2023. március 2., csütörtök

Babits felolvasómaraton az erdélyi iskolai könyvtárakban

- Kis ízelítő az erdélyi magyar iskolai könyvtárakban zajló Babits Mihály felolvasómaratonról -

Néhány iskolai könyvtáros munkáját mutatom be, akik bekapcsolódtak a Babits felolvasómaratonba.

Természetesen, a hírek szerint szinte minden egyes iskolában tartottak Babits felolvasást, viszont az alábbiak megajándékozták a facebook-os hírfolyamot rövid ismertetőikkel és hozzácsatolt képanyagaikkal is:


1. A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumból öt osztály diákjai és hat tanár vett részt az idei felolvasómaratonon. A kisebb diákok a Barackvirág-ból olvastak fel, a nagyobbak pedig végigolvasták a Jónás könyve című elbeszélő költeményt. A kedvenc viszont minden osztálynál a Mindenik embernek a lelkében dal van… megzenésített változata volt, amit a részt vevők többször is meghallgattak és elénekeltek.

Forreiter Csilla, könyvtáros



2. ,,Tudod, hogy érted történnek mindenek" vallja a IV. C osztály is a Bihardiószegi Általános Iskolából.

Durkó Irén, könyvtáros



3. Parajd község iskolái (parajdi Áprily Lajos Általános Iskola, alsósófalvi Sükösd Ferenc Általános Iskola, felsősófalvi Székely Mózes Általános Iskola és a békástanyai iskola) is bekapcsolódtak a XV. Nemzetközi felolvasómaratonba. Babits Mihály életrajzával és munkásságával ismerkedtek meg a tanulók, megtapasztalták a közös felolvasás örömét, együtt énekeltek, majd illusztrációkat készítettek a választott versekhez.

Kelemen Rebeka, könyvtáros



        4. A Kájoni János Hargita Megyei Könyvtár az idén 15. alkalommal szervezte meg a felolvasómaratont. Ehhez az eseményhez, ugyanúgy, mint az előző esztendőkben, csatlakozott a Márton Áron Főgimnázium is. A rendezvény időpontját 2023. február 28-ra tették. Az iskola könyvtárába 5 (öt) osztály jelentkezett be. A tantermekben közel 200 diák olvasott. Egy IX. osztály Markó Ilona magyar nyelv és irodalom szakos tanár vezetésével részt vett a felovasómaraton megnyitóján. Ahol nem tudtak a rendezvény napján bekapcsolódni a programba, azok az elkövetkezendő napokban folytatják a felolvasást.

B.L., könyvtáros







Nincsenek megjegyzések:

ReMeK-e-hírlevél 2024/5. számából

Beavatás: néprajzi pályázat középiskolásoknak: Iskolai legendák – legendás iskolák A kolozsvári  Babeș –Bolyai Tudományegyetem Magyar Népr...