2017. augusztus 10., csütörtök

Tíz esztendős a Hargita Megyei Iskolai Könyvtárosok blogja!




A 2000-ben kezdődő könyvtárosi pályám során fokozatosan gazdagodtam új információkkal. Mégis az új ismereteket kevés szakmabelivel tudtam megosztani, mivel az iskolai könyvtárosok „fölségterülete” az adott intézmény falai közé korlátozódik. Ez azt jelenti egy iskolában, egy könyvtáros. A szakmai tapasztalatcserék és gyűlések eredményessége, hagyott maga után némi kívánnivalót.

            2007. augusztusában sikerült ezen is változtatni. Mondhatni egyfajta mérföldkőnek számított abban az esztendőben Sepsiszentgyörgyön, a Kárpát-medencei iskolai könyvtárosok számára megrendezett Mikes Konferencia. Ezért köszönet illeti Kiss Lászlót és lelkes háromszéki csapatát. A magyarországi, felvidéki és vajdasági csapatok remek előadásaikból sok aktuális elképzeléssel-tapasztalattal lehetett gazdagodni. Ott találkoztam először a blogkészítéssel. A könnyen kezelhetőség eredményeképpen még aznap útjára indítottam Hargita Megyei Iskolai Könyvtárosok blogját, amelyet hasznosságának bizonyítása eredményeképpen egy félesztendő múltán létrehoztam román nyelvű párját. A lehetőségeket, amit rejtett magában a blog, túllépte a saját elképzeléseimet.  Hamar rájöttem, hogy egy blog igen előnyös és hasznavehető lehet, ha kellő információkkal látjuk el, ha megosztjuk rajta egymás tudását, ötleteit, megfűszerezve rendezvényeinkkel és elmélkedéseinkkel. Mindehhez hozzájárultak elsősorban a Hargita megyei könyvtárosok, majd kiterjedt Székelyföldre és  némiképp Erdélyre is. Hirtelen kinyílt a világ, megnőttek a lehetőségek. A virtuális közösségi terek lelkesebbé tették a könyvtárosi mesterségben dolgozó  embereket. 
            A jobb kommunikációt segítette az Erdélyi Iskolai Könyvtárosok elektronikus körlevele, amelyet szintén jómagam hoztam létre, és amelynek jelenleg több, mint száz tagja van. Itt lebeszéljük mindazokat a fontos híreket, tudnivalókat, amikre másként kevésbé tudnánk időt szakítani. A körlevél megfelel egyfajta szűrőnek is, hogy mi kerül majd ki a blogra.
            A blogon lévő szakmai tippek, tanácsok, elképzelések valóságos ötletbörzévé nőtték ki magukat. Előnye, hogy könnyen visszakereshető és felhasználható. Bizony az sem utolsó szempont, hogy problémáinkat, és munkánk gyümölcsét megtudjuk osztani a nagy könyvtáros világgal.
            A kerek 10 esztendő során a blog közösségkovácsoló szerepe főleg a folyton változó, és nem mindig építő jellegű tanügyi reformok alatt is egyre nőtt. Igyekeztem a leépítések alatt a reális helyzet mellett egy kis biztatót nyújtani kollégáimnak.
            A blog eredményességének egyik alappillére a szakmai továbbképzők hírverése, és annak terjesztése.  Most már Hargita megyében, és Erdélyben is képzett szakemberek állnak az iskolai könyvtárak élén, akik az új elvárásoknak megfelelően tevékenykednek, segítik ki a diákokat és pedagógustársaikat. 
            Érdemes megemlíteni az esztendős, és havi évfordulók könnyen hasznosítható, tényeket közlő információit. Szerkesztésével sokat bíbelődök, viszont célirányossága és alkalmazhatósága a könyvtárosi rendezvényeken nem szorul magyarázatra.

            A blog szerkesztése, írása valóban időigényes feladat, de a kedves és hálás visszajelzések, mind azt mutatják, hogy megéri folytatni.


Beszámoló a blog három éves fennállásáról:


Egy kis statisztika:

Az eddigi oldalmegjelenítések száma 119122

Rákeresés:
www.google.hu 3015
www.google.ro – 2457
www.facebook.com – 20101

Legtöbbet nézett bejegyzések:
Fontosabb magyar irodalmi vonatkozású évfordulók 2016-ban – 2496 megtekinés
Apáczai Csere János Pedagógusok háza – továbbképzési kínálat a 2009/2010-es tanévre – 1618 megtekintés
Hatékony kommunikáció az iskolai könyvtárosok munkájában – 926 megtekintés

Oldalmegjelenítések száma országonként (a legek):
Románia 55762
Magyarország 17556
Oroszország – 16539
Amerikai Egyesült Államok – 10562
Ukrajna – 3994
Németország – 3993
Franciaország – 1337
Lengyelország – 462
Hollandia – 445
Szlovákia – 377




Borbé Levente,
a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium könyvtárosa
 

Nincsenek megjegyzések:

Harom-vára túra a IX. E osztállyal

Romok a Harom-várából * * * A csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium IX. E osztályos diákjaival és Tankó József angol nyelvtanárr...