznek, Kocsis Lajosnak a munkája, aki egy speciálisan csíki székely vagyonnak, a Csíki Magánjavak történetének több százéves visszatekintését, krónikáját tárja elénk. A sorozat második kötete Tivai Nagy Imre Emlékezés régi csíkiakról című könyve, amely egy évszázaddal ezelőtt a Csíki Lapokban közölt karcolatok, írások gyűjteménye. Fellapozva, minden bizonnyal másképp tekintünk a városra, a térségre, más színben látjuk a Szék útját vagy éppenséggel a több évszázadra visszanyúló örmény–székely barátságot. A sorozat harmadik kötete A halálra ítélt zászlóalj volt, 2010-ben. A könyv három kiadást is megért, ma is ritkaságnak számít, nehéz megtalálni.

Felmerülhet a kérdés, hogy mi alapján dönt egy adott könyv mellett a kiadó. Az osztályvezető elmondása szerint fontos szempont, hogy a szerző vagy alkotása kötődjön Csíkszeredához vagy a vidékhez. „A megjelent tartalmak a szülőföld, a térség múltjának ismereteit kívánja mélyíteni, így többségében helytörténeti, kultúrtörténeti, történelmi témájúak. A kötetek múltunk valamelyik korszakát, vagy annak egy szeletét tárják elénk, segítve a napjainkhoz vezető utunk megértését, a fejlődésünk alakulását, őseink küzdelmeit, örökségük szolgálatát” – fejtette ki Prigye Kinga. Az Útravaló sorozat 2000-2500 példányban jelenik meg minden évben, amelyből átlagosan 1500 darabot kapnak a városban elballagó, magyar szakon végzett középiskolás diákok és egyetemi hallgatók. A maradék példányokat a kiadó székhelyén megvásárolhatják az érdeklődők, illetve protokollcélra használja a csíkszeredai városháza.

Forráshttps://szekelyhon.ro/aktualis/a-konyv-amit-utravalokent-kapnak-a-vegzos-diakok

 

Szerkesztők:

Kovács Eszter (Központi Egyetemi Könyvtár, Kolozsvár, könyvtáros), kovacseszti@yahoo.com

Tóth-Wagner Anikó (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, könyvtáros), twsaniko@gmail.com

Olvasószerkesztő: Szonda Szabolcs (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, igazgató), szonda_szabolcs@kmkt.ro

Technikai szerkesztő: Krecht Alpár László (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, könyvtáros), alpar@krecht.ro

 

E lapszám felelős szerkesztője: Kovács Eszter.

 

A hírlevél változatlan formában szabadon terjeszthető. Megrendelhető a remekehirlevel@gmail.com címen.

 

2024. szeptember 1., vasárnap

Szeptemberi évfordulók 2024

95 éve, 1729. szeptember elsején hunyt el Richard Steele ír származású angol író és lapszerkesztő.


185 éve, 1839. szeptember elsején hunyt el Guzmics Izidor magyar bencés szerzetes, író, nyelvész, drámaíró, műfordító, tanár és teológus.


110 éve, 1914. szeptember elsején született ifj. Nagy Géza székely-magyar író, tanulmányíró, műfordító és tankönyvszerző.


80 éve, 1944. szeptember elsején hunyt el Liviu Rebreanu román író. Kezdetben munkáit magyar nyelven írta. Fontosabb művei: Ion, Akasztottak erdeje, Ádám és Éva, Ciuleandra.


60 éve, 1964. szeptember elsején hunyt el Tordai György magyar író és filozófiatörténész.


60 éve, 1964. szeptember elsején hunyt el Szüdi György magyar költő.


5 éve, 2019. szeptember elsején hunyt el Katherine MacLean amerikai sci-fi író.


5 éve, 2019. szeptember elsején hunyt el Ilmar Jaks észt író, novellista és újságíró.


185 éve, 1839. szeptember másodikán született Henry George amerikai író, újságíró és közgazdász.


130 éve, 1894. szeptember másodikán hunyt el Joseph Roth osztrák író és újságíró.


110 éve, 1914. szeptember másodikán hunyt el August Jakobson észt író, elbeszélő és politikus.


65 éve, 1959. szeptember másodikán hunyt el Szentimrei Jenő erdélyi magyar költő, író, drámaíró, kritikus, irodalomtörténész és színháztörténész.


5 éve, 2019. szeptember másodikán hunyt el Dorothea Benton Frank amerikai író.


355 esztendeje, 1669. szeptember harmadikán hunyt el Esteban Manuel de Villegas spanyol költő.


285 éve, 1739. augusztus harmadikán hunyt el George Lillo angol író és drámaíró.


170 éve, 1854. szeptember harmadikán hunyt el Christoph Von Schmid német író és pap.


40 éve, 1984. szeptember harmadikán hunyt el Ján Zábrana cseh költő, író és műfordító.


5 éve, 2019. szeptember harmadikán hunyt el Diet Eman holland író és második világháborús ellenálló.


455 esztendeje, 1569. szeptember negyedikén hunyt el
Bernardo Tasso olasz költő.


315 esztendeje, 1709. szeptember negyedikén hunyt el Jean-François Regnard francia drámaíró és író.


85 éve, 1939. szeptember negyedikén hunyt el Lengyel Péter magyar író és műfordító.


50 éve, 1974. szeptember negyedikén hunyt el Marchel Achard francia író, forgatókönyvíró és rendező.


35 éve, 1989. szeptember negyedikén hunyt el Georges S.C. Simenon belga író és lapszerkesztő. A Maigret detektív történetek megalkotója.


240 éve, 1784. szeptember ötödikén hunyt el Ányos Pál István magyar pálos szerzetes, tanár és költő.


125 éve, 1899. szeptember ötödikén született Tellos Agrasz görög költő.


110 éve, 1914. szeptember ötödikén hunyt el Charles Péguy francia költő és író.


75 éve, 1949. szeptember ötödikén hunyt el Bíróné Váró Éva erdélyi magyar költő.

295 éve, 1729. szeptember hatodikán született
Moses Mendelssohn német filozófus, író és kereskedő.


255 éve, 1769. szeptember hatodikán született Bohuslav Tablic felvidéki szlovák költő és evangélikus lelkész.


155 éve, 1869. szeptember hatodikán született Felix Salten (Salzmann Zsigmond), Budapesten született osztrák író, novellista és kritikus. Népszerű műve: Bambi


140 éve, 1884. szeptember hatodikán született Sven Elvestad norvég újságíró, detektív történetek írója.


120 éve, 1904. szeptember hatodikán született Keresztúry Dezső magyar író, költő, irodalomtörténész, műfordító és kritikus.


255 éve, 1769. szeptember hetedikén született Karoline Pichler osztrák írónő.


90 éve, 1934. szeptember hetedikén született Bitó László magyar író, esszéíró és orvos. Egyik ismert alkotása: Ábrahám és Izsák.


85 éve, 1939. szeptember hetedikén született Vásárhelyi Géza erdélyi magyar költő, író és kritikus.


40 éve, 1984. szeptember hetedikén hunyt el Liam O’Flaherty ír író és novellista.


30 éve, 1994. szeptember hetedikén hunyt el James Clawell brit-amerikai író, forgatókönyvíró és rendező.


5 éve, 2019. szeptember hetedikén hunyt el Peter Nichols angol drámaíró, forgatókönyvíró, rendező és újságíró.


550 esztendeje, 1474. szeptember nyolcadikán született Ludovico Ariosto olasz költő és író.


220 éve, 1804. szeptember nyolcadikán született Eduard Mörike német költő, író, műfordító és evangélikus lelkész.


85 éve, 1939. szeptember nyolcadikán hunyt el Hevesi (Hoffmann) Sándor magyar író, drámaíró, kritikus, irodalomtörténész, műfordító, rendező és színházigazgató.


50 éve, 1974. szeptember nyolcadikán hunyt el Enczi Endre magyar költő, író és újságíró.


20 éve, 2004. szeptember nyolcadikán hunyt el Manuel María Fernández Teixeiro spanyol-galíciai költő és akadémikus.


15 éve, 2009. szeptember nyolcadikán hunyt el Stumpf Benedek András kárpátaljai születésű magyar író, költő és irodalomtörténész.


15 éve, 2009. szeptember nyolcadikán hunyt el Rika Erickson ausztráliai író, történész, botanikus, művész és tanár.


10 éve, 2014. szeptember nyolcadikán hunyt el Jane Beker angol sci-fi és forgatókönyvíró. Műveit a férjével együtt írta.


255 éve, 1769. szeptember kilencedikén született Ivan Petrovics Kotljarevszkij ukrán költő és író.


130 éve, 1894. szeptember kilencedikén született Gulácsy Irén magyar írónő.


145 éve, 1879. szeptember tizedikén született Bruno Cicognani olasz író és drámaíró.


5 éve, 2019. szeptember tizedikén hunyt el Salvatore Mannuzzu olasz író és politikus.


500 esztendeje, 1524. szeptember tizenegyedikén született Pierre de Ronsard francia költő és író.


105 éve, 1919. szeptember tizenegyedikén született Csáth Géza vajdasági származású magyar író, orvos, pszichiáter, pszichoanalitikus, zenekritikus és zeneszerző.


100 éve, 1924. szeptember tizenegyedikén született
Marja-Liisa Vartio finn költő és író.


65 éve, 1959. szeptember tizenegyedikén hunyt el Bölöni György Sámuel erdélyi magyar író, újságíró és kritikus.


45 éve, 1979. szeptember tizenegyedikén hunyt el Agostinho Neto angolai költő, író, orvos és politikus.


15 éve, 2009. szeptember tizenegyedikén hunyt el Jim Caroll amerikai író, költő és punkzenész.


5 éve, 2019. szeptember tizenegyedikén hunyt el Tóth Sándor magyar író, költő, újságíró, egyetemi tanár és politikus.


480 esztendeje, 1544. szeptember tizenkettedikén hunyt el Clément Marot francia költő és író.


150 éve, 1874. szeptember tizenkettedikén hunyt el François P. G. Guizot francia író, történész és politikus.


60 éve, 1964. szeptember tizenkettedikén hunyt el Sergiusz Piasecki lengyel író és novellista.


60 éve, 1964. szeptember tizenkettedikén hunyt el Orbán Dezső magyar író.


40 éve, 1984. szeptember tizenkettedikén hunyt el Lola Anglada katalán író, képregényművész és illusztrátor.


5 éve, 2019. szeptember tizenkettedikén hunyt el Nánosz Valaorítisz (Nanos Valaoritis) görög író, költő és drámaíró.


135 éve, 1889. szeptember tizenharmadikán született Pierre Reverdy francia költő és kritikus.


130 éve, 1894. szeptember tizenharmadikán született Julian Tuwim zsidó származású lengyel író, költő és műfordító.


130 éve, 1894. szeptember tizenharmadikán született John Boynton Priestley angol drámaíró, író, esszéíró és forgatókönyvíró.


85 éve, 1939. szeptember tizenharmadikán hunyt el Olav Duun norvég író és novellista.


35 éve, 1989. szeptember tizenharmadikán hunyt el Ratkó József magyar költő és színműíró.


5 éve, 2019. szeptember tizenharmadikán hunyt el Konrád György magyar író, esszéíró, szociológus és újságíró.


480 esztendeje, 1544 szeptember tizennegyedikén született Stanisław Reszka lengyel humanista.


255 éve, 1769. szeptember tizennegyedikén született Alexander von Humbolt német természettudós, író, és utazó.


165 éve, 1859. szeptember tizennegyedikén született Tadeusz Zielinski lengyel filológus, műfordító és történész.


80 éve, 1944. szeptember tizennegyedikén hunyt el
Paál Árpád erdélyi magyar író, közíró és szerkesztő.


60 éve, 1964. szeptember tizennegyedikén hunyt el Vaszilij Szemjonovics Grosszman orosz író és haditudósító.


235 éve, 1789. szeptember tizenötödikén született
James Fenimore Cooper amerikai ifjúsági író. Népszerű regényei: Vadölő, Az utolsó mohikán, Bőrharisnya, Nyomkereső, A préri.


110 éve, 1914. szeptember tizenötödikén hunyt el Franjo Marković horvát filozófus és író.


35 éve, 1989. szeptember tizenötödikén hunyt el Robert Penn Warrenn amerikai költő, író, irodalomkritikus és újságíró.


35 éve, 1989. szeptember tizenötödikén hunyt el Thury Lajos magyar író és újságíró.


5 éve, 2019. szeptember tizenhatodikán hunyt el Steve Dalachinsky amerikai költő és zenész.


845 esztendeje, 1179. szeptember tizenhetedikén hunyt el
Hildegard von Bingen német misztikus, vallásos költőnő, író, természettudós, apátnő és zeneszerző.


310 esztendeje, 1714. szeptember tizenhetedikén született Gottlieb Wilhelm Rabener német író és publicista.


165 éve, 1859. szeptember tizenhetedikén született Lázáry René Sándor erdélyi magyar költő, műfordító és egyetemi tanár.


315 esztendeje, 1709. szeptember tizennyolcadikán született Samuel Johnson angol költő, író, kritikus és tudós.


60 éve, 1964. szeptember tizennyolcadikán hunyt el Seán O’Casey ír drámaíró, író, forgatókönyvíró és költő.


5 éve, 2019. szeptember tizennyolcadikán hunyt el Graeme C. Gibson kanadai író.


435 esztendeje, 1859. szeptember tizenkilencedikén hunyt el Jean-Antoine de Baïf francia költő.


250 éve, 1774. szeptember tizenkilencedikén született Giusseppe Gasparo Mezzofanti olasz bíboros, nyelvész, könyvtáros és történész.


150 éve, 1869. szeptember tizenkilencedikén született Ervand Otjan örmény író, újságíró és szatírista.


100 éve, 1924. szeptember tizenkilencedikén született Bokor Péter magyar filmrendező, író, történész és dramaturg.


50 éve, 1974. szeptember tizenkilencedikén hunyt el Urbán Ernő magyar költő, író és újságíró.


15 éve, 2009. szeptember tizenkilencedikén hunyt el Willy Breinholst dán író, forgatókönyvíró és humorista.


255 éve, 1769. szeptember huszadikán született Vilele Barbosa brazil költő.


155 éve, 1869. szeptember huszadikán született Juozas Tumas-Vaižgantas litván író, irodalomtörténész, kritikus és pedagógus.


35 éve, 1989. szeptember huszadikán hunyt el Raffai Sarolta magyar írónő, költő, pedagógus és országgyűlési képviselő.


130 éve, 1894. szeptember huszadikán született Péchy Blanka magyar előadó, írónő, nyelvművelő és rádiós műsorvezető.


95 éve, 1919. szeptember huszonegyedikén született
Mirko Božić horvát író és forgatókönyvíró.


90 éve, 1934. szeptember huszonegyedikén született Leonard Norman Cohen kanadai költő, regényíró, énekes és dalszövegíró.


50 éve, 1974. szeptember huszonegyedikén hunyt el Jacqueline Susann amerikai író és színész.


5 éve, 2019. szeptember huszonegyedikén hunyt el Günter Kunert német író, forgatókönyvíró, költő és színész.


485 esztendeje, 1539. szeptember huszonkettedikén hunyt el Nának Guru indiai költő, a szikh vallás alapítója.


210 éve, 1814. szeptember huszonkettedikén hunyt el August Wilhelm Iffland német drámaíró és színész.


115 éve, 1909. szeptember huszonkettedikén született
Martti Larni (Laine) finn író és újságíró.


110 éve, 1914. szeptember huszonkettedikén született Alain-Fournier francia költő és regényíró.


60 éve, 1964. szeptember huszonkettedikén hunyt el Emînê Evdal örményországi kurd nyelvész, író és költő.


40 éve, 1984. szeptember huszonkettedikén hunyt el Pierre Emanuell (Jean Noel Mathiëu) francia költő és esszéíró.


115 éve, 1909. szeptember huszonharmadikán született Móricz Virág magyar író filmes és segédrendező.


110 éve, 1919. szeptember huszonharmadikán született Csépe Imre vajdasági magyar író, költő és újságíró.


5 éve, 2019. szeptember huszonharmadikán hunyt el Eleaine Feinstein angol író, költő, műfordító, forgatókönyvíró és színműíró.


5 éve, 2019. szeptember huszonharmadikán hunyt el Al Alvarez angol költő, író, esszéíró és kritikus.


970 esztendeje, 1054. szeptember huszonnegyedikén hunyt el Hermann von Reichenau német író, tudós és zeneszerző.


75 éve, 1949. szeptember huszonnegyedikén született Pedro Almodóvar spanyol filmrendező, forgatókönyvíró és producer.


20 éve, 2004. szeptember huszonnegyedikén hunyt el Françoise Sagan francia író, drámaíró és elbeszélő.


15 éve, 2009. szeptember huszonnegyedikén hunyt el Nelly Arcan (Isabelle Fortier) kanadai író.


10 éve, 2014. szeptember huszonnegyedikén hunyt el Madis Kõiv észt író, filozófus és fizikus.


10 éve, 2014. szeptember huszonnegyedikén hunyt el Ailo Gaup számi (lapp) sámán, norvég nyelven író regényíró, költő és drámaíró.


45 éve, 1959. szeptember huszonötödikén hunyt el
Ignácz Rózsa magyar író, műfordító és színésznő.


40 éve, 1984. szeptember huszonötödikén hunyt el Eric Arendt német költő és műfordító.

325 esztendeje, 1699. szeptember huszonhatodikán született
Hermányi Dienes József székely-magyar református lelkész, író és műfordító.


120 éve, 1904. szeptember huszonhatodikán hunyt el Lafcadio Hearn ír író, riporter, műfordító és esszéista.


115 éve, 1909. szeptember huszonhatodikán hunyt el Thaly Kálmán magyar költő, író, történész és politikus.


105 éve, 1919. szeptember huszonhatodikán született Matilde Camus spanyol költőnő.


10 éve, 2014. szeptember huszonhatodikán hunyt el Saáry Éva magyar költő, író, geológus, utazó, festő- és fotóművész, valamint irodalmi szervező.


10 éve, 2014. szeptember huszonhatodikán hunyt el Charles Dobzynski francia költő és író.


295 éve, 1729. szeptember huszonhetedikén született Michael Denis osztrák költő, jezsuita szerzetes, műfordító, könyvtáros és pedagógus.


125 éve, 1899. szeptember huszonhetedikén született Dimitar Talev bolgár író és újságíró.


105 éve, 1919. szeptember huszonhetedikén született Derzsi Sándor erdélyi magyar költő, újságíró és szerkesztő.

75 éve, 1949. szeptember huszonhetedikén született Szávai (Simon) Ilona székely-magyar esszéíró, szerkesztő és műfordító. A Fordulópont című folyóirat főszerkesztője.


165 éve, 1859. szeptember huszonnyolcadikán született Békefi Antal (Kann Nathan) magyar író, novellista, újságíró és szerkesztő.


110 éve, 1919. szeptember huszonnyolcadikán hunyt el Hermann Löns német író, költő és újságíró.


60 éve, 1964. szeptember huszonnyolcadikán hunyt el Bill Browm amerikai író, lapszerkesztő, tanár, katona és riporter.


40 éve, 1984. szeptember huszonnyolcadikán hunyt el Cs. Szabó László magyar író, esszéíró és kritikus.


230 éve, 1794. szeptember huszonkilencedikén hunyt el Eduard Storm norvég költő és dalszerző.


230 éve, 1794. szeptember huszonkilencedikén született Ignacy Czajkowski lengyel író.


195 éve, 1829. szeptember huszonkilencedikén hunyt el Vitkovics Mihály szerb-magyar költő, író és műfordító.


120 éve, 1904. szeptember huszonkilencedikén született Nyikolaj Alekszejevics Osztrovszkij orosz szovjet-író.


60 éve, 1964. szeptember huszonkilencedikén hunyt el Csurka Péter magyar író és novellista.


165 éve, 1859. szeptember harmincadikán született Benedek Elek székely-magyar író, meseíró, lapszerkesztő.


145 éve, 1979. szeptember harmincadikán született Johan Petter Falkberget norvég író és politikus.


100 éve, 1924. szeptember harmincadikán született Truman Capotte amerikai író és forgatókönyvíró.


40 éve, 1984. szeptember harmincadikán hunyt el António Aurélio Gonçalves (Nhô Roque) zöld-foki-szigeteki író, kritikus, történész és professzor.

Érdemes Tudni


80 éve, 1944. szeptember negyedikén született Gazda Klára székely-magyar muzeológus, néprajzkutató és egyetemi oktató.


45 éve, 1979. szeptember negyedikén hunyt el Öveges József magyar fizikus, piarista pap és tanár. Ismeretterjesztő munkája jelentős.


30 éve, 1944. szeptember negyedikén hunyt el Baróti Dezső erdélyi születésű magyar irodalomtörténész.


120 éve, 1904. szeptember hatodikán hunyt el Czetz János örmény-székely-magyar 1848-1949-es szabadságharcos, honvédtábornok. Argentína első nemzeti katonai akadémiájának alapítója. Földrajztudományi munkássága is jelentős.


45 éve, 1979. szeptember hetedikén hunyt el Csíky János székely-magyar orvos és szakíró.


440 esztendeje, szeptember nyolcadikán hunyt el Borsos Sebestyén székely-magyar krónikaíró, emlékirat szerző.


100 éve, 1924. szeptember nyolcadikán született Kelemen Frigyes székely-magyar fizikus, fizikai szakíró és egyetemi tanár.


80 éve, 1944. szeptember kilencedikén hunyt el Keresztes Károly székely-magyar zeneszerző és lapszerkesztő.


5 éve, 2019. szeptember kilencedikén hunyt el Hantz Lám Írén erdélyi magyar erdélyi magyar geográfus, földrajzi szakíró és tanár.


215 éve, 1809. szeptember tizenegyedikén hunyt el Horányi Elek magyar irodalomtörténész, tudománytörténész, piarista pap és tanár.


100 éve, 1924. szeptember tizenegyedikén született Imreh József erdélyi magyar geológus és geológiai szakíró.


105 éve, 1919. szeptember tizenkettedikén Mikó Bálint erdélyi magyar közéleti személyiség, Csíkvármegye főispánja, magyar országgyűlési képviselő.


60 éve, 1964. szeptember tizenkettedikén hunyt el Fitz József bánsági származású magyar könyvtáros, könyvtörténész és nyomdatörténész.


105 éve, 1919. szeptember tizenkettedikén született Imreh István székely-magyar történész és szociológus.


40 éve, 1984. szeptember tizenharmadikán hunyt el Juhász István erdélyi magyar történész, szerkesztő és teológiai tanár.


210 éve, 1814. szeptember tizennegyedikén született Pulszky Ferenc A. E. felvidéki magyar történész, régész, műgyűjtő és politikus.


70 éve, 1954. szeptember tizennegyedikén hunyt el Boga Alajos székely-magyar egyházi író, magyar kanonok, pápai prelátus, püspöki helynök és vértanú.


25 éve, 1999. szeptember tizennegyedikén hunyt el Zibolen Endre magyar művelődéstörténész, pedagógus, neveléstörténész.


125 éve, 1899. szeptember tizenötödikén született Bándy Mária székely-magyar tanítónő, koreográfus és szakíró.


70 éve született Szekeres-Lukács Sándor székely-magyar jogász, jogi szakíró, történész és író.


180 éve, 1844. szeptember tizenhetedikén született Puskás Tivadar székely-magyar származású mérnők, a telefonhírmondó feltalálója.


100 éve, 1924. szeptember tizenhetedikén született Balázs Dénes székely-magyar származású földrajztudós, karsztkutató, világutazó és földrajzi szakíró.


35 éve, 1989. szeptember tizenhetedikén hunyt el Znorovszky Attila partiumi magyar közíró, rendező, dramaturg és népművelő.


100 éve, 1924. szeptember tizennyolcadikán született Orbán Lajos székely-magyar újságíró és műfordító.


250 éve, 1774. szeptember tizenkilencedikén született Kozma Gergely székely-magyar unitárius lelkész, író, műfordító és népnevelő


10 éve, 1939. szeptember huszonötödikén hunyt el Lengyel Loránd erdélyi magyar művelődéstörténész és helytörténész.


10 éve, 1939. szeptember huszonötödikén hunyt el Kiss Ferenc erdélyi magyar lutheránus segédlelkész, teológiai író és egyetemi tanár.


85 éve, 1939. szeptember huszonhatodikán született Pál Antal-Sándor székely-magyar történész, levéltáros és szerkesztő.


35 éve, 1989. szeptember huszonkettedikén hunyt el Lakatos István erdélyi magyar zenetörténész és néprajzkutató.


110 éve, 1914. szeptember huszonharmadikán született Kiss Ernő székely-magyar matematikai szakíró és fordító.


160 éve, 1864. szeptember huszonnegyedikén született Majláth Gusztáv Károly, Erdély püspöke, iskolaalapító és kulturális intézmények fejlesztője.


155 éve, 1869. szeptember huszonötödikén született Áldásy Antal magyar irodalomtörténész, történetíró és heraldikus.


85 éve, 1939. szeptember huszonhatodikán született Pál-Antal Sándor székely-magyar történész és levéltáros.

 

130 éve, 1894. szeptember huszonhetedikén született Farkas Gyula magyar irodalomtörténész.


320 esztendeje, 1704. szeptember huszonkilencedikén született Ajtai Abod Mihály székely-magyar tanár, történész, heraldikus, nyelvtankönyv-író és udvari pap. Könyvtárát és éremgyűjteményét a Nagyenyedi Kollégiumra hagyta.


140 éve, 1884. szeptember huszonkilencedikén született Hegedűs Nándor erdélyi magyar származású közíró, szerkesztő és irodalomtörténész.


125 éve, 1899. szeptember huszonkilencedikén született Bíró László József (Schweiger) magyar újságíró, festőművész, a golyóstoll feltalálója.


85 éve, 1939. szeptember huszonkilencedikén született Gyárfás L. Miklós székely-magyar jogász, újságíró, karikaturista és humorista képzőművész.


80 éve, 1944. szeptember huszonkilencedikén hunyt el Szász Béla erdélyi magyar református lelkész, vallástanár és egyházi író.


5 éve, 2019. szeptember harmincadikán hunyt el Rácz-Kotilla Erzsébet erdélyi magyar gyógyszerész, előadótanár és szakíró.

5 éve, 2019. szeptemberében hunyt el Junger Ervin bánáti magyar zeneszerző, zenetudós, zenepedagógus, zenei író és egyetemi tanár.


Természettudományos mese- és történetíró pályázat

    Pályáztató:  Richter TETT è   Pályázhatnak :     Általános iskolás, középiskolás és középfokú szakképzésben résztvevő diákok. A pályázat...