2013. június 12., szerda

A Természet Világa folyóirat szerepe Erdélyben



Fotó: Bedő György
2013. június ötödikén este hat órai kezdettel a Kájoni János Megyei Könyvtárban A Természet Világa Erdélyben, 144 év a természettudomány szolgálatában címmel tartott előadást Staar Gyula a Természet Világa folyóirat szerkesztője, Weszely Tibor matematikus-tudománytörténész, és Oláh Gál Róbert matematikus, Bolyai kutató.
Fotó: Bedő György
Staar Gyula rövid beszámolót tartott a Természet Világa történetéről és annak fontosságáról „144 év a természettudomány szolgálatában” címmel. A folyóirat havonta jelenik meg immár, ahogy az előadás címe is suggalta, 144 esztendeje. A lapot a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat adta ki, kezdetekkor Természettudományi Közlöny néven. A Természet Világa folyóirat, túlélve a két világháborút, továbbra is megmaradt igazi igényes ismeretterjesztő tudományos folyóiratnak a tudomány után érdeklődők körében.
Weszely Tibor „Egy folyóirat, mely összeköti a magyarságot” címmel tartott előadást. Beszédében hangsúlyozta, hogy a folyóirat a magyar kultúra egyik alappillérévé vált népszerű tudományos írásaival. Mindez annak köszönhető, hogy sikerült összefognia a Kárpát-medencei magyar értelmiséget és a természettudomány iránt érdeklődők színe-javát. A cikkek között megtalálhatóak ezen Európai régió kiváló tudósainak írásai. Nagy öröm volt hallani, hogy helyet adnak fiatal tehetségeknek is, akiknek munkáit külön kis füzetekben adják ki. Szintén egy sikeres ötlet. Így ők is részesei a fiatal tehetségek kibontakoztatásának.
Oláh-Gál Róbert a Természet Világában a Bolyaiakról található írásokról tartott rövid ismertetőt „Bolyaiak a Természet Világában” címmel. Jó volt időutazást tenni legnagyobb magyar matematikusaink világában. A folyóirat több írást és egy különszámot is megjelentetett róluk. A cikkekben betekintést lehet nyerni életükbe és munkásságukba egyaránt, kiemelvén az apa és fiú tudományos tevékenységüknek kapcsolatát.
Az igen érdekes és tartalmas előadás végpontját a felszólalók beszédei koronázták meg, akik bebizonyították a lap időszerűségét. Nagy Antal nyugdíjas középiskolai fizika tanár külön megköszönte a Természet Világa folyóiratnak a több évtizeden át aktuális információkat, amelyeknek nagy hasznát vette a tanítás színesebbé tételében. Halász Gyöngyi, a Márton Áron Gimnázium jelenlegi fizika tanára jelképes ajándékkal lepte meg a folyóirat szerkesztőjét, és elmondta, hogy a Gimnáziumban sokan érdeklődnek a folyóirat után, szerencsére néhány évfolyam megtalálható belőle a könyvtárban, amelyet előszeretettel vesznek kézbe tanárok és diákok egyaránt.

* * *

A tartalmas bemutató és felszólalások után Staar Gyula a szerkesztőség nevében Forgách Béla nyugalmazott mérnök ajándékát, a folyóirat negyven évfolyamát adományozta a könyvtárnak, amelyet Kopacz Katalin könyvtárigazgató vett át. Ezentúl a természettudományok iránt érdeklődők Csíkban is lapozhatják a folyóirat korábbi számait.
Fotó: Borbé Levente
Másnap Staar Gyula kedves felesége és Oláh-Gál Róbert társaságában, Nagy Antal tanár úr irányításával meglátogatták a Márton Áron Gimnáziumot. A könyvtárban a könyvtáros kalauzolta őket végig, ahol a régi világból maradt 1890-es Természettudományi Közlönyt is őriznek.
Fotó: Balázs-Bécsi Enikő
Fotó: Balázs-Bécsi Enikő
További információk az eseményről:

Link a  Természet Világa honlapjához:
www.termeszetvilaga.hu


Borbé Levente

Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...