2019. szeptember 4., szerda

“A jövő könyvtára” szakmai konferencia Székelyudvarhelyen 2019


2019. augusztus 29-30-án volt a székelyudvarhelyi Nyírő József Városi Könyvtár rendezésében megtartott Kárpát-medencei könyvtárosok konferenciája. A rendezvény a magyar könyvtárak együttműködésével vált hatékonyabbá. Az eseményen közel százan vettek részt.
Az első nap programjait a városi Polgármesteri Hivatal Szent István termében tartották.
Gálfi Árpád köszöntőbeszédében az együttműködés fontosságát hangsúlyozta. Szőcs Endre, a Nyirő József városi könyvtár igazgatója kis ízelítőt adott az elmúlt esztendő sikeres találkozójáról.
Az előadások sorát Koreny Ágnes, a budapesti Szabó Ervin Könyvtár főigazgató helyettese tartotta „A könyvtár, mint közösségi tér” címmel. Hangsúlyozta a közkönyvtárak közösségi tereinek minőségi kialakítását, minőségi megszervezését. Lényeges a terek minél praktikusabb kiépítése. Gondolok itt a csendes terekre, elegendő ülőhelyekre, a fényviszonyokra, legyen egy kis kávézó-teázó sarok stb. Mindezt a közösség megkérdezésével lehet otthonosabbá, hatékonyabbá varázsolni. Mert a helyes térelrendezés helyet ad az alkotó embernek, inspirál, ahol tanulni jó, és ugyanúgy kikapcsolódni lehet a foglalkozások során.
Marosvásárhelyi Adrienn, a Pécsi Tudományegyetemi Könyvtár és Tudásközpont könyvtáros biblioterapeutája, a drámapedagógia könyvtári használatára hívta fel a figyelmet. A könyvtárakban tartandó drámapedagógiai foglalkozások jelentőségéről beszélt, amely tevékenység egyfajta lehetőség, program a könyvtáraknak. Ehhez a foglalkozáshoz elengedhetetlen a játékvezetők empatikus képességén túli lelkesedés, akik szívvel és lélekkel tudják vállalni annak lebonyolítását.
Rövid szünet után Lotta Muurien a Helsinkiben található Oodi Központi Könyvtárat (Oodi Helsingin keskustakirjasto) mutatta be. A nemzetközi kapcsolatok menedzsereként felelős könyvtáros betekintést nyújtott Finnország közkönyvtárainak kulturális szerepéről, majd magáról az Oodi könyvtárról, amely egyben kulturális központ. Az év elején nyílt központi könyvtár, amelynek neve magyarul Óda, rendezvények, találkozóhelyek, kiállítótermek, alkotóhelyek, tanulóhelyek, játszóházak, mozik, kávéházak és más terek-tevékenységek otthona. A részben automatizált könyvtár teljességében megfelel a mai elvárásoknak. Nem csoda, hogy az olvasó, tanuló és szorakozó hely az idén nyerte el „Az Év Közkönyvtára 2019” címet.
Az utolsó előadók Juhász Zoltán és Kertész Zoltán voltak a Békés Megyei Könyvtártól. Rövid könyvtári ismertető után a könyvtár újdonságait, a Kollabor és Digilabor tevékenységét mutatták be. A Kollaborban pedagógusok dolgoznak. A 200 méteres helyiségben „az ember és környezete” tevékenységek zajlanak. A Digilaborban előadásokat és foglalkozásokat tartanak. Többek között ki lehet próbálni a könyvkötészetet, a könyvkiadások csínját-bínját, ahol saját kiadványok is születnek.
Délután a székelyudvarhelyi könyvtár gyakorlati foglalkozásaiba nyerhettek betekintést a résztvevők. Jómagam a digitális planetáriumot tekintettem meg, és részt vettem fizikai kísérleteken is.
A gyakorlati tevékenységek vezetői:
- Kisfaludi Erika – Quilling papírcsík technika
- Kovács Erzsébet - Könyvtárpedagógia
- Sándor Krisztina – Fizikai kísérletek
- Szabó Károly – Fényírda és cianótípia
- Péter Gabriella – 3D film
- Szőcs Endre – Digitális planetárium
- Tóth Melinda – Olvasóklub
* * *
A konferencia második napján kerekesztal-beszélgetések következtek. A jelenlévő könyvtárosok választhattak az előző napi előadások témájából, amelyet a kiválasztott előadóval/előadókkal folytattak. Az érdeklődők jobban megismerhették azt a szakterületet, tevékenységet, amelyre a legjobban kíváncsiak voltak. 
 *
Ezt követve a Románia Magyar Könyvtárosok Egyesületének éves közgyűlésére került sor, míg a távolabbról érkezett vendégek városnézésen vehettek részt.
Délután pedig Székelyudvarhely környékét fedezhették fel azok, akik részt vettek az erre az alkalomra megtervezett kirándulásokon Énlakán, Bözödön, Kőrispatakon Szabó Károly vezetésével.

Este a Nyitott Könyvek Éjszakáján, mint tavaly is, a Kájoni János Megyei Könyvtár dolgozói is tevékenykedtek.
* * *
A konferencia résztvevői a következő településekről érkeztek: Beregszász, Békéscsaba, Bodrogszerdahely, Budapest, Csíkszereda, Cegléd, Csíkszépvíz, Gyergyószentmiklós, Helsinki, Kászonaltíz, Kolozsvár, Komárom, Korond, Marosvásárhely, Mezőgecse, Lövéte, Parajd, Sepsiszentgyörgy, Székelykeresztúr, Székelyudvarhely, Szekszárd, Szentegyháza, Tatabánya, Veresegyház, Zápszony.
* * *
Erdélyi iskolai könyvtárosok aki részt vettek a konferencián:
  1. Barabás Zója - Székelyudvarhelyről
  2. Borbé Levente - Csíkszeredából
  3. Dunkler Réka-Kinga – Székelyudvarhelyről
  4. Forreiter Csilla - Sepsiszentgyörgyről
  5. Kelemen Rebeka - Parajdról
  6. Lakatos Tamás (kultúrigazgató és községi könyvtáros is) - Kászonból
  7. Kiss Károly - Sepsiszentgyörgyről
A konferencia levezetője Gálovics Rózsa, a székelyudvarhelyi Nyirő József Városi Könyvtár munkatársa volt.

A rendezvény fő támogatója a Bethlen Gábor Alap volt.

Fotó: Borbé Levente és Szabó Károly
Borbé Levente



Nincsenek megjegyzések:

Mesés életek

Találkozás percei Szervező: Gábor Tünde Anikó , a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Líceum könyvtárosa Előadó: Borbé...