2012. július 3., kedd

ReMeK-e-hírlevél 2012/07. számából

Elindult az új Európai KönyvtárAz Európai Könyvtárat (The European Library - TEL) eredetileg 2005-ben hozták létre, mint a CENL (Az Európai Nemzeti Könyvtárak Konferenciája) szolgáltatását. Föderatív keresési szolgáltatáson keresztül hozzáférést nyújtott az európai nemzeti könyvtárak gyűjteményeihez.
Néhány fontos jellemző az újdonságokból: a TEL-adatbázisban eddig nemzeti könyvtárak anyaga szerepelt, most jelentős egyetemi könyvtárak anyagával bővült a gyűjtemény; nemcsak katalógus-rekordokat, hanem digitális objektumokat is tartalmaz.
Az Európai Könyvtár új portáljának elindításával a világ kutatói közösségei példa nélküli módon férhetnek hozzá 46 európai nemzeti és egyetemi könyvtár gyűjteményéhez. A részt vevő országok listája itt tekinthető meg: http://www.theeuropeanlibrary.org/tel4/discover/contributors
Videó: http://www.youtube.com/user/theeuropeanlibrary
Forrás: http://www.tudaskozpont-pecs.hu/index.php?m=1&id=378

Leköszönt a gyergyószentmiklósi könyvtárigazgató
Romfeld Ákos fotókiállításának záróakkordjaként, 2012. június 21-én jelentette be Kisné Portik Irén, a gyergyószentmiklósi könyvtár igazgatója, hogy távozik az intézmény éléről. A következő három hónapra már új, ideiglenes intézményvezető látja el a könyvtármenedzseri teendőket. A menedzseri munkakör betöltésére rövidesen versenyvizsgát írnak ki. A versenyvizsgán öttagú, szakemberekből álló bizottság rangsorol, őket a városi tanács határozattal nevezi ki.
Forrás: http://www.szekelyhon.ro/aktualis/gyergyoszek/lekoszont-a-konyvtarigazgato
http://www.szekelyhon.ro/aktualis/gyergyoszek/onkormanyzat-szemelyi-valtozas-kiegeszites-varhato
Bálint Tibor-emlékévIdén nyolcvan éves lenne Bálint Tibor. Az évforduló kapcsán számos rendezvénnyel emlékeznek meg a kolozsvári íróról, akinek legnépszerűbb regénye a Zokogó majom. A Bálint Tibor Baráti Társaság Bálint Tibor Emlékévnek titulálja a 2012-es évet. Május 29-én Budapesten a Petőfi Irodalmi Múzeumban emlékestet szerveztek, amelyet Szőcs Géza, akkori kultúráért felelős államtitkár nyitott meg, a kerekasztal-beszélgetést Antall István, a Magyar Rádió irodalmi szerkesztője vezette. Bertha Zoltán irodalomtörténész, a Bálint Tiborról szóló monográfia írója derűs nosztalgiával és a szakember pontos ismereteivel emlékezett vissza az író elragadó személyiségére.
A Forrás-nemzedékhez tartozó Bálint a külváros autentikus realizmusát bájos, szürreális elemekkel ötvözte – fejtette ki Bertha, és munkásságát többek között Mándy Ivánéhoz hasonlította. Ahogyan Mándy felvillantotta Budapest sokarcú forgatagát, úgy Bálint Tibor is igyekezett megragadni Kolozsvár ízét, hangulatát. A hatvanas évek Kolozsvárjának életérzése, a kiskocsmák és munkástelepek világa elevenedik meg például a Bábel toronyháza és a Zokogó majom című regényeiben. Bertha szabatosan körülírta Bálint jellegzetes témáit: a kisemberek ábrázolójának, a kolozsvári magyarság groteszk, abszurd, mégis valós helyzetét rögzítő írónak nevezte.
További információk, fotók a http://www.balinttibor.com honlapon.
Forrás: http://www.eirodalom.ro/index.php/hirek-tudositasok/272-balint-tibor-emlekev

E lapszám felelős szerkesztője: Bákai Magdolna

A hírlevél változatlan formában szabadon terjeszthető. Megrendelhető a következő címen: ReMeK-e-hirlevel@yahoogroups.com, vagy jelezze megrendelési szándékát a bakai.magdolna@gmail.com címen.


Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...