2022. március 15., kedd

Emlékezés Hervay Gizellára

A Márton Áron Főgimnázium dokumentációs és információs központjában március elsejétől Hervay Gizella kiállítás nyílt. A kiállítás fő célja, hogy méltóképpen emlékezzünk meg a 40 éve elhunyt erdélyi magyar költőre, íróra és műfordítóra.


Az évforduló júliusra esik, de mivel akkor már a tanév végét tapossuk, előbbre kellett hozni a rendezvényt.

A kiállítás tartalmazza Hervay Gizella életrajzát, néhány ismert, meghatározó költeményét, a költészetéről és írásairól írt kis összefoglalót, valamint a családjáról szóló utalásokat. Egyes dokumentumok a könyvtáros gyűjteményéből származnak.

Az életében fontos helyet elfoglaló személyeknek a tragikus halála után is jelentős figyelmet kapnak a magyar irodalomban. A volt férj, Szilágyi Domokos költészete, és a fiúk, Kobak történetei (Szilágyi Attila), az általa írt remekbe sikerült meséskönyv által.


Költészetét az emberi kapcsolatok határozzák meg. A lélek univerzumának bugyrait felkutató elmélkedések igencsak elgondolkoztatóak, ugyanakkor az ő hihetetlen gazdag világába kíséri el az olvasót. A strófák mondanivalójáról szinte észrevétlenül lehull a lepel, s a költeménybe „zárt” életérzések sorra kitisztulnak az olvasók előtt.


Hervayt érdemes olvasni, hiszen túlmutat az úgynevezett női lírán, valami egyetemes emberit teremtve. Műfordítóként is lényegeset alkotott. Eme fordításokból jelentős az Ana Blandiana román költő és esszéíró verseinek magyar nyelvre való átültetése.

Ami a könytár által létrehozott két helyen lévő kiállítást illeti, a felsorolt dokumentumok mellett Hervay verseskötetei, prózái, róla írt munkák és szöveggyűjtemények is tarkítják.

Mindehhez a kiállításhoz hozzájárul a könyvtáros segítsége, aki az érdeklődőkkel való beszélgetés kapcsán feltárja Hervay Gizella életének és munkásságának főbb állomásait, és kevésbé ismert történeteit.

Végezetül néhány link Hervay verseiből:

1. https://mek.oszk.hu/kiallitas/erdelyi/hervaygizella.htm

2. https://www.irodalmijelen.hu/05242013-1543/madarnak-almodta-magat-hervay-gizella-versei

3. https://hervaygizella.adatbank.ro/belso.php?k=20&p=1112

4. Levél helyett. Előadja: Zámbori Soma - https://www.youtube.com/watch?v=9c2zVsUv0D4

Borbé Levente,

könyvtáros


Nincsenek megjegyzések:

Miért és miről írjunk?

  Az Iskola másként hét keretén belül Sántha Attila költőt hívtam meg gimnáziumunkba. A témája Miért és miről írjunk? volt....