2021. június 10., csütörtök

Leonardo da Vinci munkásságára hangolódva

2021. június 4-8. között Leonardo da Vinci polihisztor talámányaiból készült kiállítást tekinthette meg a csíkszeredai közönség.

A kiállításon a Márton Áron Főgimnázium több osztálya is részt vett.

Kovács Zsuzsa fizika-informatika szakos tanár felkérésére együtt kísértük el a XI. E osztályt a bemutatóra.

A kiállításon Leonardo legfontosabb találmányai voltak felvonultatva. Az érdeklődők makettek hosszú sorát tekinthették meg, néhány reprodukcióval kiegészítve.

A mintadarabok közül számos érdekes, és az utókor számára hasznos, továbbfejleszthető modell volt bemutatva, mint a: helikopter (légcsavar), repülőgép, ejtőernyő, forgóhíd, vitorlázó, harci gép, oriáskereszt, tripla-hordóhabarcs, önjáró kocsi, búvárfelszerelés, forgó darú, nyomtatás, katapult modell és mások.

A festmény reprodukciók között szerepelt Leonardo kiemelkedő műve, a Mona Lisa.

A polihisztor életéről és munkásságáról szóló ismereteket hangfelvétellel oldották meg.


Az expozíció egy maradandó élmény volt, úgy a diákok, mint a pedagógusok számára, hiszen Leonardo munkásságát nemcsak festészet vagy képzőművészet tanítása közben lehet felhasználni, hanem kultúrtúrtörténet, történelem, fizika, matematika és technika órákon egyaránt. S még nem is beszéltünk az anatómiai, irodalmi, építész és zeneszerzői munkásságáról...

Mint könyvtáros, a diákok számára ajánlottam a Leonardóval kapcsolatos könyvtári könyveket és a világhálón található weboldalakat.

Borbé Levente

könyvtáros

 

Nincsenek megjegyzések:

Kivételes alkotások a Márton Áron Főgimnázium diákjaitól

E tanév kezdetétől a Márton Áron Főgimnázium szépművészeti tantermében lázas munka folyt a beavatott diákok körében. Az újraha...