2020. február 25., kedd

Biblioterápia közelről

HIÁNYPÓTLÓ KÖNYV SZÜLETIK!


A biblioterápia, vagyis a „könyvek általi, olvasmányok révén történő gyógyítás”, segítés, támogatás magától értetődő, természetes eszközként kapcsolódik a könyvtárosok mindennapi munkájához. Az amerikai könyvtárak szövetsége már 1939-ben a könyvtárosi tevékenységek közé iktatta a biblioterápiát. Magyarországon a 70-es években kezdődött meg a biblioterápiával való megismerkedés.

Ma már többféle, többszintű képzési lehetőség áll az érdeklődők rendelkezésére itthon is, ezek közül csak az egyik a Szentendrén, a Pest Megyei Könyvtárban folyó, Bartos Éva könyvtáros, Horváth Judit pszichológus és Magyarné Fekete Katalin drámajáték szakértő által kidolgozott akkreditált képzés. Ennek alapjaira építve az eltelt két évtized alatt modell értékű komplex biblioterápiás rendszert sikerült kiépíteni. Folyamatosan bővülő koncepcióját, egymásra épülő állomásait kíséri végig a kötet, bemutatva azokat az elméleti és módszertani specialitásokat, melyek miatt szerénytelenség nélkül nevezhető „SZENTENDREI MODELL”-nek ez a történet.

A könyv az Ünnepi Könyvhéten kerül könyvesbolti forgalomba, addig előrendelhető a kiadónál itt:






Nincsenek megjegyzések:

ReMeK-e-hírlevél 2024/5. számából

Beavatás: néprajzi pályázat középiskolásoknak: Iskolai legendák – legendás iskolák A kolozsvári  Babeș –Bolyai Tudományegyetem Magyar Népr...