2017. július 3., hétfő

ReMeK-e-hírlevél 2017/7. számából

Ábel a 21. században - Novellaíró pályázatA székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium és a farkaslaki Tamási Áron Művelődési Egyesület novellaíró pályázatot hirdet Tamási Áron születésének 120. évfordulója alkalmából, a Kárpát-medencében magyarul tanuló középiskolás diákok számára. A novellaíró pályázat témája: Ábel a 21. században. A pályamű megszabott terjedelme: 3-5 oldal. Beküldési határidő: 2017. szeptember 10. (vasárnap), 12 óra. A pályamunkákat a hadnagyjoli@freemail.hu e-mail címre várják.
A pályaműveket kortárs erdélyi írók, lapszerkesztők, magyartanárok bírálják el. Eredményhirdetésre és díjazásra az író születésnapján, 2017. szeptember 20-án kerül sor, a Tamási Áron-emlékünnepség keretében. A díjakat a farkaslaki Tamási Áron Egyesület és a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium biztosítják.
Forrás: http://eirodalom.ro/palyazatok/item/3504-novella%C3%ADr%C3%B3-p%C3%A1ly%C3%A1zat-di%C3%A1koknak.html

Mikes Kelemen Program Konferencia – beszámoló: egy program 3+ éveA tengerentúli diaszpóra hagyatékainak számbavétele, megőrzése és hasznosítása érdekében létrehozott Mikes Kelemen Program 3 évnyi tapasztalatait összegző konferenciáról számolt be blogbejegyzéseiben Deák Nóra, az ELTE Angol-Amerikai Intézet Könyvtárának vezetője: "A viszonylag kései meghívó ellenére népes közönség előtt rendezték meg 2017. május 4-én az Országos Széchényi Könyvtárban a "Mikes Kelemen Program tengerentúli hungarikumainak közgyűjteményi jelentősége" című konferenciát. A cím minden szava lényeges és jelentőséggel bír, és részben utal a téma összetettségére, előnyeivel és kihívásaival együtt, amelyet az előadások is hűen tükröztek.
Az előadásokból és kerekasztal-beszélgetésből álló egész napos rendezvény a 2013-ban elindult Mikes Kelemen Program eddigi eredményeiről és részben várható sorsáról, valamint azokról a kihívásokról szólt, amelyekkel a program kidolgozóinak és lebonyolítóinak a kezdetek óta szembe kellett nézniük."
Deák Nóra képes beszámolója itt olvasható: http://node2017.blogspot.ro/2017/05/mikes-kelemen-program-konferencia.html
Forrás: IFLA-HUN levelezőlista
Utazó követek – kortárs magyarországi irodalmi lapok szerkesztői CsíkszeredábanKortárs magyar irodalomról, az irodalmi lapok szerkesztésének kulisszatitkairól hallhatott a csíkszeredai irodalomkedvelő közönség 2017. június 28-án, a Kájoni János Megyei Könyvtárban szervezett találkozón. A meghívott vendégek rangos mai magyarországi irodalmi lapok szerkesztői voltak: Csuhai István (ÉS), Kabai Lóránt (Műút), Keresztesi József (Jelenkor), Orcsik Roland (Tiszatáj), Tóbiás Krisztián (Tempevölgy), beszélgetőpartnerként Erdei L. Tamás és Murányi Sándor Olivér írók vettek részt a találkozón.
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/523/az-irodalom-utazo-kovetei--kortars-magyarorszagi-irodalmi-lapok-szerkesztoi-csikszeredaban
 
Fiatal tehetségeket díjaztak a székelyudvarhelyi könyvtárbanMagyarországról is jelentkeztek arra az irodalmi pályázatra, amelyet 8–19 éves korú diákoknak hirdetett meg a székelyudvarhelyi Városi Könyvtár és a Bibliofil Alapítvány. A beérkezett pályamunkák sokszínűek, tematikában és műfajban egyaránt. A dolgozatok kiértékelését és a díjátadó ünnepséget 2017. június 8-án tartották a könyvtár látvány- és hangzóanyagrészlegén.
Sokan már visszatérő szerzők, nem először jelentkeztek a pályázatra. A középiskolás mezőnyben második díjat elnyert Ferencz Hedvig, a Palló Imre Zene- és Képzőművészeti Szakközépiskola végzős diákja a Székelyhonnak elmondta, hetedikes korában kezdett írogatni. Szövegeit sokáig nem mutatta meg senkinek, tizedikes korában viszont megosztotta ezeket magyartanárnőjével, tőle kért segítséget.
Forrás és teljes cikk itt: https://szekelyhon.ro/aktualis/fiatal-tehetsegeket-dijaztak-a-szekelyudvarhelyi-konyvtarban
 
A könyvtár az idősek találkozási, kikapcsolódási helye isHa kellemes helyen, kulturált környezetben szeretné eltölteni szabadidejét, akkor a Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtár szeretettel várja programjára. Az Idősebb könyvbarátok klubja 2017 májusában indult, és kéthetente találkoznak az olvasást, az irodalmat, a kellemes időtöltést választó gyergyóiak.
Az olvasás gyógyír lehet az idős korban – hirdetik, és ebben a szellemben szervezik az Idősebb könyvbarátok klubját a városi könyvtárban. A program célja, hogy az 50 év fölötti személyek számára legyen egy olyan lehetőség és egy olyan hely, ahová szívesen járnak kikapcsolódni. Az a célunk, hogy e programmal segítsünk, kellemes, szórakoztató, de ugyanakkor hasznos időtöltést biztosítsunk az idősebb korosztálynak – tájékoztatott Csergő Aliz, a városi könyvtár munkatársa, a program vezetője.
A gyergyószentmiklósi könyvtárban immár a negyedik alkalommal ültek össze az 50 év felettiek. Ferencz-Mátéfi Kriszta, a könyvtár igazgatója elmondta, fontosnak tartják a szellemi fejlődést, az egyéni látókör bővítését; a közösség- és személyiségfejlesztést; az esztétikai ízlés, a szépérzék erősítését az irodalom által. "Azt szeretnénk, hogy ami érdekelheti ezt a korosztályt, arról mindenképp beszélgessünk" – mondta Csergő Aliz. "Elsősorban az a lényeg, hogy jó hangulatot teremtsünk, a résztvevők kikapcsolódhassanak a mindennapi élet problémáiból, felszabadultan beszélgethessenek, ismerkedhessenek. Mindemellett igyekszünk tartalmassá is tenni a találkozókat, hogy a résztvevők érezhessék, egy kicsivel többek lettek minden alkalom után, egy kicsivel többet megtudtak Gyergyóról, egymásról, kedvenc témáikról. Nekünk, könyvtárosoknak az a szerepünk, hogy a felgyorsult társadalmunkban, a gyorsan fejlődő információs technológia világában is rámutassunk a könyv, a könyvtár fontosságára és az olvasás nyújtotta varázslatos és egyedi élmény pótolhatatlanságára." – számolt be a programvezető.
A találkozók ingyenesek és nyitottak bárki számára, folyamatosan lehet jelentkezni.
Forrás és teljes cikk itt: https://szekelyhon.ro/aktualis/a-konyvtar-az-idosek-talalkozasi-kikapcsolodasi-helye-is).

Závada Pál nyitotta meg a 88. Ünnepi Könyvhetet BudapestenNagyon kemény, politikus beszéddel készült a József Attila-díjas és Kossuth-díjas magyar író az idei, 88. Ünnepi Könyvhét megnyitójára. A könyvhéten összesen 85 kiadó 339 új kötetéből válogathatt a közönség. A könyvek átlagára a tavalyihoz képest alig nőtt, idén 3090 forint.
A Könyvhét megnyitója előtt jelentették be, hogy április 14-e, Esterházy Péter születésnapja lesz a Magyar Próza Napja. Závada Pál a megnyitón arról is beszélt, hogy ma pártállami prés szorításában, egy új autokráciában élünk. Amely "vezérlőjének az lett a rögeszméje, hogy a mi hazánkat összes vidékével és fővárosával, annak minden kerületével, beleértve ezt a teret, rajta e sátrakat, a Könyvhéttel együtt elfordítja választott irányától és közösségétől, Európától".
Ez a kormány mindinkább az európai demokratikus normák megtagadásának irányába próbál fordítani minket – tette hozzá. Esterházy Pétert idézte, mely szerint "a szavak múltjának ismerete nem írói szakfeladat, hanem, mondhatni, hazafias kötelesség."
Forrás: http://hvg.hu/kultura/20170608_Zavada_Pal_nyitja_a_Konyvhetet

Nyáron több szórakoztató olvasmányt kölcsönöznek a székelyudvarhelyi könyvtárbanIdén rekordszámú új olvasója van a székelyudvarhelyi városi könyvtárnak, pedig még csak június van. A Székelyhon portál az intézmény munkatársait arról kérdezte, hogy mit olvasnak a fiatalok, illetve hogy nyáron milyen programok várják a tékába betérőket.
Nyáron rövid programmal tart nyitva a könyvtár, ám ez nem jelenti azt, hogy leállt vagy akár lelassult az intézmény tevékenysége. Az olvasók is aktívak. Az utóbbi időszakban az intézmény legnépszerűbb szolgáltatása a 3D-s mozi volt, de a társasjátékozási lehetőséget és az olvasótermet is sokan használják. Évente átlagosan nyolcszáz új olvasó iratkozik be a könyvtárba, 2017-ben már 838-an váltottak olvasójegyet, főként a 3D-s filmnézési lehetőség miatt. Tavaly  szeptembertől majd 28 ezer kötetet kölcsönöztek ki, és bár az olvasók 75 százaléka a szépirodalmat keresi, nincs olyan szakterület, amely népszerűtlen lenne – mondta el Rendi Éva, a könyvtár munkatársa. Népszerűek például a pedagógiai, orvosi könyvek, de filozófiai, művelődéstörténeti kiadványokat is előszeretettel olvasnak az udvarhelyiek. A gyermekkönyvek iránt szintén nagy a kereslet egész évben.
(...) Rövidített programmal, de az intézmény nyáron is várja a látogatókat: lesznek filmvetítések, lehet használni a társasjátéktermet is. Ugyanakkor júliusban lesz Pál Mária könyvbemutatója, folytatódik a sakkfoglalkozás, és a szülinapi szolgáltatás is igényelhető. De két olvasótábor és a Nyitott könyvek éjszakája is hátravan – mondta el Szőcs Endre, a városi könyvtár vezetője a Székelyhonnak.
Forrás és teljes cikk itt: https://szekelyhon.ro/aktualis/nyaron-tobb-szorakoztato-olvasmanyt-kolcsonoznek-a-konyvtarbol

Csereberélős könyvkuckókat állítottak fel Csíkszereda központi parkjábanÚj kezdeményezéssel csatlakozott a Spektrum Oktatási Központ az olvasást népszerűsítő csíkszeredai programokhoz: ingyenes kiskönyvtárakat állítottak fel a város központi parkjában. A parkban három házikó formájú könyvszekrény kapott helyet, amelyben szabadon és ingyenesen kölcsönözhető könyveket helyeznek el, illetve ahová a helyiek is hozhatnak könyveket. E kezdeményezésnek Nyugat-Európában sokfelé ismert már előképe, a korábbi tapasztalatok azt mutatják, hogy a kultúra közkinccsé tételén túl a közösségformálást és a felelős közvagyon-használatot is nagyban ösztönzi - írja a kezdeményezők közleményében. "A működési szabályzat egyszerű: Vegyél kölcsön egy könyvet, olvasgasd a parkban! Vagy vidd haza, majd hozd vissza, miután kiolvastad! Ha megtartanád vagy továbbadnád, hozz helyette egy másikat!" - írják. A cserekönyv-kuckók felügyeletét és karbantartását is a Spektrum Oktatási Központ végzi. A kuckókat 2017. június 22-én állították fel. Előző napon a faházikókat a Tanulók Háza által szervezett rajztábor tanulói festették ki, Váncsa Mónika tanár közreműködésével, a központi parkban.
Fotók és videó itt: http://multikult.transindex.ro/?hir=10379
Forrás: http://multikult.transindex.ro/?hir=10371 
 
Megnyílt a Kallós-gyűjtemény kibővített válaszúti múzeumaA Kallós Zoltán néprajzi gyűjteményét bemutató kibővített válaszúti múzeum megnyitásával ünnepelték 2017. június 2-án a múzeumot is működtető Kallós Zoltán Alapítvány fennállásának 25. évfordulóját a Kolozs megyei településen. Az eseményen Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár Kodály Zoltánt idézve kijelentette: A kultúrát nem lehet örökölni, az 'elpárolog', ha minden nemzedék újra és újra meg nem szerzi magának.
A válaszúti ünnepség keretében mutatták be Csinta Samu Úton az Ararát felé című könyvét, mely a 25 éves Kallós Zoltán Alapítványról szól, valamint Kallós Zoltán népzenei gyűjtéseinek a 25. CD-jét. Csinta Samu elmondta: a könyv címe arra utal, hogy az alapítvány és válaszúti bázisa egy 'négyhektáros Noé bárkája', a benne lévőknek nincs bizonyosságuk arról, hogy elérik az Ararátot, de kitartóan eveznek. A 91 éves Kallós Zoltán az elhangzottakhoz csak annyit fűzött hozzá: amilyen szeretettel gyűjtötte a tárgyait, olyan szeretettel ajánlja mindenkinek a múzeumot. A válaszúti Kallós Zoltán Néprajzi Múzeum és Népművészeti Központ a magyar állam támogatásával, a kúria kibővítése révén megkétszerezte kiállítófelületeit.
Forrás: https://kronika.ro/kultura/megnyilt-a-kallos-gyujtemeny-kibovitett-valaszuti-muzeuma

Szerkesztők:
Bákai Magdolna, bakai.magdolna@gmail.com
Borbé Levente (Márton Áron Gimnázium, Csíkszereda, könyvtáros),borbelevi@yahoo.fr
Kelemen Katalin (Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda, könyvtáros), kelemen.katalin@yahoo.co.uk
Kovács Eszter (Kolozsvári Központi Egyetemi Könyvtár, könyvtáros), kovacseszti@yahoo.com
Tóth-Wagner Anikó (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, könyvtáros), twsa@freemail.hu
Olvasószerkesztő: Szonda Szabolcs (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, igazgató), szonda_szabolcs@kmkt.ro
E lapszám felelős szerkesztői: Kelemen Katalin és Borbé Levente.

Nincsenek megjegyzések:

ReMeK-e-hírlevél 2024/5. számából

Beavatás: néprajzi pályázat középiskolásoknak: Iskolai legendák – legendás iskolák A kolozsvári  Babeș –Bolyai Tudományegyetem Magyar Népr...