2015. június 3., szerda

KINCSET ÉRŐ ÉVKÖNYVEINK






2015. május 28-án délután hat órai kezdettel került sor az „Évkönyvek az időben” című rendezvényre, amelyet a Márton Áron Gimnázium névadásának 25. évfordulója alkalmából rendeztek meg a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében.  A hajdani és jelenkori iskolai évkönyvekből összeállított kiállítás tartalmazta a gimnáziumi értesítők és évkönyvek zömét időrendi sorrendben kezdetektől napjainkig, valamint az intézmény különkiadásait, és néhány portrét az iskola nagyjairól.






            A rendezvényt Kelemen Katalin, a Kájoni János Megyei Könyvtár dokumentációs részlegének könyvtárosa nyitotta meg. Köszöntőbeszéde után Varga László, a Márton Áron Gimnázium igazgatója ismertette az 1944 után abbamaradt, és a kommunista diktatúra után Miklós József, az akkori gimnázium nyelvtanára kezdeményezésére újraindított évkönyvek történetét. Jelentős dokumentumokként megemlítette Borsodi L. Lászlónak, valamint Borbé Leventének a gimnázium értesítőiről és évkönyveiről írt munkáit.  Összefoglalójában hangsúlyozta az évkönyvek szerepét az iskola szellemiségének és értékeinek megőrzésében. Továbbá beszélt az 1990 utáni újraindítás hőskorszakáról, a kiadások helyszíneiről (Csíkszereda, Csíkszentsimon, Eger és újból Csíkszereda), majd a szerkesztőség 2000-es megújulásáról, amelynek vezetését ifjú Borsodi László magyar irodalom szakos tanár vette át.



            Kelemen Katalin, mielőtt megkezdte volna a gimnáziumi értesítőkről tartott beszédét, a kiállítás szervezőire fókuszált, amelynek ötletgazdája Borsodi L. László tanár volt. A rendezvény szervezésében tekintélyes szerepet játszott maga Kelemen Katalin és Borsodi L. László. Besegítők és támogatók voltak: Varga László, a Márton Áron Gimnázium igazgatója, jómagam az évkönyvek összegyűjtésében, János Éva a kiállítás látványtervében, és Vitos Zsófia a digitalizált anyagrész elkészítésében, amelyet meg lehet találni az O.SZ.K. elektronikus könyvtárában, végül de nem utolsósorban említésre érdemes Ráduly Margit plakáttervező munkája. Kelemen Katalin taglalta az évkönyvek publikálásának fontos személyiségeit, kezdve Imecs Fülöp Jákóval, aki 1871-ben elindította hátrahagyott örökségünk első kiadását egészen a második világháború végéig. Szó esett a kiadók helyváltoztatásáról, valamint eme kötetek felbecsülhetetlen értékéről. Igen izgalmas információkat nyújtanak az érdeklődőknek az akkori korszakról, és nemcsak helytörténeti szempontból állják meg a helyüket.



            A könyvtáros kollégától id. Borsodi László vette át a szót. Főleg az 1991-es évkönyves újrakezdésről beszélt, hogy milyen nagy értéknek számított kézben tartani az első, immár a Márton Áron Gimnázium nevét viselő kiadványt. Továbbá hangsúlyozta annak a lelkes csapatnak a fáradhatatlan tevékenységét, akikkel mindezt esztendőről esztendőre megvalósították. Az első újkori számok a régiek mintáját követték, majd fokozatosan kezdtek átalakulni a kor hangulatához és elvárásaihoz igazodva. Az utolsó évtizedben kiadott évkönyvek már úgy tartalmi, mint esztétikai és terjedelmi szempontból gazdagabbak lettek. 


            Id. Borsodi László a jelenlegi főszerkesztőnek adta át a szót. Borsodi L. László mély őszinteséggel vallott az évkönyv szerkesztésének elvállalásáról, amelyet Miklós József adott tovább. A 2000-2001-es évkönyv kezdeti nehézségeiben Kristó Boróka magyartanár, és később időközönként Juhász András Réka romántanár voltak segítségére. Akadt olyan esztendő is, amikor teljesen egyedül szerkesztette az évkönyvet (2007-2008), mígnem eljött a váltás pillanata. A 2008-2009-es évkönyvet Juhász András Réka mellett Bara Katalin és Barabás Gyöngyvér szerkesztették. A 2010-2011-es tanévben a máig is megmaradt szerkesztőség dolgozik az évkönyv szerkesztésén: Borsodi L. László főszerkesztő, Bara Katalin, Juhász-András Réka, Kolozsváry Katalin és Orbán Zsolt szerkesztők. Eme szerkesztőgárda mellett már sokkal jobban vissza lehet adni egy tanévben lezajló események összképét, valamint a hajdani értékek új szemszögből való láttatását. 



            Bara Katalin, magyar nyelv és irodalom szakos tanárnő a szerkesztői munka előtti és utáni időszakról adott ízelítőt. Örvendetes ténynek nevezte, hogy manapság a diákok is jelen vannak az évkönyves munkában. Kiemelte az általa szerkesztett Tanárszemmel rovatot, amely írásoknak köszönhetően a pedagógusok az élményeken és vallomásokon túl szakmai meglátásaikat, elképzeléseiket osztották meg benne. A jelen munkakörülmények nem mindig teszik lehetővé a dolgoknak a fontos és elengedhetetlen kommunikáció útján történő megbeszélését. A nem éppen önmaguk hibájából származó elmaradt tanácskozások helyett jobban megismerhetik egymás véleményét, elképzeléseit a szakmáról és más egyebekről. Természetesen az évkönyvek nemcsak a helyi közösséget szólítják meg, hanem minden egyes   érdeklődőt.



            Orbán Zsolt, a „Megszólítanak, mert ők én vagyok már” rovatba adott betekintést. Szó esett az első munkák összegyűjtéséről, azoknak sikeréről. A lelkesedését az is mutatja, hogy elárult néhány jövőbeni témát, amelyet feldolgozva, cikk formájában közvetít majd az elkészülendő évkönyvekben. Így Bicsok Zoltán levéltáros barátjának köszönhetően, több értékes információt megszerezve tőle, betekintést nyerhetünk továbbra is az iskola szellemi és adminisztratív életébe.







            A szerkesztők sok érdekes és személyes pillanat elmesélésével tették színesebbé az előadást. A jelenlévők betekinthettek a történéseken túl egy évkönyv elkészülésének műhelytitkaiba is.



            Az évkönyv borítólapjának remekbe sikerült legújabb arculatát Ráduly Margit tanárnő tervezte.





            Megjegyezendő, hogy az értesítők és évkönyvek zöme megtalálható úgy a Kájoni János Megyei Könyvtárban, mint a Márton Áron Gimnázium könyvtárában is. A Megyei Könyvtárban digitalizált anyag pedig könnyen hozzáférhetővé teszi a világháló segítségével minden egyes érdeklődő számára ezeket a becses kincseket.





            A kiállítás június első hetében „átvándorol” a Márton Áron Gimnázium dokumentációs és információs központjában, ahol továbbra is megtekinthető lesz a nagyközönség előtt egészen a tanév végéig.





Borbé Levente könyvtáros



Évkönyves kiállítás a GIMNÁZIUM könyvtárában

 




Nincsenek megjegyzések:

Harom-vára túra a IX. E osztállyal

Romok a Harom-várából * * * A csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium IX. E osztályos diákjaival és Tankó József angol nyelvtanárr...