2008. április 4., péntek

Kárpát-medencei mesemondó verseny

2008 a MAGYAR RENESZÁNSZ ÉVE; Hunyadi Mátyás trónra lépésének 550. évfordulója. Ebből az alkalomból az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) és az Egyszervolt a Magyar Gyermekkultúráért Alapítvány – a verseny társkiíróival – a Magyartanárok Egyesületével, a Magyar Olvasástársasággal és a Budavári Önkormányzattal közösen – mesemondó versenyt hirdet a magyarországi és a határon túli magyar általános iskolák 4-8. évfolyamos és a középiskolák (gimnazista, szakközépiskolás és szakiskolás) diákjai számára.
A mesemondó verseny döntője 2008. szeptember 30-án a magyar népmese napján, Benedek Elek születésnapján lesz Budapesten, a Budavári Palotában, az Országos Széchényi Könyvtár dísztermében. A szavalóverseny zsűrijének elnöke Helyey László színművész lesz.
Ezen a napon mutatjuk be a Mesék Mátyás királyról című új, multimédiás honlapot is.
Az országos döntőt megelőzően 2008. szeptember 8. és 19. között a területi döntőkre kerül sor, melyek helyszínei könyvtárak lesznek. A területi döntőkből kategóriánként egy-egy fő juthat tovább az országos döntőbe.
Kérjük az iskolákat, hogy a 2007/2008-as tanév végéig rendezzék meg az iskolai fordulót és a területi versenybe továbbjutott tanulók nevét és adatait 2008. június 13-áig regisztrálják ezen az oldalon.
Az iskolai fordulóra minden diák az iskolájában jelentkezzék! A területi döntőbe minden iskola kategóriánként egy-egy tanulót nevezhet.

Jelentkezés a területi döntőbe ezen az oldalon lehet: http://www.matyasmesek.egyszervolt.hu/ 2008. április 5-től
1. kategória: 4–6 évfolyamos diákok (10–12 éves)
2. kategória: 7–9 évfolyamos diákok (13–15 éves)
3. kategória: 10-12/13 évfolyamos diákok (16–18 éves)
A versenyzőknek egy mesével kell készülniük: melyet a mellékelt listán megadott kötetekből kell választaniuk. A választott mese 8 percnél nem lehet hosszabb. Az országos döntőbe jutott versenyzőkkel a döntőt követően – várhatóan 2008 őszén – az OSZK hangstúdiójában hangfelvételt készítünk. A hanganyagot megjelentetjük a Magyar Elektronikus Könyvtár (OSZK) által, Hunyadi Mátyás tiszteletére készített honlapon.

Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...