2022. március 22., kedd

Nagyi tüneményes ottléte az unokája életében

 A népszerű svéd író, Fredrik Backman A nagymamám azt üzeni, bocs című regényét böngésztem el. Olvasás közben, fokozatosan, érdekes és egyben bizarr világ rajzolódik ki a cselekményben.

A regény főhősei Elsa, aki szinte nyolc esztendős, és a 70 esztendőn is túli nagymamája. A történetet az író Elsa szemszögéből mutatja be, amelyek mesés elemekkel vannak elegyítve. A kislány következtetései, és meglátásainak gondolatmenete átszövi az egész regényt. A különös helyzetekre való rálátása szórakoztatóvá, és egyben elgondolkodtatóvá teszi a történet menetét.

A kislány sokkal ügyesebb, mint ahány éves. Nagymamája pedig elég furcsa teremtmény, aki huncutságaival, és néha gyerekes csínytevéseivel hívja fel magára a figyelmét. Neki még a hazugságok sem más egyebek, mint az igazságok másfajta állításai. Elsa nagymamájáról alkotott vélemények a könyvben szereplők körében eltérőek. Kinek éppenséggel hogyan is jön le a különcködőnek tűnő hóbortossága... Például, Elsa anyukája, a cigis szokásait nem bírja. Ezért eléggé neheztel rá. Mások meg más egyebekért.

A kislány hősünk se tartja nagyiját százasnak, ennek ellenére komoly barátság alakul ki közöttük. Hiszen Elsa gondolatvilágát, viselkedésmodorát, a suliban sem nagyon tudják követni, emiatt folyton piszkálják. Ebből kifolyólag szívesen lóg a nagyijával, mert az öregasszony a megnyilvánulásait értékként, valóságos kincsként tünteti fel.

Elsa biztonsága érdekében a nagyija egy mesés világot teremt, amelyben unokája otthonosan mozoghat, és egyben eligazodhat a felnőttek bonyolult életében. Sajnos a nagyija halála után számára is új korszak kezdődik. Minden más lesz, mint azelőtt. Mindezt tetőzi az is, hogy a nagyija még éltében számtalan levelet írt az ismerőseinek. Ezeket a leveleket Elsa kell kézbesítse az érdekelteknek, akiknek java részét a szomszédok teszik ki. A nagymama levelei nagyjából bocsánatkérő hangvételűek.

A meglepetésszerűen előkerülő levelek eljuttatása közben Elsa nem várt, néha már megdöbbentő dolgokat tud meg róluk. A tömbház lakói bizony eléggé felbolydulnak a levelek tartalma miatt. Emiatt benne élők közösségi élete rendesen felborul. Így ismerjük meg lépésről lépésre a néha groteszkbe is bekacsintó közösség mindennapi életét. Elsa a külső hatások kényszerűségében azt érezte, hogy jobb lenne változtatnia valamit a fennálló helyzeten. Pedig, amin változtatni szeretett volna, feladata alatt szinte észrevétlenül minden a helyére került. Voltaképpen így dolgozta fel a szeretett nagymama halála utáni gyászát is.

Saját rajz

A könyvben igen fontos kérdések kerülnek terítékre: mint a halál, a születés, a család, a barátság, az emberi értékek, amelynek mozgatórugója a szeretet. Hiszen fehéren-feketén ki van írva, hogy emberi jósággal ildomosabb lenne helyettesíteni a folyton ördögien működő rosszaságot.

Backman lélekerősítésként megnyugtatja az olvasót, azzal, hogy nincs semmi baj, ha az ember egy kissé más, mert azok képesek megváltoztatni a világot.


Borbé Levente

könyvtáros


Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...