2024. október 7., hétfő

“ISKOLA MÁSKÉNT” a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumban

 

Az “Iskola másként” héten a könyvtárban is “másként” zajlott az élet. A Magyar Népmese Napja és Az Állatok Világnapja alkalmából sok meséskönyvet forgathattak az érdeklődők. Benedek Elekre emlékeztünk 165. születésnapja alkalmából, kiemelve a népmesék igazságait és tanításait, valamint azt a varázslatot, amiben olvasás közben részesülünk mindannyian. Hangsúlyoztuk, hogy az állatokat soha nem szabad bántani csak védeni és szeretni. Öröm volt látni a sok ragyogó szemű óvodást és kisiskolást, amint felismerték kedvenc meséik szereplőit, szeretett állataikat. A kiscsoportosokat Szakács Mária és Köble Hajnal óvó nénik, az elsősöket Mester Ágnes tanító néni, a másodikosokat pedig Gilyén Izabella tanító néni kísérte el a könyvek birodalmába.





Az V. osztályosok ismerkedtek a környezetükben levő sokszínű könyvtárral, a régi diákélet fennmaradt és megőrzött bizonyítékaival, és az iskolai ügyintézést irányító kedves személyekkel. Jártunk az igazgatói irodában, a titkárságon és a könyvelőségen, mindenhol szíves fogadtatásban részesültünk. Meglátogattuk a Liviu Rebreanu Városi Könyvtárat, ahol barátságos könyvtárosok magyarázták milyen sok és különféle könyv található egy helyen; a Bethlen Gábor Dokumentációs Könyvtárban Gordán Edina könyvtárosnő ritkaságokat mutatott, kézzel írott-illusztrált könyvet, fényképeket a régi időkből, mesélt arról is, hogyan alakult ki az írás, mire írtak kezdetben.


Jó volt a gyerekekkel “másként” lenni, oldottabb hangulatban közelebb kerülni hozzájuk, mást is mutatni-mesélni, mint amiben mindennap részesülnek. Köszönet mindenkinek, aki segített és részt vett a tevékenységek megszervezésében.

Ercsey Etelka,

könyvtáros

Forrás: https://www.facebook.com/etelka.ercsey



Nincsenek megjegyzések:

RMKE Vándorgyűlés Érmihályfalván

A Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesületének vándorgyűlését az idén október 10-11. között tartották meg Érmihályfalván. Mint előző esztendő...