2021. június 22., kedd

Biblioterápia sérült gyerekeknek

  2021. június 18-20. között meghívást kaptam biblioterápiás tevékenységre a Kísérő csoport elnevezésű táborba, amelyben a „Soha ne add fel” alapítványhoz tartózó szülők és sérült gyerekeik vettek részt.

A tábornak a Szentegyháza melletti szelterszfürdői Szent Gellért Alapítvány kis kertje adott otthont. A kertben egy nagyobb vendégház és több kis otthonos lak biztosította a táborozók kényelmét, ahol már alternatív programként több szórakozási lehetőség is adta magát.

A tábor lebonyolítói a szülők, valamint György Attila és György Ida főszervező, a Szent Gellért Alapítvány „napszámosai” voltak.

Szombaton érkeztem a táborba, amikor már javában folytak a programok. Kedves emberi fogadtatásban volt részem.

"Brukner Szigfrid" szaval...

A program menetét követve Bajcsi Kinga székelyudvarhelyi óvónéni valamint pszichológus segítségével vágtam bele a munkába. A szülőknek ízelítőt adtam a biblioterápia fogalmáról, annak lebonyolításáról és a foglalkozás eredményeiről. Ezt követően Lázár Ervin Dömdö-dömdö dömdödöm című meséje került terítékre. Ez a része a gyerekeknek is szólt. Természetesen igyekeztem oly módon előadni, hogy a történetet ne csak érteni, hanem érezni is lehessen. A bemutató végén, a legnagyobb meglepetésemre, amikor következett a beszélgetés, nem kellett föltétlen kérdéseket föltennem a gyerekeknek. Ők rögtön bekapcsolódtak a beszélgetésbe, és sokuknak akadt hozzáfűznivalójuk. Nagyon átjött számukra a lényeg. És az is említésre méltó, hogy értették a benne lévő huncutságokat, a humort. Hihetetlenül jól esett számomra ez a rezonálás. Fellelkesedve a kézzel fogható eredménytől, az opciónak tartott foglakozást is megtartottuk másnap. Mivel a gyerekek jelentkeztek, hogy ők is eljátszanák a bemutatott mesét. Ezért menesztettem programomból a lehetőségként tarsolyomban tartogatott másik mesét...

"Mikkamakka" agyalgat...

Bajcsi Kinga segítségét kérve állítottam össze a szereposztást. Véle közösen írtuk meg lerövidített forgatókönyvet is. És mindezek után jöhetett a próba. A gyerekekben lévő lelkesedés meghozta a gyümölcsét. Néhányan részt vettek benne a sérült gyerekek testvérei közül is. Az előadás jól sikerült. Tapsviharral végződött, s a kis előadók még ajándékot is kaptak. Nagy élmény volt számukra, és többségük a szülőkkel egyetemben jelezték azt, hogy még szeretnének fellépni. 

 

Játszás közben

György Ida házigazdával és Bajcsi Kinga óvónénivel beszélgetve, arra a következtetésre jutottunk, hogy érdemes lenne folytatni ezt a tevékenységet. Így alakult meg a Bice-Bóca Kísérő Színjátszócsoport. A kivitelezése várat magára, de a közeljövőben azt is megoldjuk.

Jómagam Bajcsi Kingával és a Bice-Bóca Színjátszócsoporttal

Igazán jól éreztem magam a táborban. Úgy a gyerekek, mint a szülők közötti beszélgetés tartalmas, tanulságos és ugyanakkor szórakoztató volt. Ami nagyon megragadott, az az, hogy az egymás iránti figyelmet és szeretetet, főleg a gyerekek körében, szinte ki lehetett tapintani.

Borbé Levente

Fényképezte: Bajcsi Kinga és György Ida


KiSérŐ tábor programjavaslata

jún. 18, péntek

17-19 ó. érkezés

19 ó. vacsora

20 ó. megérkező kör, esti mese

jún. 19 szombat

reg. 9 ó. reggeli

de. 11-13 ó. biblioterápia gyermekeknek - meghívott Borbé Levente könyvtáros-biblioterapeuta, Márton Áron Főgimnázium, Csíkszereda

13,30 ebéd

15-19 ó. közös biciklizés a Szeltersz völgyben,

rajzolás, festés – meghívott Bari Zita Zsófia, nyugdíjas rajztanárnő, képzőművész és designer, Székelyudvarhely

19 ó. vacsora

20 ó. visszapillantó, esti mese

jún. 20, vasárnap

reg. 9 ó. reggeli

10 ó. szentmise, meghívott Simó Gáspár római katolikus pap tanár, a csíkszeredai Segítő Mária Líceum lelki igazgatója.

11ó. biblioterápia – gyermekek bemutatója Borbé Levente könyvtáros-biblioterapeuta és Bajcsi Kinga óvónő-pszichológus irányításával

12,30-13,30 értékelő kör

13,30 ó. ebéd

A tábor zárása

Nincsenek megjegyzések:

Mesés életek

Találkozás percei Szervező: Gábor Tünde Anikó , a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Líceum könyvtárosa Előadó: Borbé...