2023. június 19., hétfő

Bölöni Melinda kollégánk könyvtárosi munkássága

Saját fotó

Bölöni Melinda 1980-ban érettségizett a szászrégeni 2. Számú Ipari Líceumban. A Temesvári Műszaki Egyetem gépészmérnöki – vegyipari gépészet szakán végzett 1986-ban.

A könyvtárosi szakmával 1991-ben találkozott, amikor az újonnan felépült csíkszeredai Nagy Imre Általános Iskola könyvtárosa lett. Gyakorlatilag ő maga építette fel az iskola könyvtárat. Mint könyvtáralapító tag igencsak jól kiszelektálta a könyvtárnak szánt adományokat is. Hamarosan egy igazi otthonos könyvtárat alakított ki, amelybe úgy a diákok, mint a pedagógus kollégák és az iskola más alkalmazottai is szívesen betértek.

Mivel a szakmáját szerette, gyakran részt vett továbbképzőkön, és szinte nem volt olyan módszertani nap, hogy ő jelen ne lett volna. Hogy még közelebb kerüljön a modern könyvtárosság elvárásaihoz, elvégezte a brassói egyetem könyvtár és információtudomány szakát is.

Módszertani gyűlés a könyvtárban

Vallotta, hogy az iskolai könyvtári tevékenységek függenek az olvasók számától, a diákok korától, igényeitől, az állomány nagyságától, a könyvtár felszereltségétől, vagy másmilyen típusú feladatoktól, amellyel az iskola vezetősége megbízza.

Részéről az állományfrissítést mindig az iskolán belüli közvélemény kutatás előzte meg. A diákok és pedagógusok igényeinek megfelelően bővítette. Így került a könyvtárba számos kortárs szerző.

A könyvtár új arculata - saját fotó

Az iskolán belüli rendezvényekbe gyakran bekapcsolódott, könyvtáron belüli programokat is szervezett. Módszertani napokon aktívan szerepelt. Felszólalásaiban a könyvtárában megvalósított ötleteket részesítette előnyben és igyekezett a problémákat, amennyiben csak lehetett, orvosolni.

Melinda 2023. július végén búcsúzik szeretett könyvtárától és átadja helyét az újonnan érkező kollégának.


Kedves Melinda!

Szép élményekben gazdag, aktív nyugdíjas éveket kívánunk!


Az iskolai könyvtáros kollégáid

Lejegyezte: B.L.

Nincsenek megjegyzések:

ReMeK-e-hírlevél 2024/5. számából

Beavatás: néprajzi pályázat középiskolásoknak: Iskolai legendák – legendás iskolák A kolozsvári  Babeș –Bolyai Tudományegyetem Magyar Népr...