2013. július 4., csütörtök

ReMeK-e-hírlevél 2013/7. számából

Magyar Könyvtárosok VII. Világtalálkozója
A Világtalálkozó két napja (2013. május 28–29.) alatt elhangzott előadások, hozzászólások, kerekasztal-megbeszélések és a tervezethez érkezett csaknem ötven hozzászólás alapján elkészültek a Magyar Könyvtárosok VII. Világtalálkozójának ajánlásai a 2014–2020-as tervidőszakra készülő könyvtári fejlesztési stratégiához. Az ajánlások végleges változatát a Könyvtári Intézet juttatja el a minisztérium Könyvtári Osztályára.
A Világtalálkozón elhangzott előadások prezentációi,az eseményen készült videó-felvételek (Program menüpont) és fotók (Galéria menüpont) már elérhetők a rendezvény honlapján.
Forrás: http://ki.oszk.hu/content/magyar-konyvtarosok-vii-vilagtalalkozoja

Megújult a Kájoni János Megyei Könyvtár honlapja
A Kájoni János Megyei Könyvtár 2012 decemberében nyitotta meg kapuit új székhelyén. Az intézmény folyamatosan aktuális tartalmakkal frissülő honlapjának arculata is megújult. Hargita Megye Tanácsa támogatásával készült el, és 2013 júniusában vált elérhetővé. Az új könyvtári honlapot magyar, román és angol nyelvű használói felülettel tervezték, jelenleg a magyar és román nyelvű változat érhető el. Az angol nyelvű használói felület még fejlesztés alatt áll.
Magyar felülete az alábbi webcímen érhető el: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu
A román nyelvű felület elérhetősége: http://biblioteca.judetulharghita.ro/ro
A honlap nyitóoldalán a friss intézményi híreket találjuk, a soron következő könyvtári eseményekről, rendezvényekről tájékozódhatunk. Képes beszámolók adnak ízelítőt a könyvtárban zajló változatos, különböző csoportokat, korosztályokat vonzó programokról, beszámolók olvashatók a már lezajlott rendezvényekről. (http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/h/106/aktualis)
A honlap használói a Könyvtárunkról menüt megnyitva tájékozódhatnak a megyei könyvtár részlegeiről, szolgáltatásairól, a könyvtárhasználat feltételeiről. Hargita megye közkönyvtárai cím alatt az egyes könyvtárakra vonatkozó fontosabb információk, a könyvtárosok számára módszertani segédletek is elérhetők.
Az Elektronikus könyvtár menüre kattintva, az online katalógusban a Kájoni János Megyei Könyvtár gyűjteményei mellett más székelyföldi könyvtárak – többek között a kézdivásárhelyi és gyergyószentmiklósi könyvtár –, illetve Hargita megyei községi és városi könyvtárak online katalógusában is kereshetnek a távoli felhasználók: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/h/129/online-katalogus
Ugyanitt a Digitalizált dokumentumok cím alatt a folyamatosan gyarapodó digitális könyvtári gyűjtemény érhető el. Ezek elsősorban regionális vonatkozású helytörténeti dokumentumok, amelyek a Magyar Elektronikus Könyvtárban (MEK) és az Elektronikus Periodika Adatbázisban (EPA) válnak elérhetővé: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/h/130/digitalizalt-dokumentumok
A könyvtár- és helytörténet iránt érdeklődők a csíkszeredai könyvtárak történetéről és a könyvtár névadójáról, Kájoni Jánosról is találnak adatokat, Hargita megyei személyiségekhez kapcsolódó kerek évfordulókról tájékozódhatnak a helytörténeti évfordulók naptárából. A Kiadványok cím alatt megtalálják a honlapon a könyvtár helytörténeti vonatkozású kiadványait is. A ReMeK-e hírlevél archivált számai is elérhetők a könyvtár honlapjáról, ugyancsak az EPA adatbázisából. (http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/h/135/remek-e-hirlevel)
A honlap nyitóoldalról elérhető a könyvtár blogja (http://kjmkhr.blogspot.ro/), Facebook-oldala, valamint Hargita Megye Tanácsának hírei és Hargita megyei kulturális intézmények honlapjai is.
Forrás: Kelemen Katalin, Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda

Az ördög megint Csíkban – Molnár Vilmos új prózakötetét mutatták be
Molnár Vilmos Márai-díjas csíkszeredai író Az ördög megint Csíkban című, új novelláskötete a kolozsvári 3. Ünnepi Könyvhéten mutatkozott be idén június elején. A Bookart Kiadónál megjelent könyvet 2013. június 12-én délután nagy érdeklődés közepette mutatták be a Kájoni János Megyei Könyvtárban. A kellemes, szórakoztató estén Albert Katalin és Szabó Zsolt zenéje teremtette meg az alaphangulatot. A szerzővel Fekete Vince és Lövétei Lázár László – a Székelyföld munkatársai – beszélgettek. Molnár a kötetben megjelent írásaiból olvasott fel néhányat. Sajátos humor, nyelvi játékosság jellemzi szövegeit, amelyek gondolkodásra ingerelnek, a képzelet által teremtett helyzetekkel is szeret játszani, az élet apró furcsaságaira figyel az író.
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/36/az-ordog-megint-csikban--molnar-vilmos-uj-konyvet-mutattak-be-a-konyvtarban

Könyvbemutató Puskás Tivadarról, a telefonközpont feltalálójáról
Puskás Tivadarról, a telefonközpont feltalálójáról szóló könyvet mutattak be 2013. június 13-án a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében. A Puskás Tivadar, a nagy magyar feltaláló című kötet három szerző - Puskás Attila, Csáky Ernő (Sepsiszentgyörgy) és Dr. Rajnai Zoltán (Budapest) - kutatómunkájának köszönhetően 2012-ben jelent meg.
A bemutatóról a Székelyhon portálon: www.szekelyhon.ro/aktualis/csikszek/konyv-a-telefonkozpont-feltalalojarol
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/37/puskas-tivadar-a-nagy-magyar-feltalalo-cimu-kotetet-mutattak-be-konyvtarunkban

"A szabadság terhe" – könyvbemutató a székelyudvarhelyi könyvtárban
Székelyudvarhelyen is bemutatták László Márton és Novák Csaba Zoltán A szabadság terhe – Marosvásárhely, 1990. március 16–21. című kötetét. A Városi Könyvtárban tartott rendezvényen Novák Csaba Zoltán is részt vett. A szerzőpáros könyve a Pro-Print Könyvkiadó gondozásában jelent meg, a kötet számos új forrást feldolgozva, ok-okozati összefüggések feltárása révén ismerteti és elemzi az 1989. decemberi rendszerváltástól márciusig zajló történéseket. A közönségtalálkozón jelen lévő szerzőt Pál János faggatta a szerkesztői és kutatói munkáról.
Teljes írás itt: http://szekelyhon.ro/muvelodes/szakmai-de-magyar-tortenet

Szőcs Endre: legyen élő ház a könyvtár
Szőcs Endrével, a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár új vezetőjével beszélgetett az Udvarhelyi Híradó szerkesztője:
"Valószínű, csodákat nem fogok művelni. Nem is akarok. Akkor volnék elégedett, ha látnám, hogy az udvarhelyi köztudatban a könyvtár egy élő ház lenne, ahová bárki, bármikor szívesen betér".
Teljes interjú itt: http://uh.ro/kultura/alter/13808-szocs-endre-legyen-elo-haz-a-konyvtar


Szerkesztők:

E lapszám felelős szerkesztői: Kelemen Katalin, Borbé Levente
A hírlevél változatlan formában szabadon terjeszthető. Megrendelhető a következő címen: ReMeK-e-hirlevel@yahoogroups.com, vagy jelezze megrendelési szándékát a bakai.magdolna@gmail.com címen.




Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...