2008. március 18., kedd

Százéves a Nyugat folyóirat

Száz esztendő telt el a Nyugat irodalmi folyóirat alapításától. Habár 1908. január elsejére teszik a megjelenési időpontját, az első szám 1907 karácsonyán jelent meg Budapesten. Annak ellenére, hogy a folyóirat nagy népszerűségnek örvendett 1941-ben megvonták a működési engedélyét. Mindez a fasizmus térhódító politikája végett következett be.
Eleinte csak pár száz, később már több ezer példányszámban tudott megjelenni.
A lap a magyar irodalom nyugati szintre emelését tűzte ki céljául, ugyanakkor segítette a nyugati modern irodalom akkori legfrissebb törekvéseit.

Olyan neves írók, költők, irodalmárok és lapszerkesztők vettek részt a nyugat életében, mint: Babits Mihály, Kosztolányi Dezső, Ady Endre, Csáth Géza, Kaffka Margit, Tóth Árpád, Móricz Zsigmond, Szabó Lőrinc, Tamási Áron, Weöres Sándor és lehetne folytatni a névsort tovább.
A folyóirat 1930 után példányszáma visszaesett, később kéthetente, majd havonta jelent meg. 1941-ben Babits halálával a folyóirat is megszűnt, mivel a megjelenési engedély az ő nevére szólt.

A magyar televíziók több műsort közvetítettek és közvetítenek a Nyugat folyóirat nagyjairól, megfilmesített alkotásaikból.

A Nyugat folyóirat összes számát meglehet taláni a világhálón:
www.mek.iif.hu/porta/szint/human/szepirod/magyar/nyugat/html/index.html

Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...