2014. március 4., kedd

ReMeK-e-hírlevél 2014/3. számából

Sebestyén Péter: Tüzet hoztam! – könyvbemutató
Sebestyén Péter Tüzet hoztam! című kötete már a harmadik a Biblikus gondolatok alcímet viselő sorozatban. A kolozsvári Verbum Kiadó gondozásában tavaly megjelent kötetet 2014. február 6-án népes közönség előtt mutatták be Csíkszeredában, a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében. A kötet utószavát jegyző Balog László, a Sapientia EMTE csíkszeredai tagozata könyvtárának igazgatója ismertette a szerzőt, értékelte munkásságát. A találkozó moderátorának szerepét Bács Béla János vállalta, aki a szerzővel és Balog Lászlóval többek között az erdélyi egyházi irodalom jelenlegi helyzetéről beszélgetett.
Forrás és teljes cikk itt: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/95/tuzet-hoztam--sebestyen-peter-uj-konyvet-mutattak-be-konyvtarunkban
Forrás: http://szekelyhon.ro/aktualis/csikszek/lelki-utravalok-peter-patertol 

Bálint-nap, ahogy anagykönyvben meg van írva
Február 14. alkalmából sokan sokféleképpen ünnepelnek, a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár immáron hat éve teremt lehetőséget minden évben, hogy Balassi Bálint munkásságát újrafelfedezzék az érdeklődők. Az intézmény rendezvényeiről és terveiről Szőcs Endre, a könyvtár igazgatója és Szabó Károly, a látvány- és hangzóanyagrészleg vezetője számolt be.
Elmondták, hogy a Bálint-napi Balassi-fesztiválhoz mintegy hat évvel ezelőtt csatlakoztak, a http://www.balassi.eu honlapon megjelent felhívásra, és azóta évente különféle rendezvényekkel emlékeznek meg Balassi Bálintról, Bálint-napon. Volt már felolvasóest, volt régizenei előadás Balassi megzenésített költeményeiből, de volt hanglemezről lejátszott anyag is, kiállítás is Balassi-költemények ihlette illusztrációkból, idén pedig könyvkiállítással és „Bálint-kártyákkal” tisztelegtek.
A könyvkiállításon a magyar reneszánsz neves alakjának műveit tekinthették meg a látogatók, amelyek egy része a Haáz Rezső Múzeum Tudományos Könyvtárából származik, de ezen régi könyvek mellett a könyvtár saját, újabb kiadású könyveit is kiállították. Habár az idei kiállítás újdonságnak számít, az már kevésbé, hogy a könyvtár egy határon túlról induló programba kapcsolódik be.
Az intézmény vezetői elmondták, hogy szerveztek már közös kiállítást a Petőfi Irodalmi Múzeummal, járt erre vándorbusz, résztvevői voltak a Nagy Könyv akciónak is. Aprólékosan tervezett és következetes tevékenységre utal az, hogy az egyes programokat folyamatosan rendezik meg, például kétszer volt már A Nagy Versmondás Udvarhelyen, több ízben volt alkalmuk „hanyagnak lenni” a Veszíts el egy könyvet akcióban. Már hét éve várhatják nagy izgalommal az éves Tres Court – Nagyon Rövid Filmek nemzetközi fesztivált, amelyet a Romániai Francia Intézettel együttműködésben szerveznek meg, de az udvarhelyi könyvtár a Filmtettfeszt házigazdáinak sorába is belépett. Fontos újítás a Rukkola mozgalomhoz való csatlakozás, az itteni könyvbarátok örvendhetnek a saját happontnak, és más rendezvények mellett idén a Móricz Zsigmondról elnevezett felolvasómaratonon is részt vettek.
Testvérkönyvtári kapcsolatokat is ápolnak, aktív szakmai szervezeti tevékenységet fejtenek ki a lehetőségekhez mérten, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete és a Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesülete kereteiben is, alkalmanként részt vesznek határon túli képzéseken, gyűléseken, konferenciákon, könyvtárosi, irodalmi és művészeti egyesületekkel tartanak kapcsolatokat, író-olvasó találkozókat, könyvbemutatókat, kiállításokat, előadásokat és filmbemutatókat szerveznek.
Természetesen a kapcsolatok nem csak kifelş irányulnak. A 2013-as számok szerint összesen 15 374 tagja van a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtárnak, 1099-en csatlakoztak tavaly, az aktív olvasók száma 4103, ők 62 095 dokumentumot kölcsönöztek vagy tanulmányoztak. Számukra és a jövőben csatlakozók számára is szeretnének néhány újítást bevezetni, a belső tereket csinosítani, szépíteni, ezáltal kellemesebb légkört, barátságosabb, hangulatosabb miliőt teremteni az olvasók számára. Ugyanakkor pályázati úton szeretnének szakkönyveket beszerezni, de a nemrég megszakadt olvasótábort is felélesztik, hisz a visszajelzések arra utalnak, hogy nagy szükség van rá.
Az elmúlt évben vezették be a támogatói olvasói kártyát, amely nemcsak az olvasót segíti (hisz kedvezményekben részesül különböző üzletekben és szolgáltatóknál), de a könyvtárat is. Az elmúlt évben ebből több mint 2000 lejre sikerült új könyveket és műsoros DVD-ket vásárolni. Az olvasók érdekeit továbbá helyi szintű kapcsolatok kiépítésével is szolgálják: a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár kitűnő kapcsolatokat ápol a helyi kulturális intézményekkel is (a mostani kiállítás is ennek eredménye), de folyamatos munkakapcsolatban állnak a helyi önkormányzattal, illetve a székelyudvarhelyi illetőségű Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközponttal és a Kájoni János Megyei Könyvtárral is. A közintézmények mellett civil szervezetekkel is együtt dolgoznak, sőt a nem intézményesített csoportok is partnereik egy-egy programban.
Ez a példás közös munka is hozzájárult ahhoz, hogy a könyvtár népszerű hellyé váljon: tavaly összesen 37 471 személy vette igénybe a könyvtár ingyenes szolgáltatásait (kölcsönzők, olvasók, Biblionet-felhasználók, látogatók, csoportok stb.). 67 közművelődési programot szerveztek a könyvtár falai között, ezeken összesen 2430 személy vett részt. A www.biblioudv.ro honlapot 5578 IP-címről látogatták meg. A felsorolt számok mellett azonban érdemes megfogadni Szőcs Endre javaslatát is: „Azt hiszem, hogy a számok önmagukban keveset jelentenek. Ezért arra kérnék minden olyan személyt, aki azt hiszi, hogy az internet, az e-book stb. kiszorítja a könyvtárat, jöjjön el hozzánk és töltsön nálunk egy napot!”
Forrás: http://morfondir.ro/lap/hu/Irasok-Cikkek/Balint-nap-ahogy-a-nagykonyvben-meg-van-irva-Udvarhelyszek-980

Magyarország lesz a 33. Isztambuli Nemzetközi Könyvvásár díszvendége
A török szervezők és a Balassi Intézet megállapodása alapján 2014 novemberében Magyarország díszvendégként lesz jelen a 33. Isztambuli Nemzetközi Könyvvásáron. Ez a könyves seregszemle az ország legfontosabb könyvszakmai eseménye, amely nemcsak minőségi szempontból kiemelkedő program, de a látogatók nagy száma miatt is különösen fontos. A könyvvásárra, amelyen tavaly összesen 28 ország képviseltette magát, 450 ezernél is többen látogattak el. Magyarország először 2012-ben állított ott külön standot, és az elmúlt két évben az egyik legnagyobb érdeklődést a magyar irodalom iránt mutatták a török olvasók.
Forrás: http://forrasradio.hu/hazank-lesz-a-33-isztambuli-nemzetkozi-konyvvasar-diszvendege
http://konyves.blog.hu/2014/02/13/magyarorszag_lesz_a_diszvendege_az_isztambuli_konyvvsarnak

 Könyvtárakat népszerűsítő versenyt szerveztek
A jászvásári Spiru Haret Pedagógusok Házának és a Kovászna megyei Csutak Vilmos Pedagógusok Házának könyvtára országos könyvtárnépszerűsítő vetélkedőt indított diákok számára.
Az ország iskolai könyvtárairól szóló háromperces kisfilmet kellett beküldeniük a diákoknak a 2014. február 28-i határidőig. A fiatalok által készített filmek az iskolai könyvár hasznosságát és felszereltségét hivatottak ábrázolni – tájékoztatott László Emese szervező. Tájékoztatása szerint Háromszékről nyolc tanintézmény nevezett be a vetélkedőre: Sepsiszentgyörgyről, Kovásznáról, Zágonból és Barótról is. A résztvevőknek fel kellett tölteniük alkotásaikat a Youtube videomegosztóra is.
A megyei szakasz zsűrizése március 14–19. között zajlik, és csak az első helyezett vehet majd részt az országos megmérettetésen – tette hozzá a könyvtáros.
Forrás: http://szekelyhon.ro/aktualis/haromszek/konyvtarakat-nepszerusito-versenyt-szerveztek

Megújult a gyergyói könyvtár
Felújított termekben fogadják gyermek és felnőtt olvasóikat a gyergyószentmiklósi Városi Könyvtár munkatársai, akik több mint ötvenezer könyvet mozgattak meg. Három hétig csupán a gyermekrészleg és az internethasználatra fenntartott terem volt látogatható a könyvárban a felújítási munkálatok miatt. „Ez idő alatt a korábbi olvasótermet a gyermekrészleg számára megnyitottuk, hiszen az intézmény gyakran fogad diákcsoportokat” – mondta el Keresztes Csongor igazgató.
A felnőttrészleg egyik szabadpolcos termét kifestették, ugyanakkor a könyveket is átrendezték oly módon, hogy a rendszer átláthatóbb legyen az olvasó számára. Sikerült felszabadítani a korábbi olvasótermet, amit ezután a gyermekrészleg használhat.
A könyvtár egyébként több mint százezer könyvvel rendelkezik, ebből közel 18 ezer gyermekkönyv. 2013-ban 1200 gyermekolvasót tartott számon az intézmény.
Forrás: http://kronika.ro/kultura/megujult-a-gyergyoi-konyvtar

Botrány a Román Nemzeti Könyvtárnál
Pár hónapja úgy tűnik, a román kormány intézkedései szabotálják néhány fontos intézmény, a Pedagógiai Könyvtár és a Román Nemzeti Könyvtár tevékenységét.
Románia legfontosabb könyvintézményében a könyvtárosok vészhelyzetben vannak. A Román Kulturális Minisztérium részéről ugyanis felszólítást kaptak, hogy a könyvtár adminisztrálásában lévő épület egy részét át kell adniuk a minisztériumnak.
A 2013. november 8-i, 862. számú kormányhatározat értelmében ugyanis a földszint és a félemelet teljes felületének egyharmada – tehát éppen az a felület, amelyet bérbe lehet adni kulturális célú rendezvények számára – a Kulturális Minisztériumhoz kerül, azzal az indokkal, hogy azok eddig nem voltak megfelelően adminisztrálva. Doina Stănescu, a Romániai Nemzeti Könyvtár Könyvtárosai Egyesületének elnöke szerint a kormánynak ez a rendelkezése, mindamellett, hogy megzavarja a Nemzeti Könyvtár tevékenységét, több érvényben lévő törvényt is sért. Az átvétel nem indokolt, az intézmény ugyanis nagyon jól adminisztrálta a szóban forgó felületet. A könyvtári épület egy részének adminisztrátoraként a Kulturális Minisztérium azonban bármilyen olyan célra is használhatja a felületet, amelyek nem voltak meghatározva az építkezési tervben, megváltoztatva ezzel az eredeti rendeltetést, és következésképpen megváltoztatva az Európai Fejlesztési Bankkal 2007. május 4-én kötött, 2007 augusztusában a 93317. számú kormányrendelettel jóváhagyott szerződésben meghatározott feltételeket, amely a kölcsön felhasználását kizárólag a Nemzeti Könyvtár építésére határozta meg. Végső soron ezek a dolgok az olvasók eltávolodását vonják maguk után.
Forrás: http://www.evz.ro/detalii/stiri/scandal-la-biblioteca-nationala-1084238.html

E lapszám felelős szerkesztője: Bákai Magdolna

A hírlevél változatlan formában szabadon terjeszthető. Megrendelhető a következő címen: bakai.magdolna@gmail.com.


Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...