2022. március 11., péntek

Rejtve palástolt behálózás

Nem minden nap kerül az ember kezébe egy olyan olvasmány, amelyben követni tudja élete külső hatásokkal vegyített, rátukmált (erőszakos durvasággal, vagy kedvességgel) életérzést. Mihai Radu Átszivárgás című regénye visszanyúlik a hajdani nagyvezírünk által boldogan kijelentett „Aranykor” Romániájába, a rendszerváltás pillanataira, és onnan egészen a jelenig.

Igen, lehetne egy tér- és időbeli utazás egy kis bűnüggyel megfűszerezve, de korántsem ennyi az egész. Itt valami sokkal több történik szinte lappangó sejtelmességgel, és suttyomban. Ahogy szokás mondani, „lassú víz partot mos”, úgy, ahogy a napsugarak szinte észrevétlen beszivárognak a fügönnyön keresztül. Mint kiderül, ha a látszat azt is mutatja, nem éppen annak fényességével munkálkodik... A múlt is ezzel a módszerrel nyomul előre a mindennapi életünkbe.


A cselekmény egy fiatal lány forradalom előtti tragédiájával kelti fel a figyelmünket. 1989 decemberében szeretne megszökni az országból, de a határőrök észreveszik, és lelövik. Viszont a lány teteme eltűnik, mintha köd nyelte volna el. Anastasia tévériporternő és Rareș, a titkosszolgálat középkorú tisztje kezd nyomozni az ügy után. Szeretnének ennek a rejtelmes esetnek a végére járni. A kettejük kutakodása, és a körülöttük forgó mindennapok világa teljesen átitatja a történetet, úgy, hogy betekintést nyerhetünk a magánéletükbe is. Ami egy csöppet sem idegen tőlünk.

Az új világ, új elvárásai és hamis képzetei szorongást váltanak ki az emberekből. Tehát a rendszerváltás nem hozta el a kívánt változást. Sőt, a lelki sebek sem gyógyultak be. A szabadság pedig eléggé gúzsba van kötve. Gondoskodik róla a vadkapitalizmus.

A nyomozás végén szinte mindenre fény derül. Ha nem is úgy sejtették hőseink a kezdetekkor az egész eseményt, mégis valamelyest elégtételt kapnak.

Az egész történet egyáltalán nem lehangoló. Könnyen olvasható, néha vicces, és részint csipkelődő. Vidámsága és szórakoztatása közben elgondolkoztat, hiszen a közelmúlt történései még számunkra is igen frissek.

A kendőzetlenül bemutatott események folyása eléggé tiszta korrajzot mutat világunkról. Olyan, mintha görbe tükröt tartanánk magunk elé. Ebből csak tanulni lehet. Így, ennek tudatában, miránk nézve fontos a kilábalás ebből a helyzetből, és a megoldás keresése.

Magyarra fordította Szőcs Imre

Borbé Levente

könyvtáros


Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...