2023. december 4., hétfő

ReMeK-e-hírlevél 2023/12. számából

Hosszú úton - Korniss Péter könyvbemutatója Sepsiszentgyörgyön

Összekapaszkodott asszonyok távoznak a vasárnapi istentisztelet után, és összekapaszkodott legények járnak házról házra húsvétkor – e két fénykép is a széki magyar közösség egykori erejét, összefogását példázza, amelyről Korniss Péter világhírű fotóművész mesélt 2023. november 8-án, Sepsiszentgyörgyön, a Bod Péter Megyei Könyvtárban bemutatva a Hosszú úton. Szék 1967–2022 című, idén megjelent fotóalbumát.

A közel háromkilós kötet az örökifjú fotográfus kedvence, gyönyörű. A csíkszeredai Bookart Kiadó munkája, annak vezetője, Hajdú Áron megjegyezte, kiadásához igyekeztek minél több erdélyi embert megnyerni. Korniss Péter 1967-ben, a most 92 esztendős, legendás Novák Ferenc Tata biztatására utazott Székre, albumát neki ajánlja. „Nekem nagyon fontos volt – hangsúlyozta zárszavában Korniss Péter –, hogy megörökítsem, hogy ebben a faluban mennyi érték és csoda volt; hogy ebből mi marad meg, nem tudjuk; csak reménykedünk abban, hogy ezekből az értékekből megmarad valami. Ennyit akartam elmondani a könyvben is, meg önöknek is.”

Fotók a rendezvényről itthttps://kmkt.ro/hosszu-uton-korniss-peter-konyvbemutatoja-sepsiszentgyorgyon

Forrás és a teljes cikk itthttps://www.3szek.ro/load/cikk/161819/szeki-idoutazas-korniss-peterrel


Újra közönségközelben az Aranyfonál olvasásnépszerűsítő program

Közel 600 előkészítős gyermekhez látogattak el a Bod Péter Megyei Könyvtár könyvtárosai az Aranyfonál olvasásnépszerűsítő program idei kiadása keretében. A kezdeményezés többek között felhívja a szülők figyelmét a mindennapi meseolvasás fontosságára. A szervezők abban bíznak ezúttal is, hogy a mindennapi szokássá váló közös, hangos olvasás a gyermek fejlesztésén túl egymás megismerését és a családi kapcsolatok elmélyülését is eredményezi.

Forrás és fotók itt: https://www.facebook.com/bodpeterlibrary/posts/pfbid0bYwX2acAhcFmLPw4YgobSz4quCnZ55GYrS7VTx47WKT3yGkmqMHiPisaBors4tTkl

A program oldala itthttps://www.facebook.com/aranyfonalbodpeter


Folytatódik a Hol folt, hol nem folt

Az idei második, 2023. november 7-én lezajlott foglalkozás egy kitalálós mesével kezdődött, amelynek főszereplőjéről, Huppról a gyerekek hamar megfejtették, hogy egy bagoly (Jill Tomlinson: A bagoly, aki félt a sötétben), aztán Szilágyi Domokos Erdei iskola című versében találkozhattak Dr. Bagoly Balambérral. A témához előkészített könyvek lapjain a Bagolyvártól a Madárhatározóig terjedően minden formában feltűnt ez a madár.

A kézműves foglalkozás keretében előbb girlandra felfűzhető, ún. „lapos” baglyokat készültek, aztán a két dimenzióból háromdimenziós baglyokig léptek a résztvevők, ezekből lehetett megalkotni az egész családot.

A programrólhttps://www.facebook.com/gyermekkonyvtar.sepsi/posts/724669846375732

Forrás és fotók itthttps://www.facebook.com/gyermekkonyvtar.sepsi/posts/pfbid0DDbjajhKK3JAjK7DxXMR88VrgaJrgdxrxRBeZhGjGHZayFyj5CanvFjMZ7Boyq2yl

Könyvtárunk is képviseltette magát az Olvass többet! rendezvényen

A kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum és a debreceni Ady Endre Gimnázium szervezésében 2023. október 28-án olvasásnépszerűsítő nemzetközi konferenciát tartottak Kovásznán Olvass többet! címmel.

Idén 19 előadót sikerült megszólítani, akik között volt elismert költő, elemi iskolai tanítónő, általános és középiskolai tanár, egyetemi adjunktus, könyvtáros, könyvkereskedő és Z generációs fiatal is.

A rendezvényen a Bod Péter Megyei Könyvtár képviseletében Hollanda Andrea és Cs. Benedek Csilla könyvtárosok, valamint Gy. Turoczki Emese kommunikációs szakember beszéltek egy rendhagyó könyvklubbal kapcsolatos tapasztalataikról.

Fotók a rendezvényről itthttps://www.facebook.com/olvass.tobbet/posts/2463483907162357


Digitális kompetenciák fejlesztése – képzés és műhelymunka könyvtárosoknak

Digitális kompetenciák fejlesztése címmel szerveztek szakmai képzést és műhelymunkát könyvtárosoknak 2023. november 27-28-án a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban. A szakmai programot az RMDSZ és a Communitas Alapítvány támogatásával szervezte meg a Pro Libris Könyvtári Egyesület a házigazda könyvtárral karöltve. A kétnapos képzésen Hargita megyei közkönyvtárak és iskolai könyvtárak munkatársai vettek részt. Meghívott előadóként Bodnár Róbert, a kolozsvári Lucian Blaga Központi Egyetemi Könyvtár munkatársa nyújtott hasznosítható, gyakorlati ismereteket. Többek között a következő témaköröket érintette a képzés: automatizált könyvtár, elektronikus könyvtár, digitális könyvtár, virtuális könyvtár; a digitalizálás és eszközei, optikai felismerés (OCR), képfeldolgozás ingyenes alkalmazások segítségével, PDF-fájlok kezelése ingyenes eszközökkel; online jelenlét, adatbázisok kezelése, online biztonság.

Forráshttps://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/1222/digitalis-kompetenciak-fejlesztese--szakmai-kepzes-es-muhelymunka-konyvtarosoknak


Zsigmond Enikő amerikai útinaplóját mutatták be a könyvtárban

Vadnyugaton jártunk címmel látott napvilágot Zsigmond Enikő geológus, Kőváry László-díjas földrajzi és turisztikai szakíró amerikai útinaplója. A Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében, 2023. november 29-én a szerző vetítéssel kísérve mutatta be legújabb munkáját. A gyergyószentmiklósi F&F International kiadónál megjelent könyvben 2013-as amerikai utazásáról számol be Zsigmond Enikő, aki három útitársával egy hónap alatt járta be Kalifornia nevezetes helyeit. A két nagyváros, Los Angeles és San Francisco látnivalói mellett számos nemzeti parkot, emlékhelyet és nemzeti nevezetességet is megtekintettek. Úti élményeiről, benyomásairól élvezetes, olvasmányos stílusban számol be a fotókkal gazdagon illusztrált kötetben.

A kötetről Sarány István ismertetője a Hargita Népe napilapban jelent meghttps://www.hargitanepe.ro/vadnyugaton-jartunk

Forráshttps://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/esd/2023-11-29


Vakrandi egy könyvvel – idén is nagyon gyorsan fogytak a randizó könyvek

A Vakrandi egy könyvvel a Kájoni János Megyei Könyvtár egyik legnépszerűbb olvasásnépszerűsítő programja az utóbbi években. A "randizni" vágyók a könyvtár emeleti, kölcsönző részlegén találkozhatnak az előre becsomagolt vadonatúj könyvekkel, a csomagolópapír alatt rejtőzködő kötetek igazi meglepetést jelentenek, hiszen csak otthon derül ki, hogy sikeres volt-e a "randi." Csupán a könyv tartalmára, műfajára utaló információ segíthet a randizónak a választásban. Idén november 20-tól várták a randizni vágyó olvasókat egy vakrandira a könyvtárba, mintegy 500 új, kölcsönözhető könyvet csomagoltak be a könyvtárosok, amelyeket a könyvtár az utóbbi időben vásárolt Hargita Megye Tanácsának támogatásával. A könyvek nagyon gyorsan elfogytak, már az első nap sokan érkeztek a vakrandira, a reggeli nyitáskor érkezett Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba, aki élő videóban is bejelentkezett,  hogy népszerűsítse a könyvtár akcióját:  https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1360599684556787

Forráshttps://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/1217/vakrandi-egy-konyvvel


Ribes nigrum, avagy történet a barátságról – a Fakalinka bábcsoport előadás-körútja

A Ribes nigrum, avagy történet a barátságról című bábjáték a mese csodálatos világán keresztül a székelyföldi értékeket népszerűsíti.  Az alkotók és előadók – a Kájoni János Megyei Könyvtár Fakalinka bábcsoportjának tagjai – a fekete ribizlinek, ennek a nagyon értékes növénynek a felhasználási módjaira, gyógyhatásaira szeretnék irányítani a helyi közösség figyelmét. A gyerekek megtanulják a darabból, hogy milyen értékes gyógyszer a ribiszke. A Fakalinka bábcsoport 2023 novemberében előadáskörútat szervezett, amelynek során Gyergyó térségében négy településén mutatták be óvodások és kisiskolások számára bábelőadásukat. Gyergyóditró, Gyergyóremete, Orotva és Gyergyósalamás kisiskolásai és óvodásai izgulhattak együtt a szereplőkkel, és a végén énekelhették velük a bábjáték dalát a barátságról. A körút a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány támogatásával valósulhatott meg.

Forrás és a teljes cikk itt: https://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/1214/ribes-nigrum-avagy-tortenet-a-baratsagrol--a-fakalinka-babcsoport-eloadas-korutja

 

Lezajlott a 29. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár

A költségtakarékosnak szánt, kultúraellenes kormányrendelet miatt csendesebben, szerényebben, de minden tervezett programpontot betartva, ifjú olvasók ezreit megmozgatva zajlott le a 29. alkalommal megrendezett marosvásárhelyi könyvünnep 2023. november 16. és 19. között.

Káli Király István, a főszervező Romániai Magyar Könyves Céh elnöke szerint a kiadók visszafogottan pozitívan nyilatkoztak a vásári forgalomról, ami nagy valószínűséggel nem érte el a tavalyi mutatókat, de ez nem ad panaszra okot: „A kiadók biztosítottak arról, hogy ha van remény arra, hogy 2024-ben is legalább ekkora legyen a kereslet a könyveik iránt, akkor jövőben is eljönnek – mondta Káli Király István. A főszervező hangsúlyozta, hogy a megszorító kormányrendelet miatt október 27-től november 8-ig semmit nem tudtak előrelépni a könyvünnep előkészítésében, az azt követő hat nap alatt azonban, önmagát felülmúlva, 18 nap munkáját végezte el a szervezőcsapat.

Szepessy Előd, a társszervező Marosvásárhelyi Kulturális Központ igazgatója örömmel nyugtázta, hogy minden rendezvény telt házzal zajlott, és ezzel újra beigazolódott, hogy igény van erre az eseményre.

Forrás: https://nepujsag.ro/articles/a-gyengebb-kereslet-ellenere-visszaternenek-a-kiadok

 

Olvasói utazás térben és időben

2023. november 25-én Borbé Levente meghívást kapott megduplázott előadást tartani a Mathias Corvinus Collegium keretén belül. Témája az olvasásról, a könyvtárak mai szerepéről szólt, amelybe bevonta a jelenlévő fiatalokat.

Az irodalmi művek olvasásának közös élményével kezdte, majd a könyvekről való elmélkedéssel folytatta. Hangsúlyozta a cselekmény, a szereplők jelleme és a történetben felmerülő témák felidézésének fontosságát. Szó esett az olvasócsoportok létrejöttéről, fizikai és online megközelítésből. Ugyanakkor sor került a kedvenc könyvek ismertetésére is. Azokból ott helyben a diákokkal felépített egy kis könyvtárat. Ebből rögtön kiderült, milyen kellene, hogy legyen a fiatalok könyvtárának irodalmi és nemcsak szórakoztató részlege.

Mint ismeretes, a könyveknek egyéniség- és társadalomformáló szerepük van. Megmozgatják a képzeletet, serkentik a problémamegoldó képességet, élményt adnak, valamint fokozzák a kreatív gondolkodást is. Mindez a megbeszélés által új formát nyer, alakítja az olvasó véleményét.

Fontos, hogy a fiatalok számára tényleg ajánlott legyen az irodalom, főleg olvasásszakértők, azaz olvasómesterek által legyen javasolva. Ily módon kialakítható az egyén kritikai gondolkodása. A még több olvasás a megbeszéléseken túl a mű megértéséhez, értékeléséhez és ebből kifolyólag az olvasó véleményalkotásához vezet.

A zárótéma a könyvtár jelenlegi szerepének boncolgatása volt. Elsőként talán az, hogy nagyobb teret biztosít a tanulásnak és a kulturális szórakoztatásnak egyaránt, hiszen képes elkalauzolni az olvasóit, élménykeresőit, információgyűjtőit az általuk kiválasztott dokumentumhoz mind fizikai, mind online formában.

Előadását a biblioterápia bemutatásával fejezte be, ami szintén felolvasott művek közvetítésével lélekerősítő, egyéniségformáló hatású lehet. Végül felolvasta és előadta Asztalos István Történt az utcán című karcolatát.

Forráshttps://szekelyiskkonyvtaros.blogspot.com/2023/11/olvasoi-utazas-terben-es-idoben.html

 

Fotó: MCC munkatársa


Online tapasztalatcsere Brem Imecs Ágnessel, a Mesekuckó közösségi könyvkölcsönző alapítójával

Kreatív tapasztalatcserére került sor 2023. november 20-án az online térben. Az ötlet Egyed Zsigmond Enikő marosvásárhelyi angolszakos tanárnőtől eredt, aki ismerte részben a kolozsvári Brem Imecs Ágnes munkáját, valamint a Mesekuckót, és szerette volna megosztani más könyvtárosokkal is, akik az ország különböző városaiban élnek.

A Mesekuckó az olvasói igényekre adott válaszként jött létre: egy közösségi könyvkölcsönző, amelynek állományát könyvadományokból és anyagi támogatásokból vásárolt, „örökbe fogadott” kötetekből gyűjtik össze. Egy online felületen található leltárban böngészhetőek, foglalhatóak a kötetek, majd az átvételi pontokon vagy futárszolgálaton keresztül cserélnek olvasót.

A tapasztalatcsere során beszélgettünk a könyvtári állomány gyarapításának és rendezésének sokszínű lehetőségeiről, az önkéntesek munkájáról, a könyvtárak számára hasznos digitális felületekről, applikációkról (My Turn, Libib), azok előnyeiről és hátrányairól, valamint azokról a lehetőségekről, amelyek segítségével a tinik és fiatal felnőttek az olvasó közösség tagjai maradhatnak vagy annak részévé válhatnak.

Ágnes beszámolója sok hasznos ötletet kínált mindannyiunk számára. Amint a hozzászólásokból, kérdésekből kiderült, lelkesítő szavai elhatározásra késztettek bennünket, hogy bátran fogalmazzuk meg szükségleteinket, legyünk kapcsolatban az olvasókkal, és bízzunk a közös megoldások megtalálásában.

Forráshttps://szekelyiskkonyvtaros.blogspot.com/2023/11/online-tapasztalatcsere-brem-imecs.html

 

Értékes könyv a minorita rendházról

Hosszú éveken át fontos helyszínként szolgált elsőáldozások, bérmálások, házassági jubileumok csoportfotóinak elkészítésénél, volt itt felújított kantai iskoladráma-előadás, alkalmi koncert, de itt tartották a búzaszentelési szertartásokat, nagyszombati tűzszentelést és még vészes hanyatlása idején is egy új élet reményét hirdette jó néhány ifjú pár esküvői fotóján.

Nem volt egyszerű megszerkeszteni a kiadványt – vallja a két szerző, hiszen, bár a minorita rendház történetét alaposan kutatta többek között Sávai János A csíksomlyói és a kantai iskola története című könyvében és más szerzők is, Bartos Lóránt és Iochom István arra törekedett, hogy élővé tegyék könyvüket (A kézdivásárhelyi minorita rendház. Kézdivásárhely, 2021, 2023), ne egy száraz monográfiával rukkoljanak elő. Azért, hogy teljes képet kapjanak a kantai minorita rendházról, több mindent szükséges volt összegezni. A rendház ugyanis a háromszéki oktatás szárba szökkenésével, illetve annak kezdeményezőjével, Nagy Mózes személyével is kapcsolatban áll, hiszen a kantai minorita gimnázium nem a minorita (konventuális) ferencesek alapítása, hanem az esztelneki világi pap nevéhez fűződik: az alapító a minoriták – előbb a moldvai, majd a magyar rendtartománya tagjai – vezetésére bízta az iskolát. Nagy Mózes volt az, aki szülőfalujában iskolát hozott létre, majd annak új helyet keresve rakták le egy máig létező iskola alapkövét az akkor Felső-Fehér vármegyéhez tartozó Kantafalván. Így a minorita rendház, illetve a kantai barokk épületegyüttes gyakorlatilag egyetlen közös pontra vezethető vissza: az oktatás kézdiszéki alapjainak a lehelyezéséhez. A két szerző sorra vette a minorita rend ismertetését, Nagy Mózes élettörténetét és a kantai iskolát is befogadó rendházzal kapcsolatos információkat, visszaemlékezéseket. A kiadványt gazdagítják az élő visszaemlékezések, azok a történetek, amelyeket az épületegyüttessel kapcsolatba kerülő személyek mondottak el a szerzőpárosnak.

Forrás és a teljes cikk itthttps://www.3szek.ro/load/cikk/161806/ertekes-konyv-a-minorita-rendhazrol

 

A vargyasi Ilkei-család leveleskönyve, 1915–1918

A kolozsvári Kriza János Társaság és a baróti Tortoma Könyvkiadó közös vállalkozásában jelent meg a vargyasi Ilkei-család leveleskönyve. A család folyamatosan értékelte a leveles anyagot, az ifjabbaknak Makkai-Ilkei Ildikó édesapja mesélt ezekről: esténként elővették, olvasgatták a gyerekeknek, unokáknak, igyekeztek továbbadni a családi történetet, amely beépült a legendáriumba. A vargyasi Ilkei család nemzedékről nemzedékre megőrzött 470 darab levelet, amelyek 1915-től 1918-ig keletkeztek. „Egyfajta háromszögben történik a levelezés az itthon maradt család, a Galíciába kivezényelt 19 éves fiatalember és annak édesapja, illetve a Brassóban szolgáló vargyasi Soós Rebeka között. Ebben a háromszögben zajlik ez a gyönyörű levelezés, amelyből kiderül, hogy a család hogyan élte meg a fenti időszakot” – fogalmazott a kötet bemutatóján Benkő Levente történész. A levélfüzérből kirajzolódik a család története. A 470 első világháborús levelet Makkai-Ilkei Ildikó még harminchat levéllel egészítette ki, amelyet a család másik tagja, Ilkei Péter írt a második világháború idején, amikor Ukrajnában harcolt.

Forráshttp://szabadsag.ro/-/-a-hagyatek-orzese-olyan-szamomra-mint-a-mindennapi-kenyer-

 

Tanulmánykötet Nagybacon gazdagságáról

A sepsiszentgyörgyi Háromszék Vármegye Kiadó sorban tizedik, Nagybaconnak szentelt településmonográfiáját mutatták be 2023. november 12-én a nagybaconi református imateremben. A tizenhárom szerző – elismert régész, geológus, történész, néprajzos szakember – által jegyzett tizenöt tanulmány természetföldrajzról, közművelődésről, település- és helyi egyháztörténetről szól, de egy kicsit talán több is, mint szakdolgozatok egybefonása.

„Ez a kötet Erdővidék egyik legjelentősebb településéről szól, egy olyan nagyközségről, amely meg akar maradni, és ezáltal példát mutathat a környező falvaknak is. Bízunk abban, hogy ez a könyv hozzájárul a helybeliek önismeretének és szülőföldjükhöz való ragaszkodásuk erősítéséhez, ugyanakkor az innen elvándoroltak közül is többeket hazaköltözésre ösztönöz majd. Mert itt élni érdemes, megmaradni kötelesség!” – írja Sepsiszéki Nagy Balázs, és minden bizonnyal igaza is van a kötet előszavát jegyző szerkesztőnek.

Forrás és a teljes cikk itthttps://www.3szek.ro/load/cikk/161893/tanulmanykotet-mutatja-nagybacon-gazdagsagat

 

Visky Andrásé a Nők Lapja Irodalmi díj a legjobb magyar kortárs regényért

2023. november 10-én második alkalommal adták át a Nők Lapja Irodalmi Díjat – idén már öt kategóriában: a legjobb magyar és a legjobb külföldi kortárs regényt, a legjobb gyermek- és a legjobb ifjúsági / young adult könyvet jutalmazták, valamint a magazin olvasói által megszavazott nyertesnek átadták a közönségdíjat.

A Nők Lapja Irodalmi Díj gálájának a Hilton Budapest adott otthont, a házigazdák Akovács Éva főszerkesztő és Bus István újságíró voltak. A legjobb magyar kortárs regény díját Visky András Kitelepítés című regénye és a Jelenkor Kiadó kapta. A legjobb külföldi kortárs regény díját Karl Ove Knausgård Hajnalcsillag című regényének és a Magvető Kiadónak ítélte oda a szakmai zsűri, a fordító Kúnos László. Idén is díjazták Tóth Krisztinát: a legjobb gyermekkönyv a Világpuszi lett, szintén a Magvető Kiadó gondozásában; a legjobb ifjúsági könyv díját Fiala Borcsa és a Kolibri Kiadó vihette haza a Lepkebábért. A Nők Lapja olvasóinak szavazatai alapján a közönségdíjas Leiner Laura és kiadója, a Laulin lett a Random című regényért.

Forráshttps://www.noklapja.hu/aktualis/2023/11/11/masodik-alkalommal-adtak-at-a-nok-lapja-irodalmi-dijat-iden-mar-ot-kategoriaban/

 

Vida Gábornak ítélték az Év Szerzője-díjat Marosvásárhelyen

Vida Gábor kapta az Év szerzője-díjat a 29. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásáron, a Magvető Kiadónál idén tavasszal megjelent, Senkiháza című kötetéért. A szerző a Gyarmathy János szobrászművész által készített kisplasztikát és a Communitas Alapítvány jóvoltából az ezer eurónak megfelelő pénzjutalmat vehette át a vásár 2023. november 17-i gáláján.

„Vida Gábor az egyik legjobb kortárs magyar író. Fontos ez, mert jó témája mindenkinek lehet, foglalkoztathat másokat is egy Ganz-turbina, a vadregényes régi Bukarest vagy a második világháború. De úgy írni, ráadásul olvasmányosan, hogy a regénynek lelke legyen, zavaros, nyughatatlan s közben mégis valamelyest ismerős, hogy értsük és átéljük az idegenségérzés és elvágyódás szorítását, a múltról való beszélés feltétlen szükségességét, ahhoz különleges képesség, tudás és írói munka szükséges” – hangzott a laudációban.

A díj odaítéléséről idén is a vásár szervezői által felkért szakmai zsűri döntött. Ezúttal Balázs Imre József költő, irodalomkritikus, Borcsa János irodalomkritikus, irodalomtörténész, Codău Annamária szerkesztő, irodalomkritikus és Demeter Zsuzsa szerkesztő, irodalomkritikus alkották a bizottságot.

Forráshttps://maszol.ro/kultura/Vida-Gabor-kapta-az-Ev-Szerzoje-dijat-a-vasarhelyi-konyvvasaron


Balassi Bálint-emlékkardot vehet át Fekete Vince

Fekete Vince kézdivásárhelyi költő veheti át Magyarország egyik legrangosabb irodalmi díját, a Balassi Bálint-emlékkardot 2024. február 14-én.

A Balassi Bálint-emlékkarddal a magyar líra élvonalába tartozó, európai szellemiségű költőket, valamint a magyar költészetet – köztük Balassi Bálint verseit – fordító, idegen anyanyelvű külföldi irodalmárokat tüntetik ki. Ez az első olyan magyar irodalmi díj, amely mind az öt kontinensre eljutott már: eddig 51 költőt és műfordítót tüntettek ki vele. Ezúttal a kézdivásárhelyi születésű Fekete Vince és az egyiptomi arab Abdallah Abdel-Ati Abdel-Salam Mohamed Al-Naggar veheti át.

Forrás és a teljes cikk itthttps://maszol.ro/kultura/Rangos-kituntetest-vehet-at-Fekete-Vince-kezdivasarhelyi-kolto-es-mufordito

 

Szerkesztők:

Borbé Levente (Márton Áron Főgimnázium, Csíkszereda, könyvtáros), borbelevi@gmail.com

Kelemen Katalin (Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda, könyvtáros), kelemen.katalin@yahoo.co.uk

Kovács Eszter (Központi Egyetemi Könyvtár, Kolozsvár, könyvtáros), kovacseszti@yahoo.com

Tóth-Wagner Anikó (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, könyvtáros), twsaniko@gmail.com

Olvasószerkesztő: Szonda Szabolcs (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, igazgató), szonda_szabolcs@kmkt.ro

Technikai szerkesztő: Krecht Alpár László (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, könyvtáros), alpar@krecht.ro

 

E lapszám felelős szerkesztője: Kovács Eszter.

 

A hírlevél változatlan formában szabadon terjeszthető. Megrendelhető a remekehirlevel@gmail.com címen.

 

Nincsenek megjegyzések:

ReMeK-e-hírlevél 2024/5. számából

Beavatás: néprajzi pályázat középiskolásoknak: Iskolai legendák – legendás iskolák A kolozsvári  Babeș –Bolyai Tudományegyetem Magyar Népr...