2021. június 3., csütörtök

ReMeK-e-hírlevél 2021/6. számából

Digital Citizen – pályázat romániai megyei könyvtárosok számára

Pályázatot hirdet a Romániai Könyvtáros Egyesület (ABR) és a Romániai közkönyvtárak és könyvtárosok egyesülete (ANBPR), az ECDL Romania társasággal partnerségben. A Digital Citizen projekt felhívása az ANBPR hálózatában részt vevő megyei könyvtárakat célozza meg: 10 megyei könyvtárból 20 résztvevőt várnak.

A program online ismeretek, készségek és cselekvési modellek gyűjtőköréhez biztosít hozzáférést, amely a közösség valamennyi tagjának hatékony segítséget nyújt a digitális közegre való áttérésben.

A Digital Citizen jelenleg előkészítési projektfázisban van: a kiválasztott 10 könyvtár képviselői (ideális esetben 2-2 jelentkező a részt vevő intézmények részéről) intenzív online képzésben részesülnek, annak érdekében, hogy tovább tudják adni a megszerzett ismereteket a könyvtárhasználóknak.

Forrás: https://anbpr.org.ro/index.php/anunt-selectie-20-bibliotecari-din-10-biblioteci-judetene-pentru-implementarea-proiectului-national-digital-citizen

 

Kárpát-medencei színjátszó és drámaíró tábor

Nem hivatásos színjátszók, drámaírók, drámaírásra vállalkozók számára kínál szakmai képzést és tapasztalatcserét a brassói Mikó András Alapítvány és a békéscsabai Féling Színház Kulturális Egyesület. A Kárpát-medencei Szórvány Színjátszó és Drámaíró Tábort 2021. augusztus 4. és 15. között tartják a Brassó megyei Székelyzsomboron.

A táborra harmadik alkalommal kerül sor. A több mint tíz éve színházszakmai kapcsolatot ápoló Mikó András Alapítvány és a Féling Színház Kulturális Egyesület első alkalommal 2014-ben a vajdasági Bezdánban szervezett színjátszó tábort a Kárpát-medencei érdeklődők számára, majd 2019-ben Székelyzsomboron a színjátszás mellett a drámaírásnak is teret biztosítottak.

Forrás: https://www.e-nepujsag.ro/articles/karpat-medencei-szinjatszo-es-dramairo-tabor


Tisztújító közgyűlés a Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesületében

2021. május 28-án tartotta tisztújító közgyűlését a Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesülete. Az egyesület vezetőségébe a következő személyekre érkezett javaslat:

- elnök: Szőcs Endre, székelyudvarhelyi Nyírő József Városi Könyvtár

- alelnök: Kovács Eszter, kolozsvári Lucian Blaga Központi Egyetemi Könyvtár

- titkár: Szabó Károly, székelyudvarhelyi Nyírő József Városi Könyvtár

- cenzorbizottság: Krailer Enikő-Éva, székelyudvarhelyi Nyírő József Városi Könyvtár; Dunkler Réka-Kinga, székelyudvarhelyi Bethlen Gábor Általános Iskola könyvtára; Finta Erika, szentegyházi Városi Könyvtár.

Az új vezetőség főleg Székelyudvarhelyre és környékére összpontosul, ennek egyik célja az, hogy az ügyintézést egyszerűsíthesse, ugyanis korábban a vezetőség tagjai közötti nagy távolság nehézségeket okozott.

Az újonnan megválasztott vezetőség mandátuma 5 évre szól.

A közgyűlés megszavazta is, hogy az Országos Könyvtári Bizottságba (Comisia Națională a Bibliotecilor), amely a romániai könyvtári tevékenység szakmai koordinációját végzi, továbbra is Bodnár Róbertet, a kolozsvári Lucian Blaga Központi Egyetemi Könyvtár munkatársát delegálja a Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesülete részéről. A mandátum 3 évre (2021-2023) szól.

Forrás: Romániai Magyar Könyvtárosok Levelezőlistája

 

Elutasította a legfelsőbb bíróság a Batthyaneum könyvtár visszaszolgáltatását

Jogerősen elutasította a román legfelsőbb bíróság a gyulafehérvári Batthyáneum könyvtár visszaszolgáltatását a római katolikus érsekségnek.

A Batthyáneum a legnagyobb értékű államosított ingatlan és gyűjtemény, amelyet az erdélyi magyar egyházak visszakértek a román államtól.

A 65 ezer kötetes, 1650 középkori kéziratot magában foglaló könyvtárban őrzik a Romániában fellelhető kódexek és ősnyomtatványok háromnegyed részét.

A könyvtárat a román kommunista állam vette el a római katolikus egyháztól, és a rendszerváltozás utáni kormányok Batthyány Ignác püspök végrendeletére hivatkozva nem szolgáltatták vissza mindeddig. A püspök az 1798-as végrendeletében a katolikus egyházra és Erdély provinciára hagyta a gyűjteményt.

Forrás: https://kronikaonline.ro/erdelyi-hirek/jogerosen-elutasitotta-a-legfelsobb-birosag-a-gyulafehervari-batthyaneum-visszaszolgaltatasat

A témára vonatkozó fejleményekről: https://www.3szek.ro/load/cikk/141766/kiallnak-a-batthyaneumert

https://www.3szek.ro/load/cikk/141779/nem-lehet


Sepsiszentgyörgy képes története: városnézőben egy könyv oldalain

Cserey Zoltán és József Álmos fenti című, közös munkája a harmadik (vagy, ha az előzményeit alaposan végigtekintjük, negyedik) megjelenésénél tart, és kiadásról-kiadásra szinte duplájára nő a terjedelme és tartalmi gazdagsága, hogy minél teljesebben körüljárjon és áttekintsen egy várost, múltjában és jelenében egyaránt.

Idén, Szent György napja környékén, a Bod Péter Megyei Könyvtár és a Sepsi Rádió együttműködésében, meghívták a lenyűgöző, közel 750 oldalas, nagyformátumú, Sepsiszentgyörgy képes története című kötet (Gutenberg Kiadó, Csíkszereda, 2020) szerzőit, vezessék körbe a hallgatókat és nézőket ennek a nem mindennapi munkának a keletkezéstörténetében, illetve a témául választott településen is, érdekességekkel, kuriózumokkal, élményszerűen.

A szerzők beszélgetőtársai Pénzes Lóránd István történelemtanár, helytörténész és Szonda Szabolcs könyvtárigazgató voltak.

A bemutatóról készült felvétel megtekinthető itt: https://www.youtube.com/watch?v=al1dDJSPwwc

 

Irodalmi karaván – fiatal erdélyi szerzők mutatkoztak be

Az Erdélyi Magyar Írók Ligája és az Erdélyi Híradó Kiadó újabb székelyföldi felolvasókaravánján, 2021. május 25. és 28. között három fiatal erdélyi szerző mutatkozott be az olvasóknak új kötetekkel. Május 27-én a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban Fischer Botond költő, író, Gothár Tamás költő és Mărcuţiu-Rácz Dóra költő, író, szerkesztő olvasott fel, Horváth Benji költő, műfordító, slammer, a Hervay Könyvek sorozat társszerkesztője beszélgetett a fellépőkkel. A többnyire fiatalokból álló közönség leginkább a szerzők személyiségét ismerhette meg az est folyamán, akik a beszélgetésben kitértek köteteik tartalmára is. Mărcuţiu-Rácz Dóra Már minden nő hazament, Gothár Tamás Váltás, valamint Fischer Botond Tavasz lesz, Corina című kötetét mutatta be. Utóbbi prózakötet, az előző kettő verses műfajú. Mindhárom alkotóban közös, hogy fontosnak tartják a történeteket, ezek szolgálnak alapul műveik megszületésénél. A hitelesség ugyancsak fontos a "metamodern" irodalom fiatal képviselői számára, derült ki a beszélgetésből. Az est során több alkalommal felolvastak a szerzők.

Sajtóvisszhang: https://hargitanepe.ro/irodalmi-karavan/

Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/960/irodalmi-karavan--fiatal-szerzok-mutatkoztak-be-a-konyvtarban

 

A Székely Könyvtár 91-95. köteteit mutatták be

A csíkszeredai Hargita Kiadóhivatal 100 kötetesre tervezett Székely Könyvtár sorozatának 91-95. köteteit mutatták be a Székelyföld folyóirat szerkesztői 2021. május 21-én a Kájoni János Megyei Könyvtárban, a XVII. Hargitai Magyenapok keretében. Lövétei Lázár László, Ferenczes István, Zsidó Ferenc és Fekete Vince beszélt a sorozatban megjelent legújabb kötetekről. Lassan a végéhez közeledik a sorozat, a legutóbbi öt kötet, amelyet a könyvtárban mutattak be a szerkesztők, ezek: Bethlen Gábor leveleiből; A székelyek (rólunk irták); Szabó Gyula: Gólya szállt a csűrre; Tompa Gábor: Válogatott versek; Zágoni Attila: Válogatott paródiák és humoreszkek.

Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/959/a-szekely-konyvtar-91-95.-koteteinek-bemutatoja

 

A jereváni Matenadaran kézirattár bemutatása

A XVII. Hargitai Megyenapok kereretében az erdélyi származású Dájbukát Borbély László mutatta be az érdeklődőknek a világ egyik legnagyobb keresztény kézirattárát, a Matenadarant, 2021. május 20-án a Kájoni János Megyei Könyvtárban. Az előadó több mint egy évtizede az ókori és középkori kéziratokat őrző intézetben dolgozik Jerevánban. A személyes tapasztalatokon alapuló, vetítéssel kísért előadás igazi élményt jelentett a résztvevőknek. Dájbukát Borbély László Szamosújváron született, Erdélyben nőtt fel, most a tekintélyes jereváni Matenadaran (kézirattár és múzeum) kutatója. Régóta dédelgetett álma vált valóra, amikor évekkel ezelőtt az örmény fővárosba került.

Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/956/a-jerevani-matenadaran-kezirattar-bemutatasa--dajbukat-borbely-laszlo-vetitessel-kisert-eloadasa

 

Fejezetek Székelyföld technikatörténetéből

Dr. Márton László Gyergyószentmiklóson élő gépészmérnök, többszörös feltaláló, műszaki író, kutató, az Erdélyi Múzeum-Egyesület Műszaki Tudományok Szakosztályának elnöke. Több műszaki jellegű kötet szerzője és társszerzője, munkásságát 2015-ben Hargita Megye Tanácsa Kájoni János-díjjal ismerte el. A Fejezetek Székelyföld technikatörténetéből című tanulmánykötet az ő szerkesztésében, az Erdélyi Múzeum-Egyesület kiadásában jelent meg. 2021. május 19-én, a XVII. Hargitai Megyenapok keretében szervezett könyvbemutatón Székedi Ferenc közíró és a szerkesztő bemutatásában ismerhették meg a kötetet az érdeklődők a Kájoni János Megyei Könyvtár elóadótermében. A kötet szerzői ismert szakírók, az egyes fejezetekben közölt tanulmányaik gazdagítják a térségre vonatkozó művelődéstörténeti szakirodalmat, másrészt érdekes olvasmányt kínálnak mindazoknak, akik érdeklődnek a technika története iránt, vagy fontos számukra, hogy megismerjék szűkebb pátriánk történetének egy-egy sajátos területét.

A kötet tizenhárom fejezetet tartalmaz, az egyes fejezetekben tizennyolc szerző nyújt betekintést a székelyföldi kerámiakészítés, az érctelepek, az ércbányászat és kohászat, a harangöntés, a sóbányászat, a fafeldolgozás, a textil- és bőripar, a vízimalmok, az üveghuták és a villamos energia hasznosításának történetébe.

Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/955/fejezetek-szekelyfold-technikatortenetebol--dr.-marton-laszlo-konyvbemutatoja

 

A csíksomlyói búcsú – online könyvtári kvízjáték

A csíksomlyói pünkösdi búcsú – történet és hagyományok címmel hirdetett online kvízjátékot a Kájoni János Megyei Könyvtár. Az intézmény, amely ezzel is bekapcsolódott a XVII. Hargitai Megyenapokba, tavaly szervezett először ilyen jellegű programot helyismereti témában.

Kelemen Katalin, a könyvtár munkatársa a Hargita Népének elmondta: a nagy érdeklődésre való tekintettel hirdették meg újból a játékot, ám ezúttal a búcsújárás apropóján. ’Az 1990 óta eltelt három évtizedben számos kiadvány jelent meg a búcsújárás történetével kapcsolatosan, ezekből kiállítás is készült a könyvtár helyismereti részlegén. A kvízjátékkal azt a komplex néprajzi, irodalmi és nem utolsósorban egyházi hátteret kívánjuk bemutatni, amely olyanná tette az ünnepet, amilyennek ma ismerjük.’ – mondta el a könyvtáros.

A játékba bárki bekapcsolódhatott 2021. május 23-ig, a helyes válaszokat beküldők között értékes nyereményeket sorsoltak ki. A szerencsés játékosok egy olvasólámpa-könyvjelzőt, a Mesés Székelyföld című könyvsorozat IV. és V. kötetét, valamint a könyvtár két kiadványát vihették haza.

Sajtóvisszhang: https://hargitanepe.ro/bucsu-tortenet-es-hagyomanyok/

Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/958/online-kvizjatek-a-csiksomlyoi-bucsu--eredmenyhirdetes

Csíksomlyói búcsú. Fotó: B.L.

A könyv éve Székelyudvarhelyen

Világviszonylatban nagyon népszerűvé váltak a könyvek és az olvasás az elmúlt évben: a kultúrától és a közösségi tevékenységtől való elzártságot pótolandó nagyon sokan kezdtek olvasni. Ezzel az elgondolással nevezte ki a könyv évének 2021-et a székelyudvarhelyi városvezetés, a programok lebonyolításával pedig a Városi Könyvtárat bízták meg.

Az intézmény állománybővítéssel, irodalmi pályázat kiírásával, író-olvasó találkozók megrendezésével, majd könyvhéttel készül a könyv évére. A városban idéntől tematikus évek köré szerveződnek a kulturális programok, ebből a sorozatból az első a könyvé és az olvasásé, ami – a járvány okozta bezártság és elszigetelődés következtében – reneszánszát éli.

Forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/a-konyv-eve-szekelyudvarhelyen

 

A csíkszentdomokosi könyvtár harminc éve

2021. május elején ünnepelte fennállásának 30. évét a csíkszentdomokosi könyvtár, ebből az alkalomból évfordulós ünnepséget rendeztek a helyi kultúrotthonban, és bemutatták a 2020-ban felújított könyvtárat is.

Az ünnepségen felszólaló Karda Róbert polgármester kiemelte Sándor Edit könyvtáros odaadó munkáját, hogy a rideg raktárhelyiség barátságos közösségi térré váljon, ahol a könyveké a főszerep. Sándor Edit kiemelte, hogy évek hosszú munkájába került, és sok önkéntes segítségének köszönhető, hogy a községi könyvtár ma már egyáltalán nem hasonlít a harminc évvel ezelőtti állapotára. Az olvasóterem kialakítása után egyre több közösségi, kulturális programot szerveztek, az évek során egyre szépült a könyvtár, adományokkal és sikeres pályázatokkal pedig a könyvállományt is sikerült frissíteni és bővíteni.

Forrás: https://hargitanepe.ro/a-csikszentdomokosi-konyvtar-harminc-eve/

 

Online olvasási tevékenységek a DIK-ben

Borbé Levente, a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium könyvtárosa 2021. április 26. és 29. között tartott képzést a háromszéki iskolai könyvtárosok, valamint a dokumentációs és információs központok (DIK) felelőseinek számára. A képzést a sepsiszentgyörgyi Csutak Vilmos Pedagógusok Háza szervezte meg. Az online továbbképző témája a könyvtárosok és pedagógusok által is fontosnak tartott olvasás volt. A képző a résztvevőknek az online olvasás módszertanát vázolta fel. A képzésen jelenlévők online gyakorlati bemutatójára a program harmadik napján került sor. A könyvtáros és pedagógus kollégák által bemutatott programok hasznos ötletbörzévé alakultak át. Szó esett például arról, hogy melyik korosztálynak lehet ajánlani a bemutatott tanyagot, és milyen lehetőségek nyílnak az adott téma kiszélesítésére. Továbbá hangsúlyt kapott a diákok bevonása az online olvasásba és az online olvasási programok megszervezésébe.

Forrás: http://szekelyiskkonyvtaros.blogspot.com/2021/05/online-olvasasi-tevekenysegek-dik-ben.html

 

Könyvajándék kézdiszéki gyermekeknek

Ünnepélyes keretek között adták át 2021. május 14-én, a kézdivásárhelyi Vigadó művelődési ház földszinti kiállítótermében azokat az ajándékkönyveket, amelyek a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár által meghirdetett, Szívből jövő KÖNYVajándék elnevezésű akció során gyűltek össze Magyarországon.

A kezdeményezés célja az volt, hogy a szociálisan nehéz helyzetben lévő háromszéki magyar gyermekeket és fiatalokat minél több könyvhöz juttassa. Az akcióba bekapcsolódott a Tegyünk Kézdiszékért civil tömörülés és a Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár is: két hónapon keresztül gyűjtötték a gyermek- és ifjúsági könyveket, mintegy háromezer kötetet. A május közepi eseményen átadott, tízezernél több könyvet Újbuda önkormányzata és a Fiatalok a Nemzetért Alapítvány felhívására gyűjtötték össze önkéntesek magyarországi adományozóktól.

Forrás: https://www.3szek.ro/load/cikk/141432/konyvajandek-kezdiszeki-gyermekeknek

Sajtóvisszhang: https://www.hirmondo.ro/korkepek/szivbol-jovo-konyvajandek/


Elhunyt Jankovics Marcell grafikus, a nemzet művésze

Életének 80. évében, 2021. május 29-én elhunyt Jankovics Marcell, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tiszteletbeli elnöke, a nemzet művésze, rajzfilmrendező, grafikus, könyvillusztrátor, művelődéstörténész - közölte az MMA az MTI-vel.

Jankovics Marcell népszerűségét - a mindenki által ismert animációs filmjei mellett - közösségépítő, pozitív lelkiségének is köszönheti. Oldott előadói stílusa és magabiztos szakmai tudása miatt méltán lett közkedvelt, a magyar kultúra meghatározó személyisége - olvasható az MMA méltatásában. Jankovics Marcell vizuális művész, közéleti ember, népmesekutató, reneszánsz műveltségű gondolkodó volt, akinek munkássága páratlanul sokszínű és szerteágazó. Életműve meghatározó része marad a magyar kultúrának.

Forrás: https://maszol.ro/kultura/Meghalt-Jankovics-Marcell-a-nemzet-muvesze

 

Új könyvek a székelyudvarhelyi könyvtárban

2021 a könyv éve Székelyudvarhelyen. A programsorozat jegyében a székelyudvarhelyi Nyírő József Városi Könyvtár könyvtár állománya 87 új könyvvel bővült: vannak köztük felnőtteknek szóló szórakoztató, illetve szépirodalmi művek, gyermekeknek és fiataloknak szóló mesék, meseregények, regények.

Forrás: https://www.facebook.com/melinda.dane/posts/10216215002566159

 

Kortárs magyar irodalmi művek lexikona

Kortárs magyar irodalmi művek lexikona jelenik meg hamarosan, a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI) és az MMA Kiadó gondozásában. Az 1956 és 2016 közötti időszakot feldolgozó lexikon 333 szerzőtől összesen 655 szócikket tartalmaz.

A gyűjtemény kiadását az MMA MMKI által 2018-ban indított Magyar irodalmi művek 1956-2016 című kutatási projekt előzte meg, amelynek eredményei 2019-től ingyenesen elérhetőek az interneten.

A nyomtatásban megjelenő kiadvánnyal a szerkesztők célja a kortárs magyar irodalom értékeinek tudatosítása és népszerűsítése. Hiánypótló munka, mert éppen ennek az időszaknak az irodalmi művei épültek be legkevésbé a kulturális emlékezetbe. A szerkesztők hangsúlyozzák, hogy a lexikon átfogja a teljes kortárs irodalmat, nem szelektál világnézeti, ideológiai szempontok szerint.

Forrás: https://www.nepujsag.ro/articles/kortars-magyar-irodalmi-muvek-lexikona-jelenik-meg-az-mma-mmki-gondozasaban

 

Imreh István emlékezete

A Székely Nemzeti Múzeumnak ideiglenesen otthont biztosító sepsiszentgyörgyi Lábasházban mutatták be 2021. május 11-én Both Noémi Zsuzsanna történész, muzeológus A székely faluközösség nótáriusa. Imreh István (1919–2003) élete és munkássága című, frissen megjelent kötetét. A sepsiszentkirályi születésű, tízéves korától Bodokon nevelkedett, de áldásos tevékenységét Kolozsváron kifejtő történésznek, szociológusnak, egyetemi tanárnak emléket állító fiatal szerzővel Kiss Jenő, Pro Urbe-díjas nyugalmazott könyvtárigazgató beszélgetett.

A bemutatott kötet tulajdonképpen a történészről szóló, 2019-ben megvédett doktorátusi dolgozat bővített és kiteljesített változata. A kitűnő szerkesztésen kívül nagy erénye, hogy az Imreh István elveinek és gyakorlatának megfelelően mindvégig olvasmányos nyelvezete nemcsak a szakmabeliek, hanem mások számára is lapozhatóvá teszi.

Both Noémi Zsuzsanna, beszélgetőtársa kérdésére válaszolva, elmondta: Imreh István munkásságát, pályafutását és életművét a 2010-es évek elején, másodéves egyetemi hallgatóként kezdte kutatni. A források tekintetében nem volt nehéz dolga, ugyanis a kolozsvári székhelyű Erdélyi Múzeum-Egyesület kézirattárában megtalálható az 56 doboznyi kéziratot tartalmazó, rendezett hagyaték.

Forrás és teljes cikk itt: https://www.hirmondo.ro/kultura/imreh-istvan-emlekezete/


Szerkesztők:

Borbé Levente (Márton Áron Főgimnázium, Csíkszereda, könyvtáros), borbelevi@yahoo.fr

Kelemen Katalin (Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda, könyvtáros), kelemen.katalin@yahoo.co.uk

Kovács Eszter (Központi Egyetemi Könyvtár, Kolozsvár, könyvtáros), kovacseszti@yahoo.com

Tóth-Wagner Anikó (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, könyvtáros), twsa@freemail.hu

Olvasószerkesztő: Szonda Szabolcs (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, igazgató), szonda_szabolcs@kmkt.ro

Technikai szerkesztő: Krecht Alpár László (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, könyvtáros), alpar@krecht.ro

E lapszám felelős szerkesztője: Kovács Eszter.

A hírlevél változatlan formában szabadon terjeszthető. Megrendelhető a remekehirlevel@gmail.com címen.

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Kivételes alkotások a Márton Áron Főgimnázium diákjaitól

E tanév kezdetétől a Márton Áron Főgimnázium szépművészeti tantermében lázas munka folyt a beavatott diákok körében. Az újraha...