2010. április 26., hétfő

Könyvtárosok napja

Április 23-a egy ünnep a könyvtárosok számára. Ez a nap a Könyvtárosok Napja Romániában, amely ünnep szoros kapcsolatban áll az 1995-től az UNESCO által kinyilvánított Könyv Világnapjával és a Szerzői Jogok Nemzetközi Napjával.

A Márton Áron Gimnázium könyvtára ez alkalommal együttműködve a pedagógusokkal négy órás programot szervezett.
A reggeli órákban a X.D. és a IX. B. osztályos tanulók Püsök Anna románszakos  tanárnővel tették tiszteletüket a könyvtárban. Az első órában a X.D. osztályosok beszéltek a két világháború közötti román regényről és annak  kiemelkedő képviselőiről, mint: Mihail Sadoveanunak A balta, Liviu Rebreanunak a Ion, George Călinescunak az Ottilia titka, Camil Petrescunak A szerelem utolsó, a háború első éjszakája című regénye. Az óra végét egy kis irodalomtörténettel zárták, megemlítve George Călinescu munkásságát. A  második tevékenységként a IX.B osztályosok kommunikációs órát tartottak román nyelvből. A beszélgetés reklámszövegértésről, a közírás fortélyairól szólt. A diákok csoportokban is dolgoztak.
 A harmadik órában András Éva tanító látogatta meg negyedikeseivel a könyvtárat. Ezúttal Borbé Levente könyvtáros hívta meg a gyerekeket egy rövid időutazásra. A gyerekek bepillantást nyerhettek az írás, a könyv és könyvtárak kialakulásának és fejlődésének fontos állomásairól, mai helyzetéről, és a csíkszeredai Márton Áron Gimnáziumhoz kapcsolódó, ferencesek által létesített nyomdáról, könyvkötő műhelyről és az iskolai könyvtárról.








Az utolsó rendezvény Sturzu Maria román nyelv és irodalom szakos tanárnő vezetésével zajlott a IX.D. osztályos diákokkal. Ők együtt köszöntötték e nap alkalmából a könyvtárost és a dokumentarista kollégát. Témaként Szerelmi versek a román és a világirodalomban lett kiválasztva. Többek között beszéltek Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu, Lucian Blaga, Nichita Stănescu, Marin Sorescu szerelmi költészetéről. A világirodalomból több kiváló költő mellett megemlítették Shakespearet és a szerelmi történetek remekbe sikerült művét Romeo és Júliát.

A könyvtár mind a négy rendezvényhez anyagot biztosított úgy könyvekkel, mint világhálós és más információkkal együtt.

A rendezvénysorozat szünetek alatti időszaka is aktívvá tette a könyvtárat és a dokumentációs információs központot, hiszen kiállítás nyílt az utóbbi esztendőkben vásárolt könyvek javából.

 A rendezvény szervezői:
Borbé Levente könyvtáros
Balázs-Bécsi Enikő dokumentarista

Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...