2024. október 15., kedd

RMKE Vándorgyűlés Érmihályfalván

A Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesületének vándorgyűlését az idén október 10-11. között tartották meg Érmihályfalván. Mint előző esztendőkben, az idén is Erdély különböző településeiről, Magyarországról és Vajdaságból is érkeztek könyvtárosok és kultúrszemélyiségek. A két napos rendezvény az érdeklődők számára érdekes programokkal várt. Első nap a város Művelődési nagytermében voltak az előadások. Második nap az Érmihályfalvi Könyvtár adott helyet a szakmázásra.

A két napos rendezvény alatt nemcsak a könyvtárosok és a könyvtárak problémáiról tartottak megbeszéléseket, hanem szóba kerültek az egyesületi kérdések és más érdekfeszítő tevékenységek is. A könyvek és dokumentumok beszerzése továbbra is fontos téma maradt. Többek között szó esett könyvtárosi programokról.

Gheri Judit házigazda és Karsai Attila, a város polgármesterének köszöntőbeszéde után kezdetét vette a vándorgyűlés. 

 

Váncsa Judit a példaértékű doktori anyagát mutatta be. A több éven át készülő anyag ismertetőjét a Közkönyvtárügyünk szösszenetei 1945-2023. címen tárta elénk. Juditnak köszönhetően egy olyan munka született meg, amely átfogó képet nyújt az erdélyi magyar könyvtárak helyzetéről, annak könyvtárosairól, tevékenységeiről, a fent említett időszak alatt. Egyben kiindulópont lehet több könyvtárral kapcsolatos dolgozat megszületéséhez. Ezért a szakdolgozat több, mint egyszerű múltidézés. Lehet rá alapozni. 

Dunkler Réka, a székelyudvarhelyi Bethlen Gábor Általános Iskola könyvtárosa beszélt a könyvtárosi kapcsolatok gördülékenyebbé tétele érdekében elkészített kérdőívek hasznáról. Kiemelte, hogy az adatgyűjtés után már a könyvtárosok munkája is könnyebbé válna. Jobban tudnák segíteni egymást. 

Szőcs Endre, az RMKE elnöke, az egyesület megújult honlapjának az előnyeiről beszélt. A honlap egyben egy ablak a világra, amelyben saját tevékenységeink is szerepelnek. Ugyanakkor tartalmaz saját problémáink orvoslására adott lehetőségeket is. Egy olyan univerzum, ahol a könyvtárosok és a könyvtárak amelyben dolgoznak, egy képet adnak magukról, jelenlegi helyzetükről. 

A délutáni tanulmányút nemcsak kikapcsolódásra adott lehetőséget, hanem feltöltődésre egyaránt. A vándorgyűlés résztvevői autóbuszra ülve Nagykárolyba, majd Érmindszentre utaztak. Meglátogatták a Károlyi kastélyt és egyúttal a nagykárolyi polgármesteri hivatal épületét. Érmindszenten pedig Ady Endre szülőházát. Mindkét hely magáért beszélt. Megtiszteltetés és egyben felemelő érzés volt ott lenni.


 

*

Másnap az előadások az érmihályfalvi Máté Imre Városi Könyvtárban kerültek bemutatásra.

Pancza János a Quolto legutóbbi fejlesztését mutatta be röviden.

Juhász Zoltán a Békés Megyei Könyvtártól a kulturális turizmusra épülő, jól bevált programokat és rendezvényeket mutatta be. A könyvtárlátogatók számára is érdekes tevékenységek segítik a könyvtárhoz való ragaszkodást.

Vajdaságból érkezett Bednárik Prokec Zita a topolyai Juhász Erzsébet könyvtártól. A hallgatóság egy összképet kapott az ottani könyvtárakról az együttműködéstől kezdve, a nehézségeken át, egészen a sikerekig.

Illés Péter, a csongrádi Csemegi Károly könyvtár igazgatója, többek között a Kárpát-Medencei könyvtárosok találkozó helyéről tartott előadást. Természetesen az együttműködés fontosságára buzdított, hiszen így a problémákat közösen lehet orvosolni.

A vándorgyűlés kellemes és családias hangulatát Gheri Judit, a városi könyvtár felelőse, a munkatársa és önkéntes segítői teremtették meg.

 

A vándorgyűlésen résztvevő iskolai könyvtárosok (is) névsora:

Borbé Levente – Márton Áron Főgimnázium, Csíkszereda

Dunkler Réka – Bethlen Gábor Általános Iskola, Székelyudvarhely

Durkó Irén – Diószegi I-VIII. Általános Iskola, Bihardiószeg

Indrie Olimpia – Zelk Zoltán Általános Iskola, Érmihályfalva

Lakatos TamásKulturális referens, Kászon

Schmidt ErikaKölcsey Ferenc Főgimnázium, Szatmárnémeti

Széri Gabriella – Kalazanci Szent József Líceum, Nagykároly


Fényképezte: Borbé Levente és Szőcs Endre

Borbé Levente,

könyvtáros


Nincsenek megjegyzések:

RMKE Vándorgyűlés Érmihályfalván

A Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesületének vándorgyűlését az idén október 10-11. között tartották meg Érmihályfalván. Mint előző esztendő...