2023. március 1., szerda

Felolvasómaraton 2023

A Kájoni János Hargita Megyei Könyvtár az idén 15. alkalommal szervezte meg a felolvasómaratont. Ehhez az eseményhez, ugyanúgy, mint az előző esztendőkben, csatlakozott a Márton Áron Főgimnázium is.

A rendezvény időpontját 2023. február 28-ra tették. Az iskola könyvtárába 6 (hat) osztály jelentkezett be. A tantermekben közel 200 diák olvasott. Egy XII. B osztály Markó Ilona magyar nyelv és irodalom szakos tanár vezetésével részt vett a felovasómaraton megnyitóján. Ahol nem tudtak a rendezvény napján bekapcsolódni a programba, azok az elkövetkezendő napokban folytatják a felolvasást.


Az felolvasómaraton szerzője ezúttal a 140 esztendeje született Babits Mihály magyar költő, író, irodalomtörténész, műfordító, eszperantista, és a Nyugat folyóirat hajdani szerkesztője volt.

A rendezvényhez plakátot készítettem, amelyet az épületben több helyre is kifüggesztettem. A plakáton kívül Babits Mihály életrajzi adatait tartalmazó írásokat és fényképeket, valamint a levelezéseiből és köteteiről készített fotókat helyeztem el a könyvtár előtti nagy asztalon.


A Babits Mihály életének főbb momentumairól és munkásságáról készült bemutatóhoz a könyvtárba érkező diákoknak kis előadást tartottam. Másnap pedig az osztályokban is.

A gimnázium diákjai, tanárai és más alkalmazottai ezúttal Babits Mihály válogatott verses köteteiből, irodalmi tanulmányaiból, műfordításaiból és lapszerkesztéséből láthattak kiállítást a könyvtárban. A kiállítás anyagát kézbe is vehették.


A jelenlévő diákok többsége Babits Mihály ismertebb költeményeit, és a prózájából részleteket olvasott fel. Voltak, akik a Babits barátainak verseiből olvastak fel. Közkedvelt Ady Endre volt.


A felolvasómaraton alatt többszörösen is elhangzott költemények: A gazda bekeríti házát, A lírikus epilógja, Cigánydal, Egy szomorú vers, Fekete ország, Himnusz Irishez, Holt proféta a hegyen, Ima, Isten gyertyája, Itália, Petőfi koszorúi, Recitatív, Szőlőhegy télen,valamint a Jónás könyve költeményből.

A magyar nyelv és irodalom szakos tanárok a következő Babits regényekből olvastak fel részleteket: A gólyakalifa, Halálfiai és Timár Virgil fia.


Csata Emese tanárnő a diákoknak Karinty Frigyes Így irtok ti remekbe sikerült irodalmi stílus paródia kötetéből Babits Mihály kifigurázott verseit adta elő. Természetesen felolvasva azoknak a költeményeknek az eredeti változatát is.


A felolvasómaratonra bejelentkezett osztályok egy része a tantermekben olvasott fel. Természetesen, erre a célra lehetett használni a maroktelefonokat is. A gimnáziumban tartott felolvasómaraton társszervezői Borsodi László, Csata Emese, Csonta Noémi, Markó Ilona és Orbán Edina magyar nyelv és irodalom szakos tanárok voltak.

A gimnázium könyvtárában résztvevő osztályok: IX. B, IX. C, IX. F, X. B,  X. F és a XI.A.

A felolvasómaraton résztvevőit a megyei könyvtár által tervezett könyvjelzőkkel ajándékoztuk meg.


A helyi rendezvény házigazdája és szervezője jómagam voltam.



Mint az elmúlt esztendőkben is, otthon, családi körben tovább folytattam a felolvasómaratont.


Fényképezte: Csonta Noémi, Markó Ilona és jómagam.

Borbé Levente,

könyvtáros


Nincsenek megjegyzések:

ReMeK-e-hírlevél 2024/5. számából

Beavatás: néprajzi pályázat középiskolásoknak: Iskolai legendák – legendás iskolák A kolozsvári  Babeș –Bolyai Tudományegyetem Magyar Népr...