2011. április 3., vasárnap

ReMek-e-hírlevél 2011/4 számából

Erdély felfedezése
A Székelyföld kulturális folyóirat pályázatot hirdet a jelenkori erdélyi társadalom sokszínű valóságából merítő, nyelvi igényességgel megírt, olvasmányos riportok, irodalmi szociográfiák alkotására. Maximális terjedelem 30 flekk (1 flekk 1350 karakter).
A pályamunkákat 2 példányban, jeligével ellátva (feloldását zárt borítékban) 2011. december 31-ig lehet benyújtani a Székelyföld szerkesztőségének címére (530170 Csíkszereda, Tudor Vladimirescu u. 5. sz.).
A pályázat díjai: I. 3000 lej; II. 2500 lej; III. 2000 lej.
Eredményhirdetésre 2012 márciusában kerül sor. A díjazott művek közlési jogát a Székelyföld folyóirat fenntartja.
Forrás: http://erdely.ma/palyazatok.php?id=87246

Idén is lesz Aranykönyv-szavazás
Tavaly az évtized legnépszerűbb könyvére voksolhattak az olvasók az Aranykönyv-szavazáson, idén pedig 2010 kedvenceit keresik hat kategóriában egészen májusig a szervezők.
A megmérettetés sajtókommunikációjáért felelős ügynökség tájékoztatása szerint a szavazás első köre 2011. április 3-ig tart: addig bárki ajánlhatja kedvenc, tavaly megjelent könyvét, kiegészítheti azzal a szervezők listáját. A második fordulóban, amely április 4. és 24. között zajlik, a korábban legnépszerűbbnek bizonyult 50 kötet verseng tovább. Április 25. és május 5. között pedig eldől, hogy a legnépszerűbb tízből melyik könyv és szerzője nyeri meg a közönség díját, amelyet május 12-én adnak át az Aranykönyv Gálán.
Ajánlásokat tenni és szavazni összesen hat kategóriában lehet a www.aranykonyvszavazas.hu oldalon. Külön indulnak a szépirodalmi, a szórakoztató irodalmi, a gasztronómiai, az ismeretterjesztő, valamint a gyermek- és ifjúsági könyvek. A “klasszikus” címszó alatt pedig azokat a műveket gyűjtik, amelyek nem 2010-ben láttak először napvilágot, de tavaly újra megjelentek. Az első Aranykönyv-szavazáson, amelyen az elmúlt évtized kedvenceit keresték, olyan kötetek győzedelmeskedtek, mint például Szabó Magda Abigélja, Jane Austentól a Büszkeség és balítélet, Rácz Zsuzsa Állítsátok meg Terézanyut című regénye, Tolkien Gyűrűk ura-trilógiája, Szerb Antal munkája, A világirodalom története, Fekete István Vukja, a Harry Potter és a bölcsek köve, J. K. Rowling varázslómeséje, vagy Frank Júlia Óriás szakácskönyve.
A szavazást szervező Libri az idei Aranykönyv 2010 megmérettetéssel szeretné megmutatni, hogy a magyar olvasók nemcsak az úgynevezett klasszikusok iránt érdeklődnek, hanem szívesen vásárolnak kortárs szerzőket és könyveket is.
Forrás: http://kultura.hu/main.php?folderID=887&articleID=310932

Könyvadomány Udvarhelynek
Újabb szakkönyvekkel, hangos- és gyermekkönyvekkel bővült a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár gyűjteménye, tatabányai testvérkönyvtárának a sikeres pályázata nyomán.
A könyvcsomag az udvarhelyi könyvtár számára hiánypótló. A két intézmény között immár öt éve működik hivatalosan is testvérkönyvtári kapcsolat. Az elmúlt évben a magyarországi intézmény sikeres pályázatának köszönhetően, amelynek haszonélvezője ezúttal a székelyudvarhelyi könyvtár, mintegy 220 ezer forintnyi összegre vásárolhattak könyveket, olyanokat, amelyek keresettek, és jelentősen segíthetik a diákok munkáját - mondta Szabó Károly könyvtárigazgató, kifejtve, hogy kihasználnak minden olyan programot, amellyel bővíteni tudják a jelenlegi 280 ezres könyvállományt, mivel a városháza nem tud kellő támogatást nyújtani a könyvtárfejlesztésre. A tatabányai könyvtár igazgatója, Csics Gyula a több mint fél évtizedes kapcsolat pozitív hozadékának nevezte azokat a programokat, amelyeket az udvarhelyi könyvtár év közben szervez, és amelyeket ők is átvesznek és megszerveznek ezentúl. Példaként említette az olvasótábort, amelyet a Hargitán szervezett meg az itteni intézmény, de örömmel bekapcsolódnának egyéb programokba is, így például a Nyitott könyvek éjszakáját ők is megszerveznék. Udvarhely harmincezer lakosa közül egyébként mintegy tizenkétezren iratkoztak be a városi könyvtárba, ezzel szemben Tatabánya hetvenezres lakosságából a városban működő két könyvtárban nyolcezer olvasót regisztráltak összesen.
Forrás: http://www.kronika.ro/index.php?action=open&res=49044

Szerkesztők:
Bákai Magdolna, bakai.magdolna@gmail.com
Kelemen Katalin (Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda, könyvtáros), kelemen.katalin@yahoo.co.uk
Tóth-Wagner Anikó (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, könyvtáros), twsa@freemail.hu
Olvasószerkesztő: Szonda Szabolcs (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, igazgató), szonda_szabolcs@kmkt.ro
E lapszám felelős szerkesztője: Tóth-Wagner Anikó
A hírlevél változatlan formában szabadon terjeszthető. Megrendelhető a következő címen: ReMeK-e-hirlevel@yahoogroups.com, vagy jelezze megrendelési szándékát a bakai.magdolna@gmail.com címen.

Nincsenek megjegyzések:

Harom-vára túra a IX. E osztállyal

Romok a Harom-várából * * * A csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium IX. E osztályos diákjaival és Tankó József angol nyelvtanárr...