2020. február 11., kedd

Ajánló a Könyv, Könyvtár, Könyvtáros 2019. júliusi számából

Fejős Edina: Üzenet a palackban : 
Biblioterápiás sorozat az MTA KIK-ben

 In. Könyv, Könyvtár, Könyvtáros 2019. 7. szám 10- 16. p.
A szerző képzett biblioterapauta, aki 2013 óta vezet foglakozásokat, tart kapcsolatot hasonló profilú szakemberekkel. A találkozások havi rendszerességgel zajlanak, nyitott csoportfoglalkozás formájában. Vannak állandó résztvevők és alkalmi csoporttagok, de nagyon fontos a bizalomteli légkör, az elfogadó, másokat meghallgatni, ahhoz kapcsolódni képes magatartás. A csoportban a nők vannak többségben, jellemzően a 40-50 feletti korosztály képviselteti magát. Ezután a szerző részletesen bemutatja  a foglalkozások menetét, szerkezetét. Mire kell figyelnie a csoportvezetőnek? Milyen eszközökkel élhet, hogy elősegítse a megnyílást, az aktív beszélgetést? Pl. képek, fogalmak használata, játékok „bevetése”. A csoportvezető előre eldöntheti: megkéri a csoport tagjait, hogy előre olvassák el a művet, vagy ott helyben ismerkednek meg a szöveggel. Minden esetben szépirodalmi szöveggel dolgozik, akár kortárs, akár klasszikus művet választ.  A felkészülésének folyamatát is leírja, feladatokat talál ki, idézeteket keres, jelöl ki.  A biblioterápia könyvtári formája elsősorban a személyiség fejlesztését szolgálja, a csoport tagjait képes közösséggé formálni.

A módszer iránt érdeklődőknek ajánlom még: csíkszeredai könyvtárostanár kollégánk, Borbé Levente oldalát, ő rendszeresen tudósít biblioterápiás munkájáról, mely elérhető Székelyföldi biblioterápia fb. csoportban. URL https://www.facebook.com/groups/926957151018400/  Utolsó letöltés: 2019. december 4.


Szakmári Klára, ny. könyvtárostanár


 

Nincsenek megjegyzések:

ReMeK-e-hírlevél 2024/5. számából

Beavatás: néprajzi pályázat középiskolásoknak: Iskolai legendák – legendás iskolák A kolozsvári  Babeș –Bolyai Tudományegyetem Magyar Népr...