2019. szeptember 3., kedd

Az olvasás csodás univerzuma


Az olvasás számomra is egy csoda. Beindítja a fantáziát és elgondolkoztat. Néha felemel, néha lesújt. Nos, mindenféleképpen, ameddig nem tudunk aránylag védtelenül benne kacskaringózni, jó egy olvasómester, egy biblioterapeuta, aki a könyvek által kihozza belőlünk a kíváncsiságot, és az igényes életösvény felé tereli utunkat.


A kisebb-nagyobb lelki válság küszöbén álló fiataloknak, és nemcsak, isteni egy kötetlen, de jól irányított kalauzolás. Ezt a biblioterapeuta meg tudja oldani. Nagy feladat a lelkiválság megelőzése. Ha szeretnénk ezzel a szakmával foglalkozni, akkor érdemes szakavatottakhoz, és szakkönyvekhez fordulni.



Béres Judit „Azért olvasok, hogy éljek” Az olvasásnépszerűsítéstől az irodalomterápiáig (Kronosz kiadó, Pécs, 2017), egy ilyen könyv. Bevezet az olvasásnépszerűsítés rejtelmeibe. Központba helyezi az olvasóvá nevelést, a kritikai gondolkozást. Önmagunk és környezetünk megismerése a cél. Akiket sikerül „behálózni” eme végtelennek tűnő szabadságba, egyre több lépcsőfokot tud majd megtenni személyiségének önálló kibontakozása felé.

*
Béres Judit 2017-ben napvilágot látott könyve az olvasásról és annak tudatos irányításáról, több, mint segítőeszköz. Egy követendő életmódot tár elénk, ahol a végtelen lehetőségek fantázia világában való következetes kalauzolás útján, a történet tudatosítása által egyfajta katarzis élhető át. Lépésről-lépésre vezet be az olvasás ösztönzésének csodálatos univerzumába. Természetesen elméletei megalapozottak, példákkal alátámasztva. Meglévő értékeink átgondolására sarkall.

Remek könyv mindazoknak, akik olvasásnépszerűsítéssel és biblioterápiával foglalkoznak. Lehetnek szülők, nagyszülők, óvónők, tanítók, tanárok, könyvtárosok stb. A terápiás célú olvasás elsajátításának kézikönyve. Hasznos tankönyv mindazok számára, akik régóta művelik a biblioterápiás foglalkozást. Itt tippeket találhat különféle biblioterépiás csoportok kezelésére és levezetésére. A gyakorlati rész bemutatása, valamint a mellékletek elősegítik, jobban láttatják a szinte láthatatlannak vélt munka menetét. Úgyszintén nagy segítség a felhasznált irodalomjegyzék is.

A könyvet részenként, éppen amire szükségünk van belőle, is fel lehet sokadszorra is lapozni.

Borbé Levente,
könyvtáros

Nincsenek megjegyzések:

Kivételes alkotások a Márton Áron Főgimnázium diákjaitól

E tanév kezdetétől a Márton Áron Főgimnázium szépművészeti tantermében lázas munka folyt a beavatott diákok körében. Az újraha...