2012. február 7., kedd

HERTZA MIKOLA írásai



Egy hete mutatták be a Székelyöld folyóirat 2012. januári számát, ahol Hertza Mikola volt a meghívott. Lövétei Lázár László, bemutatva a folyóiratot, kérdésekkel „bombázta” a meghívottat, amelybe később Molnár Vilmos is beszállt.
            A baráti légkörben zajló beszélgetés egészen érdekes és egyben szórakoztató is volt. Mikola beszélt írói pályafutásáról és néhány rövidprózát fel is olvasott írásai közül.
            Már gyerekkorában megfordult a fejében, hogy tollat ragadjon. Írt kisprózát, „füzetbe vésett sorozatregényeket”, a későbbiekben pedig drámákkal is kísérletezett. Sőt, diákkorában nagy népszerűségnek örvendtek művei. Alkotásait közölte a Hargita, az Ifjú Munkás (a későbbi Ifi Fórum), a Zabhegyező, a Székelyföld és a Kalotaszeg. Tíz esztendei hallgatás után újra írni kezdett, ezúttal inkább rövidprózákat, amelynek nagy részét közölték a Székelyföldben, a Helikonban, az Irodalmi Jelenben, és az Erdélyi Szép Szóban.
            Írásai, ahogy jómaga is fogalmazott, rövidségük végett könnyen olvashatóak. Mégis a rövidprózák nemcsak a terjedelmük miatt zökkenőmentes olvasmányok, hanem a groteszkhumorba megbújó mai létformának bemutatása révén is. Hertza írásbeli világa elkísér az ellentmondások birodalmába, amilyen a mai világ is. A szereplők többsége Kárpát-medencei, Közép-Kelet-Európai hős, akiknek történetei a balkáni és globalizációs hangulatot felidéző történések. A humort az egyenetlenség szüli meg, mint, ahogy előfordul Örkény egyperceseiben is. Olvasás közben az események sodrában egy kis Karinthy és Bodor Ádám ízt is fel lehet fedezni. Néhány kérdés is felvetődik munkáiban, amelytől a szimpla történet az egyetemes emberit feszegeti.
            Végül, de nem utolsósorban fontos szót ejteni még meg nem jelent kötetéről. Már a Szabó Gyula-emlékdíj átvételekor megemlítették a kötettel nem rendelkező szerzői státust. Hozzátenném, hogy virtuális kötete igenis van. Ennek élő bizonyítéka a honlapja. Ott lehet böngészni írásait. Hogy a közeljövőben sikerül-e kiadni egy Mikola kötetet az eddigi írásaiból, az a jövő zenéje.
Mindenképpen érdemes „fellapozni” Mikola honlapját, a kortárs erdélyi magyar irodalom egyik tehetséges fiatal írójának munkáit.
                
           
Életrajzi adatok:
1974. április másodikán született Csíkszeredában.
Legfőképpen rövidprózákat ír.
Rendszergazda és számítógépes programozó

Honlapcíme: www.mikola.ro 

Borbé Levente
 

Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...