2023. március 30., csütörtök

Iskolai könyvtárosok biblioterápiája

2023. március 29-én délután a Debreceni Pedagógiai Oktatási Központ jóvoltából, a Tavaszi Pedagógiai Napok keretén belül meghívást kaptam egy biblioterápia témájú előadásra, amelyet nagy örömmel fogadtam el.

A Debreceni Oktatási Központ főosztályvezetője, Öri Józsefné Dalmi Anikó köszöntése után Parádiné Kenéz Tünde rendezvényszervező üdvözölt majd mutatott be a résztvevő könyvtárostanároknak és a magyar nyelv és irodalom szakos kollégáknak.

A témám, amiről beszéltem, az a romániai biblioterápia kibontakozásának rövid története, és az iskolai könyvtárakban való gyakorlati hasznosítása volt.

Kis bevezetővel indítottam, hogy melyek azok az órák, ahol alkalmasabbak a biblioterápiai tevékenységek. Ezt követően beszámoltam a saját biblioterápiás utamról, majd a foglalkozásokon tapasztalt gyakorlati fortélyairól, és kivitelezéséről. Az előkészületekben kiemeltem az anyaggyűjtést, az óratervezést, a hírverést és a foglalkozás időtartamát (hány alkalom). Fontosnak tartottam beszámolni a háttérmunka alapos megtervezéséről, az ezt követő foglalkozások eredményeiről, nehézségeiről és sikereiről. Hangsúlyoztam a magyar nyelv és irodalom szakos tanárok, valamint a kiszemelt osztályt tanító pedagógus kollégák, osztályfőnökök és a pszichológus bevonását a tevékenység akadálytalan lefolyása érdekében. Ugyanakkor hangoztattam, hogy az online forma egy nem szabadon választott foglalkozásnál nehézkesen működik.


Az előadásomban saját ötleteimet sorakoztattam fel, amelyek a jól kiválasztott irodalmi művek segítségével könnyebben révbe értek/érnek. Itt néhány szerző és irodalmi mű címe is elhangzott. Bemutattam azokat a szakmai oldalakat, ahol a biblioterápia témakörével foglalkozom (képes beszámolók, ötletek, kivitelezések, recenziók stb.).

Az összefoglaló után azt a szakirodalmat ajánlottam, amelyet előszeretettel használok fel. Utoljára hagytam a munkámmal kapcsolatos linkeket.

Az előadás után kérdéseket tettek föl az elhangzottakkal kapcsolatosan.

*

Köszönet jár a szervezőknek és a résztvevőknek egyaránt. Itt külön megemlíteném Peternainé Juhász Zsuzsát, a debreceni Ady Endre Gimnáziumtól, aki beajánlott erre a szakmai napra, Parádiné Kenéz Tünde rendezvényszervezőt, aki készségesen segített az online előadás lebonyolításában, valamint Posta János informatikust, aki eligazított a lezajlandó program technikai részében. 

 *

A Tavaszi Pedagógiai Napok programfüzete:  https://www.oktatas.hu/pub_bin/dload/kozoktatas/pok/Debrecen/2023/Program_TavasziPedagogiai_Napok_2023.pdf

Borbé Levente,

könyvtáros


Nincsenek megjegyzések:

ReMeK-e-hírlevél 2024/5. számából

Beavatás: néprajzi pályázat középiskolásoknak: Iskolai legendák – legendás iskolák A kolozsvári  Babeș –Bolyai Tudományegyetem Magyar Népr...