2016. szeptember 10., szombat

ReMeK-e-hírlevél 2016/9. számából

 Megjelent az Országos múzeumi és könyvtári központi fejlesztés pályázati felhívás
2016. augusztus 9-én a Széchenyi 2020 keretében megjelent az EFOP-3.3.3-VEKOP/16 Országos múzeumi és könyvtári központi fejlesztés, amely a könyvtári területet érintő, kiemelt pályázati felhívás. A felhívás kedvezményezettje és megvalósítója a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár. A fejlesztés konzorciumi formában valósul meg a Szabadtéri Néprajzi Múzeummal, de elkülönült fejlesztési tevékenységekkel és támogatási összeggel. A FSZEK pályázati összege 1 milliárd forint, a megvalósítási időszak 36 hónap. Kötelező együttműködő partnerek a Könyvtári Intézet és a magyarországi megyei könyvtárak. A központi fejlesztés könyvtári területei: módszertani fejlesztés; szaktanácsadói-koordinátori hálózat kialakítása és működtetése; mintaprogram-csomagok, könyvtári kompetenciafejlesztő foglalkozások kidolgozása és megvalósítása; kommunikációs és disszeminációs tevékenység; szakmai monitoring-tevékenység. A fókuszterületek: olvasási, szövegértési, digitális és információkeresési készségek, kompetenciák fejlesztése, valamint tanulást támogató tevékenységek. A felhívás részletesen megtekinthető ezen a linkenhttps://www.palyazat.gov.hu/megjelent-az-orszgos-mzeumi-s-knyvtri-kzponti-fejleszts-cm-felhvs

Nemzetközi irodalmi est
Izgalmas többnyelvű eseménynek, a kultúrák találkozásának adott otthont 2016. augusztus 4-én 16 órától a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár. A nemzetközi irodalmi esten a Flying Freedom Festival (FFF) művészei olvastak fel anyanyelvükön, saját költőiktől. A nemzetközi fesztivál második csíkszeredai kiadását az idei Városnapok keretében szervezte meg a Bábu Egyesület. A hangulatos többnyelvű irodalmi esten elhangzottak Vaclav Hrabe, Fernando Pessoa, Florbela Espanca, Arthur Rimbaud, Ghassan Zaqtan és mások versei, illetve ezek fordításai. Utolsónak William Shakespeare 6. szonettjét hét nyelven szólaltatták meg a jelenlevő művészek.
A 2. csíkszeredai FFF-ről a Maszol.ro is beszámolt:
"Apró, de találkozásra helyet és időt biztosító fesztivál vár rád, mely összehoz embereket a világ minden tájáról" – fogalmazott a 2. FFF, azaz Flying Freedom (Szárnyaló Szabadság) Fesztivál meghívójában Deák Réka bábművész. A rendezvényt szervező BÁBU Egyesület elnöke csíkszeredai születésű, Prágában élő művész, aki az egyesület révén immár második éve hoz el egy ingyenes rendezvénysorozatot Csíkszeredába. Amit eddig láttunk a munkájukból, így foglalható össze: szárnyra keltik a képzeletet, a saját labortitkaikat is megosztják, sőt: tanítják is.
A csoport egyik állandó tagja a Jordánia fővárosából, Ammánból származó Husam Abed. Szintén Prágában él, és a Művészeti Akadémián alternatív- és bábszínházi rendezői szakon végzett. ...'

 Alcsíki települések részesültek könyvadományban
Ezerötszáz könyvből álló adományt kapott öt alcsíki település. Az ünnepélyes átadót 2016. augusztus 2-án, a csíkszentkirályi művelődési házban tartották. Az akció a határon túli magyarság segítését és a magyar kultúra megmaradását szorgalmazza.
A Magyar Nemzetőrség Török István Győr-Moson-Sopron Megyei Szövetsége és a Szent György, a Mártír Lovagrend Magyar Nagyperjelség közös szervezésében megvalósult adománygyűjtő akció  célja a határon túli magyar iskolakönyvtárak támogatása. Másfél évvel ezelőtt, tavaly januárban, a magyar kultúra napján jelentették be az akciót, amelynek lényege, hogy az iskolaigazgatókon keresztül felszólították a gyerekeket arra, hogy ajánljanak fel egy-egy könyvet adományként határon túli társaik számára. Az akció népszerűségének köszönhetően később mások is csatlakoztak, és például költözések alkalmával könyveik egy részét felajánlották. A Vitézi Rend erdélyi törzse segített a magyarországi szervezőknek felkutatni azokat a településeket, amelyeken nagyobb szükség volt az adományra. Összesen 35 ezer könyv gyűlt össze, ebből 1500-at adtak át Csíkszentkirályon. Az adományt a csíkszentkirályiak négy másik településsel: Csíkszentmártonnal, Csíkszentimrével, Csíkszentgyörggyel és Kászonaltízzel osztják meg.
Az adomány műfajilag vegyes, főleg szépirodalmi és történelmi regényekből áll, de tartalmaz szakkönyveket is. A kezdeményezők megígérték, hogy a könyvgyűjtő akciót a jövőben is folytatják.

 Új igazgató a gyergyószentmiklósi Városi Könyvtár élén
Pár napja hivatalosan is átvette ügyvezetői feladatköreit Ferencz-Mátéfi Kriszta a gyergyószentmiklósi városi könyvtárnál, ezzel egyidőben megszűnt Poráczki Judit ideiglenes könyvtár-ügyvezetői megbízatása. Az önkormányzat alárendeltségébe tartozó kulturális intézmény igazgatói megbízatása 2019. július 31-ig érvényes, azaz a két esztendeje Gyergyószentmiklóson, a múzeumnál dogozó Ferencz-Mátéfi Kriszta művészettörténész-könyvtáros kinevezése 3 évre szól.
A könyvtárigazgató egyelőre a feladatkörével ismerkedik. A könyvtár látogatottsága számának stabilizálása és minden korosztály megszólítása szerepel a tervei között. A korábban is jól működő tevékenységeket pedig szeretné tovább vinni, újakat elindítani. A városi könyvtár jelenleg 9 alkalmazottal működik.

Online elérhető az erdélyi folklórgyűjtemény
Hiánypótló és egyedi online folklórdokumentációs adatbázist készített Sepsiszentgyörgyön a Romániai Magyar Néptánc Egyesület (RMNE). A Mozdulatokba vésett gyökerek című projekt keretében az elmúlt másfél évben mintegy 800 órányi zenei és táncanyagot dolgoztak fel, ebből 200 órát digitalizáltak és tettek közzé magyar, román és angol nyelven a www.folkmedia.ro honlapon, számolt be 2016. augusztus 31-i sajtótájékoztatóján Deák Gyula RMNE-elnök, aki elmondta: a projekt célja az volt, hogy használható folklóranyaggal szolgáljanak azon táncosok, együttesvezetők, koreográfusok, pedagógusok vagy érdeklődők számára, akiknek másképp nincs hozzáférésük néptánc-gyűjtésekhez, de szeretnének első kézből tanulni és fejlődni.
Az eredeti elképzelés az volt, hogy összegyűjtik és digitalizálják a magánkézben levő, mindeddig feldolgozatlan folklórgyűjtéseket, mutatott rá Deák Gyula, aki keserűen állapította meg, hogy kevés magángyűjtőtől kaptak anyagokat, sokan visszautasították, hogy átadják a birtokukban lévő VHS felvételeket, elzárkóztak attól, hogy közkincsé tegyék gyűjtéseiket.

 Magyar állami kitüntetések könyvtárosok számára
Augusztus 20-a alkalmából Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, illetve Závogyán Magdolna, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkára állami kitüntetéseket adott át 2016. augusztus 18-án a Pesti Vigadóban. Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapott: BEATRIX VAN DEN BORRE, szerzetes, a Magyarországi Kútvölgyi Engesztelő Szűz Mária Kápolna gondnoka, a Newman Barátai Nemzetközi Központ budapesti Newman-könyvtárának vezetője, Bessenyei György-díjat kapott: HIDVÉGI JULIANNA, a Dobozi Közösségi Ház és Könyvtár igazgatója, Szinnyei József-díjat kapott: BÁNKESZI LAJOSNÉ, az Országos Széchényi Könyvtár, Könyvtári Intézet igazgatója, BÉNINÉ VIRÁG MÁRIA, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár könyvtár-informatikai csoportvezetője, BUDAVÁRI KLÁRA, gyermekkönyvtáros, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Gyermekkönyvtáros Szekció alelnöke, NASZÁDOS EDIT MÁRIA, a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ Szakinformatikai Osztály osztályvezetője.

  Aki létrehozta az első magyar gyermekkönyvtárat
Minden szakmát vagy tudományt, amibe belefogott, a legmagasabb szinten űzte, izgága természete azonban mindig szálka volt a hatalom szemében. Madzsar József valószínűleg a Gulagon halt meg, ám maradandó eredmények őrzik a nevét az egészségügytől a könyvtártudományig, a sporttól a helikoptertervezésig…
Örökké képezte magát. Éppen ezért dühítette, ha a könyvtárakban rosszul voltak katalogizálva az orvosi könyvek, és pont a legfrissebb szakirodalmat nem lehetett megtalálni. Amikor ezt elpanaszolta barátjának, Szabó Ervinnek, a Fővárosi Könyvtár új főigazgatójának, azt a választ kapta, hogy csináljon akkor jobb katalógust. Madzsar otthagyta jól jövedelmező fogorvosi praxisát, és aligazgatói állást vállalt a könyvtárban. Bevezette a ma is használt tizedes osztályzást, majd hozzálátott a fiókkönyvtári hálózat létrehozásához. „Legszemélyesebb művének” az Almássy téren kialakított fiókot tartotta, ahol az első magyar gyerekkönyvtár is helyet kapott. Teljes cikk itthttp://index.hu/tudomany/tortenelem/2016/08/07/merjunk_gondolkozni_tudni_es_ketelkedni/

E lapszám felelős szerkesztője: Bákai Magdolna

A hírlevél változatlan formában szabadon terjeszthető. Megrendelhető a következő címen: ReMeK-e-hirlevel@yahoogroups.com, vagy jelezze megrendelési szándékát a bakai.magdolna@gmail.comcímen.

Nincsenek megjegyzések:

Harom-vára túra a IX. E osztállyal

Romok a Harom-várából * * * A csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium IX. E osztályos diákjaival és Tankó József angol nyelvtanárr...